Βιταμίνη D και Υπεριώδης ακτινοβολία

Βιταμίνη D και Υπεριώδης ακτινοβολία

- 5 Αυγούστου 2019

Επειδή η υπεριώδης ακτινοβολία του ήλιο προκαλεί καρκίνους του δέρματος, η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (AAD) δεν προτείνει την έκθεση στον ήλιο ως μέσο αύξησης τις βιταμίνης  D. H AAD προτείνει να λαμβάνουμε την βιταμίνη D από σωστή διατροφή, τροφές ενισχυμένες σε βιταμίνη D ή/και συμπληρώματα (https://www.aad.org/media/stats/prevention-and-care/vitamin-d-and-uv-exposure).

Στην χώρα μας, μεγάλες και καλά σχεδιασμένες μελέτες προτείνουν ότι οι Έλληνες έχουμε χαμηλά επίπεδα βιταμίνης. Αυτό, εκτός από τη χρήση αντηλιακών (που εύκολα και μάλλον άδικα ενοχοποιούνται), ίσως οφείλεται στο ότι έχουμε πιο σκούρο δέρμα και άρα συνθέτουμε λιγότερη βιταμίνη D και στο ότι το ελαιόλαδο, το κύριο λιπαρό που χρησιμοποιούμε στη διατροφή μας, δεν περιέχει βιταμίνη D. Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι οι χαμηλές τιμές βιταμίνης D που ανιχνεύτηκαν στους Έλληνες, δε φάνηκε να προκαλούν ή να συσχετίζονται με συγκεκριμένη νόσο στα άτομα που συμμετείχαν στις μελέτες. Μήπως έτσι λειτουργεί ο πληθυσμός μας; 

Πιθανολογείται ότι για τις Μεσογειακές χώρες αρκούν 5 λεπτά καθημερινής έκθεσης μικρής επιφάνειας δέρματος (πχ χέρια, λαιμός) για να  συντεθεί ικανή ποσότητα βιταμίνης D για να καλύψει τις ημερήσιες ανάγκες μας.

Avatar
Written by Δερμοϊατρική Αθηνών Δερματολογικό Ιατρείο
Η Δερμοϊατρική Αθηνών είναι ένα ολοκληρωμένο κέντρο κλινικής και αισθητικής δερματολογικής φροντίδας και χειρουργικής δέρματος. Αποστολή μας είναι να παρέχουμε σύγχρονες και εξατομικευμένες δερματολογικές υπηρεσίες με γνώμονα την ιατρική ηθική δεοντολογία. Η προσήλωσή μας στην τελειότητα, μαζί με την καταξίωση των δερματολόγων συνεργατών και του προσωπικού μας, καθιστά τη Δερμοϊατρική Αθηνών ένα μοναδικό στο είδος του δερματολογικό κέντρο στην καρδιά της Αθήνας.