Ευρυαγγείες στα πόδια: Τι είναι και πώς θα απαλλαγείτε οριστικά

Ευρυαγγείες στα πόδια: Τι είναι και πώς θα απαλλαγείτε οριστικά

- 15 Απριλίου 2019

Οι ευρυαγγείες στα πόδια μοιάζουν με μικρό κόκκινο ιστό αράχνης. Και παρότι μπορεί η εμφάνισή τους να σας προβληματίζει ή ακόμη και να σας εμποδίζει να κυκλοφορείτε με γυμνά πόδια, δεν πρόκειται για ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Τι είναι οι ευρυαγγείες στα πόδια

Συνήθως αυτές οι μικρές κόκκινες ή μπλε φλέβες που διακρίνονται με γυμνό μάτι δεν σχετίζονται με κάποιο πρόβλημα στο κυκλοφορικό σύστημα. Πρόκειται για τριχοειδή αγγεία που έχουν μεγαλύτερη διάμετρο από το φυσιολογικό και εντοπίζονται πιο κοντά στην επιφάνεια της επιδερμίδας γι’ αυτό και μπορούμε να τα διακρίνουμε. Συνήθως εντοπίζονται σε «ομάδες» και είναι πιο συχνές στις γυναίκες.

Σε τι οφείλονται οι ευρυαγγείες στα πόδια

Η ορθοστασία, η έκθεση στον ήλιο, η κληρονομικότητα, οι ορμονικές μεταβολές και οι κυήσεις είναι αίτια που συνδέονται με τις ευρυαγγείες στα πόδια. Το αυξημένο βάρος παίζει επίσης ρόλο.

Ευρυαγγείες και κιρσοί

Παρότι οι ευρυαγγείες είναι μια διαφορετική κατάσταση, μπορεί να συνυπάρχουν με κιρσούς (φλεβική ανεπάρκεια), οι οποίοι έχουν την εμφάνιση διογκωμένων φλεβών με «κόμπους» σε κάποια σημεία τους. Ο δερματολόγος θα κάνει τη διάκριση ανάμεσα στις δύο καταστάσεις και αν χρειάζεται θα σας παραπέμψει για υπερηχογράφημα φλεβών ώστε να επιβεβαιωθεί η διάγνωση.

Πώς αντιμετωπίζονται οι ευρυαγγείες

Οι ευρυαγγείες στα πόδια αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά και μόνιμα με τη χρήση εξειδικευμένων μηχανημάτων laser που δρουν διοχετεύοντας θερμότητα στις μικρές αυτές φλέβες. Διακόπτεται έτσι η αιμάτωσή τους και τα φλεβίδια αυτά απορρίπτονται σταδιακά από τον οργανισμό. Το τελικό αποτέλεσμα είναι εμφανές μετά από 3-4 εβδομάδες.

Στα σημεία όπου έγινε παρέμβαση με το laser, το πρόβλημα έχει λυθεί οριστικά. Ωστόσο, εάν υπάρχει προδιάθεση του οργανισμού ή αν οι συνθήκες της καθημερινότητάς σας είναι επιβαρυντικές (π.χ. είστε πολλές ώρες όρθιοι) τότε είναι πιθανό να παρουσιαστούν νέες ευρυαγγείες σε διαφορετικά σημεία.

Κάποιες φορές και συνήθως για μεγαλύτερης διαμέτρου αγγεία προτείνεται να συνδυάζεται το λέιζερ με σκληρυντικές ενέσεις ή ίσως απαιτείται και χειρουργική επέμβαση.

Avatar
Written by Δερμοϊατρική Αθηνών Δερματολογικό Ιατρείο
Η Δερμοϊατρική Αθηνών είναι ένα ολοκληρωμένο κέντρο κλινικής και αισθητικής δερματολογικής φροντίδας και χειρουργικής δέρματος. Αποστολή μας είναι να παρέχουμε σύγχρονες και εξατομικευμένες δερματολογικές υπηρεσίες με γνώμονα την ιατρική ηθική δεοντολογία. Η προσήλωσή μας στην τελειότητα, μαζί με την καταξίωση των δερματολόγων συνεργατών και του προσωπικού μας, καθιστά τη Δερμοϊατρική Αθηνών ένα μοναδικό στο είδος του δερματολογικό κέντρο στην καρδιά της Αθήνας.