Δερματολογικό Ιατρείο - Δερμοϊατρική Αθήνα

Δευτέρα - Παρασκευή

10:00 - 21:00

+30 210-7291711

info@dermoiatriki.com

Στάση μετρό Μέγαρο Μουσικής

Λ.Βασιλίσσης Σοφίας 64, Αθήνα 11528

Αρχείο

Παγκόσμια ημέρα διαβήτη: 4 βασικές συμβουλές για τη φροντίδα του δέρματος

Παγκόσμια ημέρα διαβήτη: 4 βασικές συμβουλές για τη φροντίδα του δέρματος

Ο σακχαρώδης διαβήτης θεωρείται πλέον «πανδημία» και το βασικότερο όπλο που έχουμε στα χέρια μας είναι η ενημέρωση και η σωστή φροντίδα.

Σύμφωνα με μια από τις τελευταίες εκτιμήσεις 387 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη και ο αριθμός αυτός αναμένεται να ξεπεράσει τα 500 σε λίγα χρόνια. Στην Ελλάδα περίπου το 7% του ενήλικου πληθυσμού πάσχει από διαβήτη, ωστόσο είναι πολύ μεγαλύτερο το ποσοστό των ανθρώπων με προδιαβητική κατάσταση.

Διαβήτης και υγιές δέρμα

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι ένα νόσημα που εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία μπορεί να προκαλέσει σοβαρά έως και μοιραία προβλήματα υγείας. Γι’ αυτό και δεν θα μπορούσε να μένει ανεπηρέαστο το μεγαλύτερο όργανο του σώματός μας, το δέρμα. Πώς όμως επηρεάζει το δέρμα ο διαβήτης; Επηρεάζει την κυκλοφορία του αίματος στα μικρά δερματικά αγγεία. Οι άνθρωποι με υψηλά επίπεδα γλυκόζης έχουν ξηρό δέρμα και χαμηλή ικανότητα να αντιμετωπίζουν μικρόβια. Αυτά αυξάνουν την πιθανότητα για δερματικές λοιμώξεις. People with high glucose levels tend to have dry skin and less ability to fend off harmful bacteria. Both conditions increase the risk of infection., προκαλώντας ξηροδερμία και φαγούρα. Μάλιστα, η επίμονη φαγούρα, κυρίως στα άκρα, είναι συχνά ένα σύμπτωμα διαβήτη που πολλοί από εμάς δεν γνωρίζουμε! Η παρακολούθηση από τον δερματολόγο και η εφαρμογή μερικών προληπτικών τρόπων φροντίδας του δέρματος θα εξασφαλίσει την υγεία του.

Τα μυστικά της σωστής φροντίδας του δέρματος για διαβητικούς

Επιμελής καθαριότητα: Είναι σημαντικό το δέρμα να διατηρείται καθαρό και στεγνό. Επειδή ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσει ξηροδερμία συζητήστε με τον δερματολόγο σας για την επιλογή των κατάλληλων προϊόντων που θα καθαρίσουν απαλά και με φροντίδα το δέρμα σας χωρίς να του στερήσουν τα φυσικά ενυδατικά του στοιχεία.

Αποφύγετε την υγρασία: Η παραμονή υγρασίας στο δέρμα μετά το μπάνιο θεωρείται παράγοντας κινδύνου για διαβητικά έλκη (πληγές που δημιουργούνται εξαιτίας του διαβήτη και μπορεί να αποβούν πολύ σοβαρές για την υγεία). Σκουπίζετε ταμποναριστά αλλά πολύ προσεκτικά το δέρμα σας μετά το μπάνιο, δίνοντας μεγαλύτερη σημασία στις δερματικές πτυχές (μασχάλες, βουβώνες, κλειδώσεις και ανάμεσα τα δάχτυλα των ποδιών).

Τακτική ενυδάτωση: Μιλώντας για υγιές δέρμα στο σακχαρώδη διαβήτη, η ενυδάτωση είναι βασικό στοιχείο. Το δέρμα των διαβητικών ασθενών είναι πιο επιρρεπές στην ξηρότητα. Ο δερματολόγος σας θα σας συστήσει ενυδατικά γαλακτώματα με συστατικά που θα ενισχύσουν στην υγεία του δέρματος και θα το κρατήσουν ενυδατωμένο.

Δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στα πέλματά σας: Το «διαβητικό πόδι» όπως ονομάζεται, η τάση δηλαδή του δέρματος στους ανθρώπους με διαβήτη να παρουσιάζει πληγές που δεν επουλώνονται, είναι σοβαρός κίνδυνος. Αποτρέψτε τον φροντίζοντας σχολαστικά τα πέλματα και τα νύχια σας. Ο καθημερινός έλεγχος του δέρματος στα πέλματα και τα άκρα είναι απαραίτητος, καθώς και η άμεση επίσκεψη στο δερματολόγο εάν παρατηρήσετε σημάδι, τραύμα ή φουσκάλα που επιμένει.


«Γιατί κοκκινίζει το πρόσωπό μου;»

«Γιατί κοκκινίζει το πρόσωπό μου;»

Μπορεί να έχουμε συνδέσει το ροδαλό χρώμα στα μάγουλα με την ευεξία και την υγεία, ωστόσο αυτό δεν ισχύει κάθε φορά! Οι κοκκινίλες στο πρόσωπο και τα ορατά, κόκκινα, μικρά αγγεία «κρύβουν» συχνά τη ροδόχρου νόσο.

Τι είναι η ροδόχρους νόσος

Γνωστή και ως ροδόχρους ακμή, πρόκειται για μια χρόνια φλεγμονώδη δερματοπάθεια. Προσβάλει άντρες και γυναίκες, ωστόσο προτιμά τις γυναίκες με ανοιχτόχρωμο δέρμα. Μέχρι πρόσφατα θεωρούσαμε πως πρόκειται για μία ανίατη νόσο και οι άνθρωποι μάθαιναν να ζουν με τις ευρυαγγείες και τις κοκκινίλες στο πρόσωπο, με όλες τις πιθανές επιπτώσεις για την διάθεση και την κοινωνική τους ζωή. Σήμερα, ωστόσο, γνωρίζουμε πως τα συμπτώματα από τη ροδόχρου νόσο μπορούν να αντιμετωπιστούν με επιτυχία από το δερματολόγο.

Τα συμπτώματα της ροδόχρου νόσου

Τα συμπτώματα μπορεί να κυμαίνονται από ήπιο κοκκίνισμα στο πρόσωπο, κυρίως στη μύτη και τα μάγουλα, έως πολύ πιο σοβαρή φλεγμονή, με αίσθημα καύσου στο δέρμα, σημάδια που μοιάζουν με ακμή, ευρυαγγείες ακόμη και πάχυνση του δέρματος της μύτης. Συχνά, άνθρωποι με ροδόχρου νόσου πάσχουν και από οφθαλμική ροδόχρου, μια κατάσταση που συχνά προσβάλει τα βλέφαρα και προκαλεί αίσθημα κνησμού, ξηρότητα, ερεθισμό και φωτοευαισθησία.

Σε τι οφείλεται η ροδόχρους νόσος;

Τα αίτια που προκαλούν τη ροδόχρου νόσο παραμένουν άγνωστα. Καθώς όμως πρόκειται για μία νόσο του δέρματος που ερευνάται συστηματικά προκύπτει πως μπορεί να υπάρχει κληρονομικότητα.  Επίσης έχει βρεθεί πως συνδέεται με μικροοργανισμούς (Demodex) στο δέρμα που φυσιολογικά όμως υπάρχουν στο δέρμα μας.

Εκτός από τους ενδογενείς παράγοντες που την προκαλούν, υπάρχουν οι εξωγενείς που πυροδοτούν  τα συμπτώματα. Για κάθε άνθρωπο με ροδόχρου μπορεί αυτοί οι παράγοντες να είναι διαφορετικοί, στις περισσότερες περιπτώσεις όμως συνδέεται με την κατανάλωση αλκοόλ, τη ζέστη (ειδικά σε κλειστούς κλιματιζόμενους χώρους), τα πικάντικα φαγητά και το άγχος.

Ποια είναι η θεραπεία για τη ροδόχρου νόσο

Αυτή τη στιγμή οι δερματολόγοι διαθέτουν πολλά όπλα στη φαρέτρα τους κατά των συμπτωμάτων που προκαλεί η ροδόχρους νόσος. Μερικές βασικές συμβουλές  για τη μείωση των συμπτωμάτων, που ισχύουν για όλους, είναι η προστασία του δέρματος από τον ήλιο, η προσεκτική περιποίηση και ενυδάτωση με προϊόντα που είναι κατάλληλα για τη ροδόχρου και η αποφυγή των παραγόντων που πυροδοτούν τη νόσο, όπως τους αναγνωρίζει ο καθένας ξεχωριστά.

