Μελάνωμα και σπίλοι: Οι σημαντικές διαφορές

Μελάνωμα και σπίλοι: Οι σημαντικές διαφορές

- 6 Ιουνίου 2019

Οι περισσότεροι έχουμε στο δέρμα μας σπίλους, «ελιές» όπως τις λέμε στην καθομιλουμένη. Τι πρέπει να γνωρίζουμε γι’ αυτούς τους σπίλους και ποιες οι διαφορές τους με το μελάνωμα.

Τα μωρά γεννιούνται χωρίς καθόλου σπίλους στο δέρμα τους, με ελάχιστες εξαιρέσεις, ωστόσο μέσα στα επόμενα χρόνια της ζωής τους μπορεί να αρχίσουν να εμφανίζονται σε διάφορα σημεία του σώματος ή του προσώπου. Οι περισσότεροι ενήλικες έχουν κατά μέσο όρο 10-40 σπίλους στο σώμα τους, οι οποίοι δεν χρειάζεται να προκαλέσουν κάποια ανησυχία. Τα πράγματα όμως είναι διαφορετικά όταν μιλάμε για το μελάνωμα, καθώς η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά στην εξέλιξη του ασθενούς και την ίαση.

Σε τι οφείλονται οι ελιές

Οι σπίλοι  είναι μικρά καφέ ή ροδαλά σημάδια σημεία του δέρματος όπου υπάρχει μεγαλύτερη συγκέντρωση μελανοκυττάρων και σχετίζονται κυρίως με την έκθεση στον ήλιο.

Πώς μοιάζουν οι φυσιολογικοί σπίλοι

  • Συνήθως βρίσκονται σε σημεία που «βλέπει» ο ήλιος, όπως οι βραχίονες, οι ώμοι, η πλάτη, το πρόσωπο.
  • Μπορεί να είναι επίπεδοι ή να προεξέχουν από την επιφάνεια του δέρματος.
  • Το σχήμα τους είναι συμμετρικό, αν δηλαδή χωρίσετε μια ελιά με μια νοητή ευθεία στη μέση, τα δύο μισά θα είναι ίδια.
  • Παραμένουν ίδιοι με το πέρασμα του χρόνου.

Το μελάνωμα

Το μελάνωμα είναι η πιο επιθετική μορφή του καρκίνου του δέρματος και σχετίζεται με την υπερβολική έκθεση χωρίς προστασία στην ηλιακή ακτινοβολία. Εάν διαπιστώσετε πως κάποια ελιά στο σώμα ή στο πρόσωπό σας αλλάζει σχήμα, μεγαλώνει, ματώνει, σας πονάει ή για κάποιον λόγο κάνει «αισθητή την παρουσία της» απευθυνθείτε χωρίς καθυστέρηση στο δερματολόγο.

Δυσπλαστικοί σπίλοι και μελάνωμα

Οι δυσπλαστικοί σπίλοι διαφοροποιούνται από τους φυσιολογικούς καθώς παρουσιάζουν χαρακτηριστικά δυσπλασίας: Το σχήμα τους είναι ανομοιόμορφο και δεν έχουν σαφή όρια και είναι μεγαλύτεροι σε μέγεθος ενώ μπορεί να παρουσιαστούν σε σημεία που δεν εκτίθενται στον ήλιο. Οι δυσπλαστικοί σπίλοι έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εξελιχθούν σε μελάνωμα, και καθώς στα πρώτα στάδια ο διαχωρισμός τους μπορεί να είναι πιο δύσκολος χρειάζονται παρακολούθηση από τον δερματολόγο σας.

Avatar
Written by Δερμοϊατρική Αθηνών Δερματολογικό Ιατρείο
Η Δερμοϊατρική Αθηνών είναι ένα ολοκληρωμένο κέντρο κλινικής και αισθητικής δερματολογικής φροντίδας και χειρουργικής δέρματος. Αποστολή μας είναι να παρέχουμε σύγχρονες και εξατομικευμένες δερματολογικές υπηρεσίες με γνώμονα την ιατρική ηθική δεοντολογία. Η προσήλωσή μας στην τελειότητα, μαζί με την καταξίωση των δερματολόγων συνεργατών και του προσωπικού μας, καθιστά τη Δερμοϊατρική Αθηνών ένα μοναδικό στο είδος του δερματολογικό κέντρο στην καρδιά της Αθήνας.