Εμμηνόπαυση και Δέρμα

Εμμηνόπαυση και Δέρμα

- 7 Οκτωβρίου 2020

Οι ορμονικές αλλαγές στην εμμηνόπαυση επηρεάζουν όλα τα συστήματα του γυναικείου οργανισμού. Αφορούν μεταξύ άλλων σε δέρμα, οστά, μύες, κεντρικό νευρικό σύστημα και μεταβολισμό. Στα κύτταρα του δέρματος υπάρχουν υποδοχείς για τα οιστρογόνα, και όταν αυτά ελαττώνονται έχουμε αλλαγές. 

Ρυτίδες και Χαλάρωση 

Το κολλαγόνο σχηματίζει ένα δίκτυο, ένα πλέγμα στήριξης κάτω από την επιφάνεια του δέρματος. Η ελαστίνη είναι μία πρωτεΐνη  που δίνει ελαστικότητα, που δίνει δηλαδή την δυνατότητα στο δέρμα να επιστρέφει στη θέση του όταν το τραβήξουμε. Και τα δύο επηρεάζονται σημαντικά από τα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων, και όταν ελαττώνονται εμφανίζονται ρυτίδες και χαλάρωση. Γνωρίζουμε ότι στα πρώτα 5 χρόνια από την εμμηνόπαυση χάνουμε περίπου το 30% του κολλαγόνου του δέρματος μας. 

Ξηρό δέρμα 

Επιπλέον, με την πτώση των οιστρογόνων μειώνεται και ο ρυθμός πολλαπλασιασμού των κυττάρων της επιδερμίδας μας, και ελαττώνεται η παραγωγή λιπιδίων (σμήγματος). Το αποτέλεσμα είναι ότι το δέρμα γίνεται άγριο και ξηρό. 

Μαλλιά, Τριχοφυΐα και Ακμή 

Επειδή η ανδρική ορμόνη τεστοστερόνη δεν ελαττώνεται όσο τα οιστρογόνα, η σχετική της συγκέντρωση είναι στην εμμηνόπαυση υψηλότερη, δηλαδή υπάρχει μία ανισορροπία. Το αποτέλεσμα είναι ότι κάποιες γυναίκες εμφανίζουν απότομα αραίωση στα μαλλιά ειδικά στο περίγραμμα και στην κορυφή του κεφαλιού. Άλλη πιθανότητα με την σχετικά αυξημένη τεστοστερόνη είναι να εμφανιστούν τρίχες στο πρόσωπο σε περιοχές που παλαιότερα δεν είχαν, πιγούνι μουστάκι. Επίσης ίσως εμφανιστεί ακμή, γιατί η τεστοστερόνη αυξάνει την παραγωγή σμήγματος.

Γεννητική Περιοχή 

Πολλούς υποδοχείς για τα οιστρογόνα έχει και ο βλεννογόνος στην γεννητική περιοχή. Με τις αλλαγές στην εμμηνόπαυση αυτός ατροφεί. Οι γυναίκες τότε ίσως αισθάνονται ξηρότητα, κάψιμο, ευαισθησία, κνησμό ή πόνο στην επαφή. Συχνά επίσης εμφανίζεται ακράτεια ούρων, λόγω της αποδόμησης του κολλαγόνου στην περιοχή, της πρωτεΐνης δηλαδή που στηρίζει, δίνει τόνο στους ιστούς. 

Μιλήστε σχετικά με τον γιατρό σας γιατί υπάρχουν τρόποι να αισθανθείτε καλύτερα σχετικά με όλα τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.

Avatar
Written by Δερμοϊατρική Αθηνών Δερματολογικό Ιατρείο
Η Δερμοϊατρική Αθηνών είναι ένα ολοκληρωμένο κέντρο κλινικής και αισθητικής δερματολογικής φροντίδας και χειρουργικής δέρματος. Αποστολή μας είναι να παρέχουμε σύγχρονες και εξατομικευμένες δερματολογικές υπηρεσίες με γνώμονα την ιατρική ηθική δεοντολογία. Η προσήλωσή μας στην τελειότητα, μαζί με την καταξίωση των δερματολόγων συνεργατών και του προσωπικού μας, καθιστά τη Δερμοϊατρική Αθηνών ένα μοναδικό στο είδος του δερματολογικό κέντρο στην καρδιά της Αθήνας.