Η ροδόχρους νόσος εκδηλώνεται σε τέσσερις υποτύπους (ερυθηματώδης, βλατιδοφλυκταινώδης, ρινόφυμα, οφθαλμική ροδόχρους) και μπορεί κάποιος να παρουσιάζει μόνο έναν ή συνδυασμό τους. Αυτό σημαίνει πως η θεραπεία που θα συστήσει ο δερματολόγος είναι προσωποποιημένη, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις κάθε δέρματος.

Τα φάρμακα που εφαρμόζονται στο δέρμα ή λαμβάνονται από το στόμα είναι συνήθως η πρώτη θεραπευτική επιλογή. Συχνά η θεραπεία συμπληρώνεται με laser το οποίο εξαλείφει σημάδια που μπορεί να έχουν μόνιμα εγκατασταθεί.

Τι είναι το laser για τη ροδόχρου νόσο

Πρόκειται για ανώδυνη θεραπεία με laser που γίνεται στο ιατρείο. Η θεραπεία αυτή βοηθά το δέρμα να μην κοκκινίζει και απομακρύνει κόκκινα σημάδια και τις ευρυαγγείες. Επίσης, ευνοεί την ανάπλαση των υγειών κυττάρων και την ανανέωση των ιστών του δέρματος. Μετά τη θεραπεία μπορείτε να επιστρέψετε στις καθημερινές σας ασχολίες, ενώ από την πρώτη κιόλας συνεδρία η βελτίωση των συμπτωμάτων και η «αραίωση» των εξάρσεων είναι σημαντική.

Στην περίπτωση που χρειάζεται να βελτιωθεί υπερτροφία δέρματος της μύτης (ρινόφυμα), εφαρμόζεται άλλο laser (CO2) οποίο προκαλεί τραυματισμό στο δέρμα και τότε επηρεάζονται για κάποιες μέρες οι καθημερινές δραστηριότητες.

 

Χαλάρωση δέρματος: Γιατί συμβαίνει και πώς αντιμετωπίζεται

Χαλάρωση δέρματος: Γιατί συμβαίνει και πώς αντιμετωπίζεται

Η χαλάρωση του δέρματος στο σώμα είναι μια φυσική διαδικασία που συμβαίνει με το πέρασμα του χρόνου. Το γεγονός όμως ότι είναι φυσική δεν σημαίνει πως δεν είναι και αναστρέψιμη!

Τι είναι η χαλάρωση του δέρματος και τι την προκαλεί

Η χαλάρωση του δέρματος είναι το επακόλουθο της μείωσης του κολλαγόνου και της ελαστίνης, δύο βασικών συστατικών «σφριγηλότητας και νεότητας» στο εσωτερικό των ιστών. Η χαλάρωση μπορεί να παρουσιαστεί σε όλο το σώμα, έχει όμως κάποια σημεία που… προτιμά. Τα μπράτσα, το εσωτερικό των ποδιών και η κοιλιά είναι από τα πρώτα σημεία στο σώμα που έχουν τάση για χαλάρωση του δέρματος.

Εκτός από το πέρασμα του χρόνου που είναι ένας φυσικός παράγοντας, η χαλάρωση του δέρματος μπορεί να συμβεί μετά από απότομη απώλεια βάρους ή μετά από εγκυμοσύνη. Στους ανθρώπους που γυμνάζονται τακτικά, η χαλάρωση αυτή συνήθως είναι λιγότερο αισθητή αφού ο πιο δυνατός μυϊκός τόνος συγκρατεί σε ένα βαθμό και το δέρμα. Χαλάρωση δέρματος σίγουρα προκαλεί και η χρόνια έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου.

Μπορεί να αντιστραφεί η χαλάρωση του δέρματος;

Σήμερα υπάρχουν αξιόπιστες μη παρεμβατικές επιλογές που αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τη χαλάρωση του δέρματος. Μεμονωμένα ή σε συνδυασμό μεταξύ τους μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στη σύσφιξη και την αύξηση της σφριγηλότητας στο δέρμα του σήματος.

Μια από τις θεραπείες για τη χαλάρωση που έχει αποδειχτεί εξαιρετική ως προς το αποτέλεσμά της είναι οι ραδιοσυχνότητες (RF). Πρόκειται για μία τεχνική κατά την οποία εκπέμπονται ραδιοκύματα μέσω ηλεκτροδίων. Αυτό οδηγεί στην αύξηση της θερμοκρασίας των ιστών της περιοχής, σε συστολή και αναδόμηση του κολλαγόνου και της ελαστίνης στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος και του λιπώδους ιστού. Η θεραπεία με ραδιοσυχνότητες ενδείκνυται για την αντιμετώπιση της χαλάρωσης στην κοιλιά, τους μηρούς, τους γλουτούς και τα μπράτσα.

