Ιατρικό τατουάζ: Τι είναι και πότε συστήνεται

Ιατρικό τατουάζ: Τι είναι και πότε συστήνεται

- 15 Ιανουαρίου 2019

Το ιατρικό τατουάζ είναι μια μη χειρουργική λύση αποκατάστασης για ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε χειρουργικές επεμβάσεις, έχουν υποστεί τραυματισμούς ή εγκαύματα και για ανθρώπους με νεοπλασματικές ασθένειες. Πρόκειται στην ουσία για τατουάζ που γίνεται με σκοπό την αισθητική αποκατάσταση του δέρματος και της εικόνας του σώματος και είναι πλέον γενικά αποδεκτό πως μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη διάθεση και την αυτοπεποίθηση των πρώην ασθενών.

Σε ποιες περιπτώσεις προτείνεται

Το ιατρικό τατουάζ έχει πολλές εφαρμογές. Ανάμεσά τους μπορεί να χρησιμοποιηθεί:

  • Σε αλωπεκίες και αραιώσεις μαλλιών, όπου θέλουμε να φαίνεται πιο «γεμάτο» το δέρμα της κεφαλής.
  • Πριν και μετά τη χημειοθεραπεία για την αποκατάσταση των φρυδιών.
  • Σε γυναίκες που έχουν κάνει αφαίρεση μαστού το τατουάζ αποκατάστασης άλω και θηλής είναι μια διαδικασία που τις βοηθά σημαντικά στην ψυχολογική ανάρρωση.
  • Σε περιπτώσεις απώλειας της φυσικής χρωστικής του δέρματος μετά από ορισμένες θεραπείες.
  • Το ιατρικό τατουάζ μπορεί να «καλύψει» αισθητικά εγκαύματα και ουλές στο δέρμα ή και στο τριχωτό της κεφαλής.
  • Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να βελτιώσει τη συμμετρία σε γενετικές καταστάσεις όπως το λαγόχειλο.

Ποιες είναι οι ιδιαιτερότητες του ιατρικού τατουάζ

Παρότι η τεχνική είναι παρόμοια με εκείνη του αισθητικού τατουάζ, στην περίπτωση της ιατρικής αποκατάστασης θα πρέπει να προηγηθεί εκτίμηση από τον δερματολόγο, επειδή κάποιες καταστάσεις, όπως για παράδειγμα ένα χειρουργείο ή η ακτινοβολία σε κάποια περιοχή επηρεάζουν την αντοχή του δέρματος. Επίσης, πριν από κάθε τατουάζ –ιατρικό ή αισθητικό- είναι σημαντικό να προηγείται εξέταση του δέρματος από τον δερματολόγο ώστε να αποκλειστεί πιθανή παθολογική κατάσταση που έχει διαφύγει της προσοχής του ενδιαφερόμενου. Με αυτές τις προϋποθέσεις, το αποτέλεσμα θα είναι όσο το δυνατό καλύτερο και το δέρμα κάτω από το τατουάζ υγιές.

Avatar
Written by Δερμοϊατρική Αθηνών Δερματολογικό Ιατρείο
Η Δερμοϊατρική Αθηνών είναι ένα ολοκληρωμένο κέντρο κλινικής και αισθητικής δερματολογικής φροντίδας και χειρουργικής δέρματος. Αποστολή μας είναι να παρέχουμε σύγχρονες και εξατομικευμένες δερματολογικές υπηρεσίες με γνώμονα την ιατρική ηθική δεοντολογία. Η προσήλωσή μας στην τελειότητα, μαζί με την καταξίωση των δερματολόγων συνεργατών και του προσωπικού μας, καθιστά τη Δερμοϊατρική Αθηνών ένα μοναδικό στο είδος του δερματολογικό κέντρο στην καρδιά της Αθήνας.