Τι είναι και πως εμφανίζεται

Είναι μία νόσος που προκαλείται από ανισορροπία τους ανοσοποιητικού συστήματος. Δεν είναι μεταδοτική, η πιθανότητα να την εμφανίσει κάποιος κληρονομείται. 

Εμφανίζεται πιο συχνά με κόκκινες πλάκες που έχουν πάνω τους άσπρο λέπι. Υπάρχουν και μορφές όπου οι βλάβες είναι μικρές και στρογγυλές χωρίς ή με λίγο λέπι (σαν σταγόνες) ή έχουν πύον. Η ψωρίαση μπορεί να προσβάλει τα νύχια (ψωριασική ονυχία) και τις αρθρώσεις (ψωριασική αρθρίτιδα). 

Διάγνωση 

Συνήθως η διάγνωση γίνεται με την εξέταση από το δερματολόγο, χωρίς εξετάσεις αίματος. Αν υπάρχει αμφιβολία τότε ο δερματολόγος ίσως ζητήσει βιοψία, δηλαδή να εξεταστούν στο μικροσκόπιο λίγα κύτταρα από βλάβη. 

Θεραπείες για την ψωρίαση

Πολλές διαφορετικές θεραπευτικές επιλογές υπάρχουν για την ψωρίαση, ανάλογα με τη σοβαρότητά της και τις ιδιαιτερότητες κάθε ασθενούς. Ο δερματολόγος εκτιμά την κατάσταση και προτείνει την πιο κατάλληλη θεραπεία. Οι επιλογές αφορούν σε τοπικά φάρμακα (κρέμες ή αλοιφές), φωτοθεραπεία, φάρμακα από το στόμα ή φάρμακα που χορηγούνται σε ενέσιμη μορφή. Οι πιο πρόσφατες θεραπείες είναι τα βιολογικά φάρμακα που έχουν καταφέρει να ελέγξουν με ασφάλεια δύσκολα περιστατικά ψωρίασης.

Οι θεραπείες στην ψωρίαση εξασφαλίζουν έλεγχο της νόσου – το να μην έχει ο ασθενείς βλάβες αλλά δεν προσφέρουν πλήρη ίαση – δηλαδή την βεβαιότητα ότι με τη διακοπή των φαρμάκων η ψωρίαση δεν θα επανεμφανιστεί. 

Ψωρίαση και Συνοδά νοσήματα (Συννοσηρότητες). 

Η ψωρίαση αναμφίβολα συνδέεται με συννοσηρότητες. Αυτές περιλαμβάνουν ψωριασική αρθρίτιδα,  παχυσαρκία, προδιαθεσικούς παράγοντες για συμβάματα από το καρδιαγγειακό, νόσο του Crohn και κατάθλιψη. Η αναζήτηση πιθανής ύπαρξής τους και η σχετική ευαισθητοποίηση του ασθενούς αφορά τους δερματολόγους και είναι πλέον μέρος της φροντίδας υψηλού επιπέδου που δικαιούνται όλοι οι ασθενείς.

Παράγοντες που την επιδεινώνουν 

Η ψωρίαση επιδεινώνεται με το στρες, από λοιμώξεις και από φάρμακα (κάποια αντι-υπερτασικά και καρδιολογικά φάρμακα, λίθιο κα). Επίσης μπορεί να εμφανιστεί σε περιοχές τραυματισμών ή να γίνει χειρότερη μετά από τραυματισμούς.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΘΑ ΧΑΡΟΥΜΕ ΝΑ ΣΑΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΟΥΜΕ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας 64, 11528, Αθήνα

ΤΗΛΕΦΩΝΟ

210-7291711

EMAIL

info@dermoiatriki.com

SOCIAL

Η ακμή είναι ένα από τα πιο συχνά δερματολογικά προβλήματα. Στην αιτιολογία της ακμής παίζουν σημαντικό ρόλο η απόφραξη των πόρων των σμηγματογόνων αδένων, αλλά και ορμονικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες. Αν και συχνότερη στην εφηβεία, η ακμή εμφανίζεται και σε μεγαλύτερες ηλικίες, ενώ ανάλογα με τη βαρύτητά της, μπορεί να προκαλέσει έντονα προβλήματα, ψυχολογικά , αλλά και δερματικά. Η έναρξη της σωστής θεραπευτικής αγωγής μπορεί να προλάβει και τις δερματολογικές συνέπειες, όπως είναι οι ουλές ακμής, αλλά και να βοηθήσει τον ασθενή να ξεπεράσει το ψυχολογικό στρες που σχετίζεται με τη νόσο.

Στο δερματολογικό μας ιατρείο, εφαρμόζουμε φαρμακευτικές θεραπείες για την ακμή που βασίζονται σε διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες, ανάλογα με την κάθε περίπτωση. Συχνά, η φαρμακευτική θεραπεία συμπληρώνεται με καθαρισμό προσώπου, χημικά peeling και Laser για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Στη Δερμοϊατρική Αθηνών προσφέρουμε τις καλύτερες θεραπευτικές επιλογές στους ασθενείς με ακμή και είμαστε κοντά τους σε όλη τη διάρκεια της θεραπείας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΘΑ ΧΑΡΟΥΜΕ ΝΑ ΣΑΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΟΥΜΕ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας 64, 11528, Αθήνα

ΤΗΛΕΦΩΝΟ

210-7291711

EMAIL

info@dermoiatriki.com

SOCIAL