Νεότερη είναι η τεχνολογία HIFU που βασίζεται στους υπερήχους. Επίσης διεισδύουν βαθιά στο δέρμα αναδομούν κολλαγόνο και ελαστίνη και αφήνουν ανέπαφη την επιδερμίδα. Σε ένα βαθμό προκαλούν επίσης ταυτόχρονα λιπόλυση.

Οι θεραπείες

Κατά την εφαρμογή των ραδιοσυχνοτήτων, θα νιώσετε τοπικά ανεκτή ζέστη και πιθανώς να υπάρχει ήπιο κοκκίνισμα του δέρματος. Αυτό θα υποχωρήσει πολύ γρήγορα. Μετά τις πρώτες 3-4 συνεδρίες αρχίζει να φαίνεται διαφορά ενώ απαιτούνται κατά μέσο όρο 10 για να δείτε στον καθρέφτη σας το αποτέλεσμα που επιθυμείτε. Συνήθως γίνεται μία συνεδρία την εβδομάδα.

Κατά την εφαρμογή της θεραπείας HIFU, ίσως πάλι υπάρχει για λίγο ήπιο κοκκίνισμα του δέρματος και ζέστη. Οι συνεδρίες επαναλαμβάνονται κάθε 3-4 εβδομάδες και χρειάζονται 3-5 για τα βέλτιστα αποτελέσματα.

 

Τι είναι τα peeling για την ακμή και πότε συστήνονται;

Τι είναι τα peeling για την ακμή και πότε συστήνονται;

Η ακμή

Η ακμή είναι ένα από τα πιο συχνά προβλήματα του δέρματος, που μπορεί να εμφανιστεί σε κάθε ηλικία, σε γυναίκες και άντρες. Κάποιες  φορές η ακμή συνδέεται με ορμονικούς παράγοντες, ωστόσο σημαντικό ρόλο στην εκδήλωση –ή στην επιδείνωσή της- παίζει το σμήγμα (Διαβάστε ακόμα: Πώς αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά η ακμή;). Το σμήγμα παράγεται φυσικά στο δέρμα και έχει σαν ρόλο την προστασία του. Όταν όμως παράγεται σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα είναι πως φράζουν οι πόροι και «παγιδεύουν» μικρόβια και βακτήρια, αυξάνοντας την πιθανότητα να εμφανιστεί ακμή.

Τα peeling στην αντιμετώπιση της ακμής

Πρόκειται για ουσίες που χρησιμοποιεί ο δερματολόγος σε συγκεκριμένα διαλύματα τα οποία εφαρμόζει για μερικά λεπτά επάνω στο δέρμα. Τα διαλύματα αυτά προκαλούν μια ελαφριά «λύση» των επιφανειακών κυττάρων της επιδερμίδας. Με τον τρόπο αυτό γίνεται μία ελεγχόμενη και ήπια απολέπιση της ανώτερης στοιβάδας του δέρματος που απομακρύνει νεκρά κύτταρα και σμήγμα, με αποτέλεσμα το δέρμα να δείχνει πιο υγιές και ανανεωμένο. Είναι μία διαδικασία ανώδυνη που διαρκεί λίγα λεπτά συνολικά. Μπορεί να προκαλέσει έναν ελαφρύ ερεθισμό στην επιδερμίδα, ο οποίος υποχωρεί σε μερικές ώρες και καλύπτεται με makeup.

Πότε και γιατί συστήνονται

Συστήνονται μόνα τους σε περιπτώσεις ήπιας ακμής ή ως ενίσχυση της δράσης των φαρμάκων σε περιπτώσεις μέτριας / σοβαρής ακμής.

Είναι ασφαλή τα peeling για την ακμή;

Όταν το peeling επιλεγεί και εφαρμοστεί με ασφάλεια και γνώση από τον δερματολόγο, το αποτέλεσμα είναι ο σημαντικός περιορισμός της ακμής κατά την περίοδο έξαρσης και πιο λείο και υγιές δέρμα στη συνέχεια.

