Αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας: 5 δεδομένα που πρέπει να γνωρίζουμε

Αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας: 5 δεδομένα που πρέπει να γνωρίζουμε

- 13 Ιουνίου 2019

Η κυτταρίτιδα απασχολεί περίπου το 90% των γυναικών, είναι ένα από τα πιο «οικουμενικά» προβλήματα αισθητικής του γυναικείου φύλου. Ο λόγος που η κυτταρίτιδα προτιμά τις γυναίκες σχετίζεται με τις ορμόνες και κυρίως τα οιστρογόνα γι’ αυτό και δεν παρουσιάζεται συχνά στους άντρες ενώ και στις γυναίκες υποχωρεί μετά την εμμηνόπαυση – όταν αλλάζει η ορμονική ισορροπία.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας

Τι είναι: Η κυτταρίτιδα είναι στην πραγματικότητα μία φλεγμονή του συνδετικού ιστού, του ιστού που λειτουργεί σαν «δίχτυ» και διαχωρίζει την επιδερμίδα από το λιπώδη ιστό. Όταν έχουμε κυτταρίτιδα, το δίχτυ αυτό χαλαρώνει και τα λιποκύτταρα εισχωρούν «άτακτα» ανάμεσά του, δημιουργώντας τη γνωστή όψη του φλοιού πορτοκαλιού.

Πού εντοπίζεται: Η κυτταρίτιδα εντοπίζεται κυρίως στους γλουτούς και τους μηρούς, όπου υπάρχει η μεγαλύτερη συγκέντρωση λιποκυττάρων στις περισσότερες γυναίκες. Μπορεί όμως εμφανιστεί στην κοιλιά, τα χέρια και γύρω από τη μέση.

Η κυτταρίτιδα είναι ίδια σε όλες τις γυναίκες; Όχι, γι’ αυτό και διακρίνεται σε τρεις μορφές, ανάλογα με τη βαρύτητά της. Οι ορμονικές τιμές, η ηλικία, ο μεταβολισμός και η κληρονομικότητα παίζουν ρόλο στην εμφάνιση της κυτταρίτιδας, ενώ οι καλές διατροφικές συνήθειες και η τακτική φυσική δραστηριότητα μπορούν να την περιορίσουν σημαντικά.

Αρκεί η διατροφή και η άσκηση για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας; Σε νεαρές γυναίκες με ελαφριάς μορφής κυτταρίτιδα, πιθανόν αρκεί. Επειδή όμως πρόκειται για φλεγμονή και εμπλέκονται οι ορμόνες και τα λιποκύτταρα, στις περισσότερες περιπτώσεις δημιουργείται ένα σύνθετο πρόβλημα που αντιμετωπίζεται πιο αποτελεσματικά από τους δερματολόγους, με τις ενδεδειγμένες θεραπείες.

Ποιες είναι οι θεραπείες για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας; Ο δερματολόγος σας μπορεί να σας προσφέρει εξατομικευμένη απάντηση σε αυτή την ερώτηση κρίνοντας τι ταιριάζει περισσότερο στη δική σας περίπτωση. Γενικότερα, μια δημοφιλής και αποτελεσματική μέθοδος για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας είναι η μεσοθεραπεία σώματος όπου με τη χρήση ειδικών φαρμακευτικών διαλυμάτων και ενίσχυση της μικροκυκλοφορίας στην περιοχή επιτυγχάνεται ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. Μία δεύτερη αποτελεσματική θεραπεία για την κυτταρίτιδα είναι οι ραδιοσυχνότητες  μια μέθοδος που αντιμετωπίζει παράλληλα τη χαλάρωση του δέρματος.

Avatar
Written by Δερμοϊατρική Αθηνών Δερματολογικό Ιατρείο
Η Δερμοϊατρική Αθηνών είναι ένα ολοκληρωμένο κέντρο κλινικής και αισθητικής δερματολογικής φροντίδας και χειρουργικής δέρματος. Αποστολή μας είναι να παρέχουμε σύγχρονες και εξατομικευμένες δερματολογικές υπηρεσίες με γνώμονα την ιατρική ηθική δεοντολογία. Η προσήλωσή μας στην τελειότητα, μαζί με την καταξίωση των δερματολόγων συνεργατών και του προσωπικού μας, καθιστά τη Δερμοϊατρική Αθηνών ένα μοναδικό στο είδος του δερματολογικό κέντρο στην καρδιά της Αθήνας.