Η ατοπική δερματίτιδα είναι ένας τύπος αλλεργικής αντίδρασης. Κάποιες φορές σχετίζεται με το άσθμα, την αλλεργική ρινίτιδα και την αλλεργική επιπεφυκίτιδα.  Στην ατοπική δερματίτιδα, το δέρμα είναι ξηρό και υπάρχει έντονος κνησμός.

Ποιους αφορά η ατοπική δερματίτιδα;

Η ατοπική δερματίτιδα συνήθως επηρεάζει το 20% των βρεφών και μικρών παιδιών. Μπορεί να παραμείνει μέχρι την ενηλικίωση ή να εμφανιστεί για πρώτη φορά στην ενήλικη ζωή. Στο  50% των βρεφών με ατοπική δερματίτιδα, τα συμπτώματα μπορεί να παραμείνουν μέχρι την ενηλικίωση.

Τι προκαλεί έξαρση της ατοπικής δερματίτιδας;

Ανάμεσα στους παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν έξαρση της ατοπικής δερματίτιδας συμπεριλαμβάνονται η υγρασία, το ψύχος, οι εποχιακές αλλεργίες, το στρες και η έκθεση σε ερεθιστικούς παράγοντες.

Πού οφείλεται;                                 

Η αιτία της ατοπικής δερματίτιδας δεν είναι γνωστή, αλλά η ασθένεια φαίνεται να προκύπτει από ένα συνδυασμό γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ατοπικής δερματίτιδας;

Κύριο σύμπτωμα είναι ο κνησμός που μπορεί να είναι βασανιστικός και να ξυπνά τον ασθενή το βράδυ. Επίσης, το δέρμα είναι ξηρό και κόκκινο. Οι  πτυχές των χεριών, τα γόνατα, οι καρποί, το πρόσωπο, ο λαιμός ή και συνολικά το δέρμα του σώματος μπορεί να  εμφανίσει τα παραπάνω συμπτώματα. Συχνά εμφανίζονται δερματικές λοιμώξεις ως απόρροια του ξυσίματος και του ελαττωματικού δερματικού φραγμού που έχουν οι ασθενείς.

Ποια είναι η πρόγνωση της ατοπικής δερματίτιδας;

Αν και τα συμπτώματα της ατοπικής δερματίτιδας είναι δυσάρεστα για το άτομο, η σωστή και ολοκληρωμένη θεραπευτική αντιμετώπιση δίνει τη δυνατότητα για  φυσιολογική ζωή. Σκοπός της θεραπείας είναι η νόσος να παραμείνει σε μακρόχρονη ύφεση και να προληφθούν οι εξάρσεις και οι δυσάρεστες επιπλοκές της. Αυτό επιτυγχάνεται με τη σωστή παρακολούθηση του ασθενούς.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΘΑ ΧΑΡΟΥΜΕ ΝΑ ΣΑΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΟΥΜΕ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας 64, 11528, Αθήνα

ΤΗΛΕΦΩΝΟ

210-7291711

EMAIL

info@dermoiatriki.com

SOCIAL