Επίσης, στην περίπτωση της ακμής, η συνεργασία με τον δερματολόγο είναι πολύ σημαντική για την καταπολέμησή της και για μια υγιή και λαμπερή επιδερμίδα στο μέλλον. Να θυμάστε πως η έναρξη της σωστής θεραπευτικής αγωγής μπορεί να προλάβει και τις δερματολογικές συνέπειες, όπως είναι οι ουλές ακμής, αλλά και να βοηθήσει τον ασθενή να ξεπεράσει το ψυχολογικό στρες που σχετίζεται με τη νόσο και που ενδεχομένως την επιβαρύνει.

Πείτε αντίο στις δυσχρωμίες με peeling για πανάδες

Πείτε αντίο στις δυσχρωμίες με peeling για πανάδες

Είτε οφείλονται στην αλόγιστη έκθεση στον ήλιο είτε στο πέρασμα του χρόνου είτε σε ορμονικές διαταραχές, όπως για παράδειγμα στην εγκυμοσύνη ή στην εμμηνόπαυση, αυτό που ισχύει είναι πως όλες θέλουμε να απαλλαγούμε από τις δυσχρωμίες!

Τι είναι οι δυσχρωμίες ή πανάδες

Πρόκειται για μεγαλύτερη από το φυσιολογικό συγκέντρωση μελανίνης σε κάποιες περιοχές ή σημεία του δέρματος. (Διαβάστε ακόμα: Πανάδες στο πρόσωπο: Μπορούν να εξαφανιστούν;) Συνήθως παρουσιάζονται στο πρόσωπο, μπορεί όμως να εντοπιστούν στο ντεκολτέ ή στα χέρια, επάνω μέρος της παλάμης και βραχίονες.

Πώς θα φύγουν οι πανάδες

Τα peelings για τις πανάδες είναι μία ασφαλής και αποτελεσματική λύση που έχει δοκιμαστεί από το χρόνο. Για να δείτε όμως το επιθυμητό αποτέλεσμα, χωρίς παρενέργειες στην επιδερμίδα σας, θα χρειαστεί η σωστή διάγνωση από τον δερματολόγο σας και επιλογή του peeling για πανάδες που ταιριάζει στο δικό σας δέρμα. Όταν ολοκληρωθούν οι θεραπείες, το δέρμα έχει ξανά ομοιόμορφο χρώμα, είναι πιο ενυδατωμένο, λαμπερό και σφριγηλό, αφού η διαδικασία του peeling ανανεώνει τις ανώτερες στοιβάδες της επιδερμίδας και συμβάλει στη δημιουργία «νέου δέρματος» ευνοώντας την φυσική παραγωγή κολλαγόνου.

Peeling για πανάδες: 6 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε πριν ξεκινήσετε

  • Το peeling για πανάδες συστήνεται να γίνεται εποχές του χρόνου με περιορισμένη ηλιακή ακτινοβολία για να μην υπάρξουν προβλήματα υπέρχρωσης ή ερεθισμού της επιδερμίδας.
  • Για την εφαρμογή του χρησιμοποιούνται χημικές ουσίες που προκαλούν στο δέρμα την καταστροφή των επιφανειακών στοιβάδων και διεγείρουν τη φυσική διαδικασία της κυτταρικής αναγέννησης.
  • Ο δερματολόγος θα σας εξετάσει και θα επιλέξει τη θεραπεία που είναι κατάλληλη για το δικό σας δέρμα.
  • Πριν το peeling για πανάδες o δερματολόγος θα προετοιμάσει το δέρμα σας με ειδικό καθαρισμό και ενυδάτωση.
  • Η θεραπεία διαρκεί περίπου μισή ώρα, δεν είναι επώδυνη (μπορεί να νιώθετε ένα ελαφρύ «τσίμπημα» σε ορισμένα σημεία) και μπορείτε να συνεχίσετε κατευθείαν στις καθημερινές σας υποχρεώσεις. Γυναίκες με ευαίσθητο δέρμα, μπορεί να παρατηρήσουν ελαφρύ κοκκίνισμα της επιδερμίδας που υποχωρεί στο πρώτο 12ωρο.
  • Ανάλογα με την ένταση των πανάδων θα χρειαστεί να επαναλάβετε το peeling σε τακτά χρονικά διαστήματα ώσπου να εξαφανιστούν.
Παγκόσμια ημέρα ψωρίασης: 6 ερωτήσεις και απαντήσεις

Παγκόσμια ημέρα ψωρίασης: 6 ερωτήσεις και απαντήσεις

Τι είναι η ψωρίαση

Η ψωρίαση είναι μια φλεγμονώδης αυτοάνοση δερματολογική πάθηση. Στους ανθρώπους με ψωρίαση η ανανέωση των κυττάρων του δέρματος γίνεται με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα απ’ ότι στους μη ασθενείς. Το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία πλακών στο δέρμα που καλύπτονται από ασημί «λέπια», έντονος κνησμός και ερεθισμός. Η ψωρίαση μπορεί να επηρεάσει επίσης τα νύχια αλλά και πιο συστημικά τον οργανισμό, όπως για παράδειγμα ψωριασική αρθρίτιδα.

