Σακχαρώδης διαβήτης και δέρμα

Σακχαρώδης διαβήτης και δέρμα

- 14 Οκτωβρίου 2019

Τι προκαλεί;

Ο σακχαρώδης διαβήτης, εκτός από τη γενικότερη υγεία του ατόμου, μπορεί να επηρεάσει και το δέρμα. Οι ασθενείς μπορεί να έχουν ξηρό δέρμα με κνησμό και καθυστερημένη επούλωση τραυμάτων. Επίσης, ίσως εμφανίζουν πιο συχνά λοιμώξεις του δέρματος σε σχέση με τους ανθρώπους που δεν έχουν διαβήτη. Σπανιότερα, μπορεί να εμφανίσουν κίτρινες ή καφεοειδείς πλάκες και κηλίδες ειδικά στις κνήμες (λιποειδική νεκροβίωση), σκούρα χρώση σε μασχάλες και γενικότερα πτυχές του δέρματος (μελανίζουσα ακάνθωση), φουσκάλες στις κνήμες, αλλά και πιο γενικευμένα εξανθήματα. Ασθενείς με επηρεασμένη κυκλοφορία και αισθητικότητα στα κάτω άκρα ίσως εμφανίζουν το γνωστό «διαβητικό πόδι». Σε γενικές γραμμές, όμως, ο καλός έλεγχος του σακχάρου αίματος συντελεί και σε πρόληψη/βελτίωση των δερματικών προβλημάτων σε ασθενείς με διαβήτη. 

Τι πρέπει να προσέχω (πρόληψη)

  • Καλή φροντίδα του δέρματος με καθημερινό πλύσιμο και καλό στέγνωμα ιδιαίτερα ανάμεσα στα δάχτυλα.
  • Ενυδάτωση δέρματος ιδιαίτερα στα κάτω άκρα (κνήμες, πόδια).
  • Να μην εφαρμόζονται κρέμες ανάμεσα στα δάκτυλα – η επιπλέον ενυδάτωση ίσως αυξάνει την πιθανότητα λοίμωξης.
  • Μην περπατάτε ξυπόλητοι σε εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους (για αποφυγή τραυματισμών και λοιμώξεων).
  • Κόβετε τα νύχια σας ίσια για να αποφύγετε την ανάπτυξή τους μέσα στο δέρμα, όπου μπορεί να δημιουργηθεί φλεγμονή.
  • Ελέγχετε τα πόδια σας για κάλους, φουσκάλες ή κοκκινίλες. Επικοινωνήστε με το γιατρό σας αν έχετε πληγή που δεν επουλώνεται μέσα σε λίγες μέρες.

 

Avatar
Written by Δερμοϊατρική Αθηνών Δερματολογικό Ιατρείο
Η Δερμοϊατρική Αθηνών είναι ένα ολοκληρωμένο κέντρο κλινικής και αισθητικής δερματολογικής φροντίδας και χειρουργικής δέρματος. Αποστολή μας είναι να παρέχουμε σύγχρονες και εξατομικευμένες δερματολογικές υπηρεσίες με γνώμονα την ιατρική ηθική δεοντολογία. Η προσήλωσή μας στην τελειότητα, μαζί με την καταξίωση των δερματολόγων συνεργατών και του προσωπικού μας, καθιστά τη Δερμοϊατρική Αθηνών ένα μοναδικό στο είδος του δερματολογικό κέντρο στην καρδιά της Αθήνας.