Χαρτογράφηση σπίλων

Χαρτογράφηση σπίλων

- 10 Ιουνίου 2019

Η χαρτογράφηση σπίλων είναι ένα σημαντικό «εργαλείο» πρόληψης στα χέρια των δερματολόγων που βοηθά στον έγκαιρο εντοπισμό διαφόρων μορφών καρκίνου του δέρματος, όπως το μελάνωμα.

Τι είναι η ψηφιακή χαρτογράφηση σπίλων

Πρόκειται για μια σύγχρονη μέθοδο απεικόνισης και εντοπισμού των σπίλων (ελιών) σε όλο το σώμα. Είναι μια μη παρεμβατική εξέταση, που χρησιμεύει στην παρακολούθηση τυχόν αλλαγών σε υπάρχουσες ελιές ή την εμφάνιση νέων, που θα μπορούσαν να είναι καλοήθεις ή μη. Η εξέταση γίνεται στο δερματολογικό ιατρείο, κρατάει λίγα λεπτά και επαναλαμβάνεται στα χρονικά διαστήματα που θα προσδιορίσει ο δερματολόγος ανάλογα με τον αριθμό και την εικόνα των σπίλων καθώς και το ιατρικό ιστορικό του κάθε ενδιαφερόμενου.

Χρειάζεται να κάνουν όλοι χαρτογράφηση σπίλων

Σύμφωνα με την Ελληνική Δερματολογική Εταιρεία, η χαρτογράφηση σπίλων είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο που μπορεί να διαγνώσει έγκαιρα τυχόν αλλαγές σε ελιές, ωστόσο δεν είναι απαραίτητη εξέταση σε όλο τον πληθυσμό. Πότε κρίνεται απαραίτητη:

  • Συστήνεται σε ανθρώπους με αυξημένο αριθμό σπίλων στο δέρμα τους, πάνω από 30-40 ελιές στο σώμα.
  • Σε ανθρώπους με οικογενειακό ή προσωπικό ιστορικό καρκίνου του δέρματος.
  • Όταν υπάρχουν δυσμορφικοί σπίλοι ή σπίλοι με διάμετρο μεγαλύτερη των 6 χιλιοστών.
  • Σε ανθρώπους που λόγω εργασίας έχουν μεγάλη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία.

Ωστόσο, καθώς πρόκειται για μια μη παρεμβατική εξέταση, μπορεί να την κάνει οποιοσδήποτε στο πλαίσιο του προληπτικού ιατρικού του τσεκ απ.

Avatar
Written by Δερμοϊατρική Αθηνών Δερματολογικό Ιατρείο
Η Δερμοϊατρική Αθηνών είναι ένα ολοκληρωμένο κέντρο κλινικής και αισθητικής δερματολογικής φροντίδας και χειρουργικής δέρματος. Αποστολή μας είναι να παρέχουμε σύγχρονες και εξατομικευμένες δερματολογικές υπηρεσίες με γνώμονα την ιατρική ηθική δεοντολογία. Η προσήλωσή μας στην τελειότητα, μαζί με την καταξίωση των δερματολόγων συνεργατών και του προσωπικού μας, καθιστά τη Δερμοϊατρική Αθηνών ένα μοναδικό στο είδος του δερματολογικό κέντρο στην καρδιά της Αθήνας.