 

Σε τι οφείλεται;

Παρότι οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμη με ακρίβεια τα αίτιά της, φαίνεται πως στην εμφάνιση της ψωρίασης παίζει ρόλο η κληρονομικότητα αλλά και περιβαλλοντικοί παράγοντες. Το άγχος, οι τραυματισμοί στο δέρμα, οι λοιμώξεις και κάποια φάρμακα έχουν βρεθεί πως επηρεάζουν την εκδήλωση της ψωρίασης.

 

Πού εντοπίζονται οι βλάβες της ψωρίασης;

Συχνά θα τις δούμε στις κλειδώσεις (αγκώνες και γόνατα), στις παλάμες και τα πέλματα και στο τριχωτό του κεφαλιού και της γεννητικής περιοχής. Μπορεί όμως να παρουσιαστεί σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος.

 

Πώς γίνεται η διάγνωση της ψωρίασης;

Ο δερματολόγος είναι ο ειδικός γιατρός για τη διάγνωση της ψωρίασης. Η κλινική εξέταση είναι συνήθως αρκετή για να καταλήξει ο γιατρός, ενώ στην περίπτωση που υπάρχει αμφιβολία θα γίνει βιοψία, με τη λήψη ενός πολύ μικρού τμήματος του δέρματος που παρουσιάζει τη βλάβη.

 

Τι μπορώ να κάνω για την ψωρίαση;

Αυτή τη στιγμή στο «οπλοστάσιο» των δερματολόγων υπάρχουν πολλές θεραπευτικές επιλογές για την ψωρίαση, ανάλογα με την έκταση και τη σοβαρότητά της. Ο δερματολόγος θα κάνει εκτίμηση της κατάστασης και θα σας συστήσει τη θεραπεία που είναι η πιο κατάλληλη για εσάς. Ανάλογα με την έκταση των βλαβών οι θεραπείες περιλαμβάνουν τοπικές αγωγές και φωτοθεραπεία, θεραπεία από το στόμα ή πιο δραστικές θεραπείες (βιολογικούς παράγοντες, αντισώματα που δρουν στοχευμένα κατά της φλεγμονής) σε πιο σοβαρές περιπτώσεις ψωρίασης. Τα καλά νέα είναι πως όλοι πια οι άνθρωποι με ψωρίαση μπορούν να ζουν με «καθαρό δέρμα», αρκεί να ακολουθήσουν τις οδηγίες του γιατρού τους.

 

Θεραπεύεται η ψωρίαση;

Αυτή τη στιγμή, δεν θεραπεύεται. Η σωστή θεραπευτική αγωγή όμως εξασφαλίζει αποτέλεσμα «σαν θεραπεία». Η διάγνωση και η θεραπεία της ψωρίασης είναι πολύ σημαντική καθώς πρόκειται μεν για ένα δερματικό νόσημα, μπορεί όμως να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής των ασθενών. Σε μια από τις μεγαλύτερες έρευνες που έγιναν πρόσφατα στην Ευρώπη σε περίπου 8.300 ασθενείς και με τη συμμετοχή 25 Συλλόγων Ασθενών, βρέθηκε πως ασθενείς με σοβαρή μορφή ψωρίασης κινδυνεύουν περισσότερο από ασθένειες όπως έμφραγμα και εγκεφαλικό επεισόδιο ενώ περίπου τα 2/3 πάσχουν από κατάθλιψη.

 

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε

Στη Δερμοϊατρική έχουμε ειδικό ιατρείο ψωρίασης με εξειδικευμένο δερματολόγο για την αντιμετώπιση των αναγκών κάθε ασθενούς με ψωρίαση.

Πώς αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά η ακμή;

Πώς αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά η ακμή;

Παρότι είναι ένα συνηθισμένο δερματολογικό πρόβλημα, σε εφήβους αλλά και σε ενήλικες, πολλούς  απασχολεί ακόμη το ερώτημα εάν αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά η ακμή.

