Ψυχοδερματολογία

Ψυχοδερματολογία

- 25 Σεπτεμβρίου 2019

Η ψυχοδερματολογία εμφανίστηκε ως μια νέα υποειδικότητα της δερματολογίας και της ψυχιατρικής. Στις ΗΠΑ, έχει μάλιστα και επίσημο φορέα με τίτλο Association for Psychoneurocutaneous Medicine of North America. Τι ακριβώς είναι όμως αυτή η νέα ειδικότητα; Σύμφωνα με άρθρο στο επιστημονικό περιοδικό American Family Physician, «μια ψυχοδερματολογική διαταραχή είναι μια κατάσταση που περιλαμβάνει την αλληλεπίδραση ανάμεσα στο μυαλό και το δέρμα» και διαχωρίζεται σε τρεις βασικές κατηγορίες.

Ψυχοφυσιολογικές διαταραχές οι οποίες επιδεινώνονται με το συναισθηματικό στρες. Είναι δεδομένο ότι η ψυχολογική κατάσταση ενός ανθρώπου μπορεί να επηρεάσει το δέρμα του. Κοκκινίζουμε όταν ντρεπόμαστε. Τα χέρια μας ιδρώνουν όταν αγχωνόμαστε, πονάμε ή φοβόμαστε. Τα έντονα συναισθήματα κάνουν τις τρίχες μας να σηκώνονται. Το άγχος έχει συνδεθεί με πολλά δερματικά νοσήματα, από την ψωρίαση, το έκζεμα, κάποιες μορφές αλωπεκίας. Απαιτούνται μελέτες που θα ερμηνεύουν αναλυτικά τους μοριακούς μηχανισμούς που συνδέουν το άγχος με δερματικές νόσους και μάλλον είναι θέμα χρόνου μέχρι η ιατρική να καταφέρει και αυτό. 

Πρωτογενείς ψυχιατρικές διαταραχές που έχουν ως αποτέλεσμα αυτοπροκαλούμενες εκδηλώσεις όπως η τριχοτιλλομανία (τράβηγμα μαλλιών) ή η ψευδαίσθηση παρασίτων. Πρόκειται για περιπτώσεις όπου ο ίδιος ο ασθενής προκαλεί το πρόβλημα στον εαυτό του και συχνά είναι μια μορφή αντίδρασης σε αγχωτικές καταστάσεις. 

Δευτερογενείς ψυχιατρικές διαταραχές όπου δερματολογικές βλάβες έχουν ως αποτέλεσμα ψυχολογικά προβλήματα όπως μειωμένη αυτοεκτίμηση, κατάθλιψη ή κοινωνική φοβία. Είναι ίσως το πιο κατανοητό κομμάτι, καθώς είναι λογικό ότι μια δερματολογική πάθηση που επηρεάζει την εικόνα του δέρματος θα έχει σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό ψυχολογική επίδραση στην ζωή του ασθενούς. 

Είναι σίγουρα θετική η εγρήγορση για την πιθανή επίδραση του άγχους και ψυχολογικών παραγόντων στα δερματικά νοσήματα. Οι δερματολόγοι πρέπει να το γνωρίζουν αυτό, όπως και να αναγνωρίζουν τις ψυχολογικές, τις κοινωνικές και τις περιβαλλοντικές πτυχές των νοσημάτων του δέρματος και τις λαμβάνουν υπόψη στη διάγνωση και τις θεραπευτικές τους επιλογές.

Avatar
Written by Δερμοϊατρική Αθηνών Δερματολογικό Ιατρείο
Η Δερμοϊατρική Αθηνών είναι ένα ολοκληρωμένο κέντρο κλινικής και αισθητικής δερματολογικής φροντίδας και χειρουργικής δέρματος. Αποστολή μας είναι να παρέχουμε σύγχρονες και εξατομικευμένες δερματολογικές υπηρεσίες με γνώμονα την ιατρική ηθική δεοντολογία. Η προσήλωσή μας στην τελειότητα, μαζί με την καταξίωση των δερματολόγων συνεργατών και του προσωπικού μας, καθιστά τη Δερμοϊατρική Αθηνών ένα μοναδικό στο είδος του δερματολογικό κέντρο στην καρδιά της Αθήνας.