Τσιμπήματα από θαλάσσια όντα

Τσιμπήματα από θαλάσσια όντα

- 5 Αυγούστου 2019

Τι να κάνετε αν σας τσιμπήσει τσούχτρα, αν πατήσετε αχινό ή δράκαινα μέσα στο νερό; Είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς τις πρώτες βοήθειες για τα πιο συνηθισμένα τσιμπήματα στη θάλασσα αλλά και πότε πρέπει να απευθυνθεί χωρίς καθυστέρηση στο κοντινότερο ιατρικό κέντρο. 

 

Τσίμπημα τσούχτρας 

Το τσίμπημα τσούχτρας και το τσίμπημα μέδουσας μπορεί να είναι πολύ επώδυνο, ειδικά αν τα πλοκάμια του θαλάσσιου αυτού όντος έχουν αγγίξει σημεία στο σώμα σας με πολλά νεύρα, όπως τα άκρα. 

Τι να κάνετε: Ξεπλύνετε την περιοχή με άφθονο θαλασσινό νερό για να απομακρυνθούν τα μικροσκοπικά αγκάθια που αφήνει η τσούχτρα στο δέρμα. Ακόμα καλύτερα ξεπλύνετε με ξύδι. Αποφύγετε το γλυκό νερό. Εμβύθιση / εμποτισμός σε ξύδι για 15-30 λεπτά βοηθά να σταματήσει η απελευθέρωση τοξινών από οργανίδια που έχουν μείνει πάνω στο δέρμα και την απελευθερώνουν. Μια αλοιφή για τσιμπήματα είναι καλό να υπάρχει πάντα στην τσάντα της παραλίας και θα βοηθήσει στην υποχώρηση των συμπτωμάτων. Πιο αποτελεσματικές αυτές που περιέχουν κορτιζόνη – προσοχή όμως δεν πρέπει να εφαρμόζονται σε ανοιχτές πληγές ή πολλές φορές!

Πότε να πάτε στο γιατρό: Εάν το τσίμπημα είναι κοντά στο πρόσωπο ή στο λαιμό ή εάν υπάρχουν σημάδια αλλεργικού σοκ (οίδημα, εφίδρωση, γρήγορη αναπνοή, ζαλάδα, απώλεια αισθήσεων) θα πρέπει να μεταφερθείτε αμέσως σε κέντρο υγείας. 

 

Πάτημα αχινού 

Είναι ένα επώδυνο, αλλά συνηθισμένο καλοκαιρινό ατύχημα.

Τι να κάνετε: Ξεπλύνετε το σημείο με νερό και αφαιρέστε με την άκρη μιας πιστωτικής κάρτας ή με τσιμπιδάκι φρυδιών τυχόν αγκάθια που προεξέχουν. Μην προσπαθήσετε να σκάψετε το δέρμα με βελόνα για να βγάλετε τα αγκάθια που είναι πιο βαθιά, ίσως κάνετε τα πράγματα χειρότερα. Η επάλειψη με ελαιόλαδο βοηθά το δέρμα να μαλακώσει και να βγουν πιο εύκολα τα αγκάθια προς τα έξω. Αν είστε ακόμη στην παραλία, το baby oil ή ακόμη και ένα αντηλιακό λάδι, θα βοηθήσει με τον ίδιο τρόπο. 

Πότε να πάτε στο γιατρό: Εάν δημιουργηθεί οίδημα (πρήξιμο) και ερεθισμός γύρω από τις μικρές πληγές που αποτελούν συμπτώματα μόλυνσης είναι καλό να δει το τραύμα ο γιατρός ώστε να δώσει την κατάλληλη θεραπεία. 

 

Πάτημα δράκαινας ή σκορπίνας

Τα δύο αυτά ψάρια έχουν δηλητηριώδη αγκάθια στη ράχη τους και το τσίμπημα μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο, τάση για εμετό, λιποθυμία και συμπτώματα από το κεντρικό νευρικό σύστημα. 

Τι να κάνετε: Στην περίπτωση που πατήσετε ή σας τσιμπήσει δράκαινα ή σκορπίνα, βγείτε από το νερό και αναζητήστε άμεσα πρώτες βοήθειες. Επειδή το δηλητήριό τους είναι μία πρωτεΐνη που διασπάται με τη θερμότητα, εμβύθιση ή κομπρέσες με πολύ ζεστό νερό βοηθούν να απενεργοποιηθεί.

Avatar
Written by Δερμοϊατρική Αθηνών Δερματολογικό Ιατρείο
Η Δερμοϊατρική Αθηνών είναι ένα ολοκληρωμένο κέντρο κλινικής και αισθητικής δερματολογικής φροντίδας και χειρουργικής δέρματος. Αποστολή μας είναι να παρέχουμε σύγχρονες και εξατομικευμένες δερματολογικές υπηρεσίες με γνώμονα την ιατρική ηθική δεοντολογία. Η προσήλωσή μας στην τελειότητα, μαζί με την καταξίωση των δερματολόγων συνεργατών και του προσωπικού μας, καθιστά τη Δερμοϊατρική Αθηνών ένα μοναδικό στο είδος του δερματολογικό κέντρο στην καρδιά της Αθήνας.