Τι είναι η ακμή

Αν θέλουμε να το εξηγήσουμε σύντομα και απλά, η ακμή είναι μια φλεγμονή του δέρματος που κάποιες φορές  σχετίζεται με τις ορμόνες στο αίμα ή/και τις ορμονικές διαταραχές. Οι ορμόνες αυτές επηρεάζουν τους σμηγματογόνους αδένες, οι οποίοι φυσιολογικά εκκρίνουν λίπος (σμήγμα) ώστε να παραμένει υγιής η επιδερμίδα, και οδηγούν στην υπερλειτουργία τους. Το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας είναι το φράξιμο των πόρων της επιδερμίδας, η υπερανάπτυξη βακτηρίων  και τα γνωστά σε όλους σπυράκια.

Καθώς η ακμή σχετίζεται άμεσα με τις ορμόνες είναι πιο συνηθισμένη στην εφηβεία. Ωστόσο ακόμη και σε αυτή την ηλικία  είναι σημαντικό να γίνει η σωστή και θεραπεία ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η ακμή, να καθαρίσει το δέρμα και να μην παραμείνουν σημάδια σε αυτό.

Στις μεγαλύτερες ηλικίες, η ακμή έχει διαφορετική εμφάνιση και εντοπισμό, αφορά συνήθως στο κατώτερο τμήμα του προσώπου. Μπορεί να σχετίζεται και πάλι με ορμονικές διαταραχές, με λήψη φαρμάκων ή με αυτοάνοσα νοσήματα.  

Η ακμή είναι διαφορετική νόσος από τη ροδόχρου νόσο ή ροδόχρου ακμή.

Οι πιο συνηθισμένες μορφές της ακμής

Η ακμή μπορεί να είναι φαγεσωρική, φλεγμονώδης, κυστική ή μεικτή. Η φαγεσωρική ακμή είναι η πιο συχνή και ήπια. Χαρακτηριστικό της είναι τα μικρά σπυράκια ή τα μαύρα στίγματα στις πιο «λιπαρές» περιοχές του προσώπου: στο μέτωπο, τη μύτη και το πηγούνι και οφείλεται σε απόφραξη των πόρων λόγω αυξημένης παραγωγής σμήγματος. Η φλεγμονώδης ακμή προκύπτει εάν φλεγμαίνουν  οι αποφραγμένοι πόροι. Σε αυτή την περίπτωση, το σπυράκι γίνεται κόκκινο γύρω γύρω και στο κέντρο συγκεντρώνεται πύον. Η κυστική ακμή, όπου δημιουργούνται φλεγμονώδεις κύστεις στην επιφάνεια ή μέσα στο δέρμα, είναι η πιο σοβαρή μορφή ακμής.

Πώς αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά η ακμή;

Η αντιμετώπιση της ακμής είναι μια εξατομικευμένη διαδικασία, αφού κάθε δέρμα είναι διαφορετικό και αντίστοιχα διαφορετικές μπορεί να είναι οι συνθήκες που οδήγησαν στην εμφάνιση της ακμής. Οι δερματολόγοι σήμερα έχουν στη διάθεσή τους πολλές και αποτελεσματικές θεραπείες και τρόπους για την αντιμετώπιση της ακμής, όχι μόνο παροδικά αλλά και μόνιμα. Αυτές περιλαμβάνουν συνδυασμούς από δερμοκαλλυντικά, τοπικά φάρμακα, φάρμακα από το στόμα, laser, peelings, θεραπείες φωτός. Και, επίσης πολύ σημαντικό, ο δερματολόγος είναι ο ειδικός που θα «καθαρίσει» την ακμή από το δέρμα, ενώ μπορεί να «εξαφανίσει» ακόμη και σημάδια και ουλές που έχει αφήσει η ακμή από το παρελθόν σε ένα πρόσωπο.

 

Αφυδατωμένο δέρμα: Μήπως το δέρμα σας διψάει;

Αφυδατωμένο δέρμα: Μήπως το δέρμα σας διψάει;

Ο ήλιος του καλοκαιριού, η θάλασσα και το νερό της πισίνας, η αλλαγή της ρουτίνας περιποίησης της επιδερμίδας… Συνήθως αυτά είναι οι «ένοχοι» για το αφυδατωμένο δέρμα που παρατηρούμε οι περισσότερες γυναίκες το φθινόπωρο. Εάν προσθέσουμε στην εξίσωση την αλλαγή του καιρού, το κρύο και τον αέρα από τις πρώτες χειμωνιάτικες ημέρες, τότε καταλαβαίνουμε πως το δέρμα στο πρόσωπό μας χρειάζεται άμεσα σωστή και αποτελεσματική ενυδάτωση.

