«Πώς μπορώ να απαλλαγώ  από τις ραγάδες;»

«Πώς μπορώ να απαλλαγώ από τις ραγάδες;»

- 31 Ιανουαρίου 2019

Οι ραγάδες, λευκές, κόκκινες ή καφετί, είναι μικρές ραβδώσεις στην επιφάνεια του δέρματος. Πρόκειται για ένα αισθητικό πρόβλημα που δεν επηρεάζει την υγεία του ατόμου, μπορεί όμως να επηρεάσει σημαντικά τη διάθεση και την αυτοπεποίθησή του. Και παρότι στο παρελθόν οι ραγάδες ήταν μια κατάσταση που δεν θεραπευόταν, σήμερα η σύγχρονη δερματολογία μας δίνει αποτελεσματικές λύσεις.

Τι είναι οι ραγάδες και σε τι οφείλονται

Οι ραγάδες ή ραβδώσεις δημιουργούνται πολύ απλά όταν η επιδερμίδα διατείνεται, τεντώνει, πιο πολύ απ’ όσο της επιτρέπει η φυσική της ελαστικότητα. Το αποτέλεσμα είναι μικρές ή μεγαλύτερες γραμμές στην επιφάνεια του δέρματος που ξεκινούν από κόκκινο χρώμα και καταλήγουν σε ανοιχτό ροζ ή λευκό με το πέρασμα των χρόνων.

Πότε μπορεί να παρουσιαστούν ραγάδες

Πρόκειται για ένα πρόβλημα που παρουσιάζεται σε άντρες, σε γυναίκες και σε παιδιά, κυρίως στην αρχή της εφηβείας. Υπάρχουν όμως και άνθρωποι που παρουσιάζουν ραγάδες αργότερα στη ζωή τους, καθώς με το πέρασμα της ηλικίας μειώνεται η ελαστικότητα του δέρματος και λεπταίνει η επιδερμίδα.

Στις γυναίκες οι ραγάδες παρουσιάζονται συχνά κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης και του θηλασμού και εστιάζουν στην περιοχή της κοιλιάς, ψηλά στους γλουτούς και στο στήθος. Στις γυναίκες, εκτός από την αυξομείωση του βάρους κατά την εγκυμοσύνη, οι ραγάδες μπορεί να σχετίζονται με τα επίπεδα των ορμονών –οιστρογόνα και προγεστερόνη- οι οποίες επηρεάζουν τη φυσική παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης στο δέρμα.

Στους άντρες οι ραγάδες συνήθως παρουσιάζονται μετά από μια μεγάλη αλλαγή στο βάρος τους και κυρίως εστιάζονται στην κοιλιά και γύρω από τη μέση.

Στους εφήβους, τέλος, οι ραγάδες μπορεί να εμφανιστούν σε μια φάση γρήγορης αλλαγής του ύψους ή/και του βάρους.

Μπορώ να προλάβω τις ραγάδες

Αν και η καλή ενυδάτωση του δέρματος, ειδικά κατά την εγκυμοσύνη, ίσως μπορεί να αποτρέψει σε ένα βαθμό την εμφάνιση των ραγάδων, συχνά το μεγαλύτερο ρόλο παίζει η ποιότητα του δέρματος και η φυσική του ελαστικότητα.  Δηλαδή συχνά ακόμη και η επιμελής περιποίηση δεν μπορεί να αποτρέψει τελικά την εμφάνιση των ανεπιθύμητων ραβδώσεων.

Πώς μπορώ να απαλλαγώ από τις ραγάδες

Το χρώμα των ραγάδων «αποκαλύπτει» στο δερματολόγο το πόσο πρόσφατες ή πιο παλιές είναι και ανάλογα με την «ηλικία τους» θα επιλεγεί η κατάλληλη προσέγγιση. Γενικά, όσο πιο κόκκινες είναι οι ραγάδες τόσο πιο εύκολα αντιμετωπίζονται, ωστόσο ακόμη και τις παλιές, λευκές η χρήση των λέιζερ σήμερα μπορεί να βελτιώσει σε ένα βαθμό την όψη τους.

Η τεχνολογία SWT (Selective Waveband Technology)  χρησιμοποιείται συχνά για τη θεραπεία των κόκκινων/ ροζ ραγάδων. Το Fractional Laser είναι επίσης ένα «όπλο» στη φαρέτρα του δερματολόγου που μπορεί να χρησιμοποιηθεί συνδυαστικά για την αντιμετώπιση των ραγάδων, όπως και η τεχνολογία HIFU που μεταξύ άλλων ενισχύει το υπάρχον κολλαγόνο στο δέρμα και ευνοεί την παραγωγή νέου, βελτιώνοντας τη φυσική ελαστικότητα της επιδερμίδας.

Avatar
Written by Δερμοϊατρική Αθηνών Δερματολογικό Ιατρείο
Η Δερμοϊατρική Αθηνών είναι ένα ολοκληρωμένο κέντρο κλινικής και αισθητικής δερματολογικής φροντίδας και χειρουργικής δέρματος. Αποστολή μας είναι να παρέχουμε σύγχρονες και εξατομικευμένες δερματολογικές υπηρεσίες με γνώμονα την ιατρική ηθική δεοντολογία. Η προσήλωσή μας στην τελειότητα, μαζί με την καταξίωση των δερματολόγων συνεργατών και του προσωπικού μας, καθιστά τη Δερμοϊατρική Αθηνών ένα μοναδικό στο είδος του δερματολογικό κέντρο στην καρδιά της Αθήνας.