Τσιμπήματα από έντομα – Οι πρώτες βοήθειες

Τσιμπήματα από έντομα – Οι πρώτες βοήθειες

- 5 Αυγούστου 2019

Αυτή την εποχή τα τσιμπήματα από έντομα έχουν… την τιμητική τους! Και παρότι τις περισσότερες φορές προκαλούν μόνο μία ενόχληση που περνά γρήγορα, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος της αλλεργικής αντίδρασης. Και στις δύο περιπτώσεις είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τις βασικές κινήσεις για τις πρώτες βοήθειες. 

 

Τσιμπήματα από έντομα – μέλισσες και σφήκες 

Στην ελληνική φύση τα έντομα που κυρίως μπορεί να μας τσιμπήσουν είναι η μέλισσα, η σφήκα με τις κιτρινόμαυρες ραβδώσεις και η μεγάλη καφέ σφήκα (που ανάλογα με την περιοχή μπορεί να τη λέμε σερσέκι ή σερσένι ή σκούργος). Και τα τρία αυτά έντομα, δεν είναι επιθετικά. Ο μόνος λόγος για να τσιμπήσουν τον άνθρωπο είναι όταν νιώσουν πως κινδυνεύουν τα ίδια ή οι φωλιές τους. 

 

Τα συμπτώματα 

Ο έντονος, οξύς πόνος είναι το πρώτο σύμπτωμα από ένα τσίμπημα μέλισσας ή σφήκας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το τσίμπημα προκαλεί μια τοπική αντίδραση, ερεθισμό, ήπια φλεγμονή και φαγούρα, στο σημείο του δήγματος που οφείλεται στην τοξική δράση του δηλητηρίου. Στην ανακούφιση των συμπτωμάτων αυτών βοηθά η επάλειψη με αλοιφή για τσιμπήματα (πιο αποτελεσματικές αυτές με κορτιζόνη αλλά προσοχή όχι κατάχρηση) και οι δροσερές κομπρέσες. Συνήθως ο ερεθισμός υποχωρεί σε 2-3 ημέρες. 

Εάν κάποιος έχει αλλεργία στο δηλητήριο, τα συμπτώματα μπορεί να είναι πολύ πιο σοβαρά και εκτεταμένα ή να προκληθεί συστηματική αναφυλαξία (αλλεργικό shock). Σε αυτή την περίπτωση, η μεταφορά στο νοσοκομείο πρέπει να είναι άμεση. 

 

Οι βασικές πρώτες βοήθειες

  1. Καθαρίζουμε την περιοχή με σαπούνι και νερό ή αντισηπτικά.
  2. Απομακρύνουμε το κεντρί το συντομότερο δυνατό, με ήπιες κινήσεις, με ένα όργανο που να μην είναι αιχμηρό (μαλακό ξύσιμο π.χ. με πιστωτική κάρτα).
  3. Εφαρμόζουμε επιθέματα (κομπρέσες) με κρύο νερό ή πάγο ώστε να ελαττωθεί η ένταση και η διάρκεια του οιδήματος.
  4. Σε περίπτωση αίσθησης δυσφορίας, δυσκολίας αναπνοής ή ζαλάδας και τάσης για εμετό προσφεύγουμε άμεσα στο κοντινότερο Κέντρο Υγείας.

 

Σημαντικό: Εάν το τσίμπημα σας προκαλεί πιο έντονα συμπτώματα που δεν υποχωρούν ή αν η περιοχή είναι ερεθισμένη ή παρουσιάσετε άλλα συμπτώματα, ζητήστε χωρίς καθυστέρηση τη συμβουλή του δερματολόγου σας. 

 

 

 

Avatar
Written by Δερμοϊατρική Αθηνών Δερματολογικό Ιατρείο
Η Δερμοϊατρική Αθηνών είναι ένα ολοκληρωμένο κέντρο κλινικής και αισθητικής δερματολογικής φροντίδας και χειρουργικής δέρματος. Αποστολή μας είναι να παρέχουμε σύγχρονες και εξατομικευμένες δερματολογικές υπηρεσίες με γνώμονα την ιατρική ηθική δεοντολογία. Η προσήλωσή μας στην τελειότητα, μαζί με την καταξίωση των δερματολόγων συνεργατών και του προσωπικού μας, καθιστά τη Δερμοϊατρική Αθηνών ένα μοναδικό στο είδος του δερματολογικό κέντρο στην καρδιά της Αθήνας.