 

Αφυδατωμένο δέρμα: Τα… αποκαλυπτικά σημάδια

Αν νιώθετε το δέρμα στο πρόσωπό σας πιο λεπτό, με τραχιά υφή και κοκκινίλες τότε πιθανότατα η επιδερμίδα σας διψάει! Στο αφυδατωμένο δέρμα οι λεπτές γραμμές είναι πιο ορατές και η όψη της επιδερμίδας θαμπή. Εκτός όμως από την όψη του, είναι πολύ πιθανό να αισθάνεστε το δέρμα σας να σας «τραβάει» μετά το μπάνιο ή μετά το ντεμακιγιάζ.

 

4  κινήσεις επανόρθωσης για το αφυδατωμένο δέρμα

 

  • Η ενυδάτωση της επιδερμίδας ξεκινά από μέσα. Βάλτε στόχο να πίνετε κάθε μέρα τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό. Να θυμάστε πως σε αυτά δεν μετράνε οι καφέδες που μπορεί να πίνετε μέσα στη μέρα! Αν δεν έχετε συνηθίσει να πίνετε πολύ νερό, ένας τρόπος είναι να κατεβάσετε ένα app στο κινητό σας που θα σας υπενθυμίζει να πίνετε κάθε μισή ώρα μερικές γουλιές.
  • Προσπαθήστε να ξυπνάτε μερικά λεπτά νωρίτερα το πρωί, ώστε να ακολουθείτε με ευλάβεια την ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας. Το βράδυ καθαρίζετε πάντα σχολαστικά το δέρμα σας και το ξεπλένετε με χλιαρό προς δροσερό νερό. Αποφεύγετε το ζεστό νερό καθώς αφυδατώνει περισσότερο την επιδερμίδα.
  • Χρησιμοποιείτε προϊόντα περιποίησης που ταιριάζουν στις ανάγκες της επιδερμίδας σας κάθε εποχή. Αυτό ισχύει όχι μόνο για την κρέμα ημέρας και νύχτας που χρησιμοποιείτε αλλά και για τα  προϊόντα ειδικής περιποίησης.
  • Επισκεφθείτε το δερματολόγο σας. Θα εκτιμήσει την κατάσταση της επιδερμίδας σας και θα σας προτείνει τη ρουτίνα προστασίας και ενυδάτωσης που έχει ανάγκη το αφυδατωμένο δέρμα αυτή την περίοδο του χρόνου. Ίσως σας προτείνει και θεραπείες ενυδάτωσης στο ιατρείο.
Εμμηνόπαυση και δέρμα: Το «πλάνο δράσης» για υγιές και όμορφο δέρμα σε κάθε ηλικία

Εμμηνόπαυση και δέρμα: Το «πλάνο δράσης» για υγιές και όμορφο δέρμα σε κάθε ηλικία

Τι είναι η εμμηνόπαυση

Η εμμηνόπαυση είναι η οριστική διακοπή της περιόδου. Είναι ένα σημαντικό, αλλά και φυσιολογικό γεγονός στη ζωή της κάθε γυναίκας. Και ως τέτοιο θα πρέπει να το αντιμετωπίζουμε! Η σωστή και έγκαιρη πληροφόρηση βοηθά στην καλύτερη κατανόηση, αλλά και στην προετοιμασία του κατάλληλου «πλάνου δράσης» για μια ομαλή μετάβαση σε αυτό το στάδιο της ζωής μας.

Έσο έτοιμη!

Η εμμηνόπαυση δεν είναι κάτι που θα συμβεί από τη μία μέρα στην άλλη. Μάλιστα, γνωρίσουμε πως υπάρχει μια μεγάλη περίοδος προετοιμασίας του οργανισμού, η προεμμηνόπαυση, η οποία μπορεί να διαρκέσει έως και δέκα χρόνια. Το διάστημα αυτό είναι η ευκαιρία που μας δίνει η φύση να προσαρμοστούμε σταδιακά στις ορμονικές αλλαγές. Και με τα «όπλα» που διαθέτουμε σήμερα, είναι η ευκαιρία να φροντίσουμε το δέρμα μας ώστε να παραμείνει υγιές, ενυδατωμένο και λείο για πολλά χρόνια ακόμη.

Σε αυτή τη φάση της ζωής μας είναι σημαντικό να συμβουλευτούμε το γυναικολόγο, τον παθολόγο και το δερματολόγο μας για κάποιες αλλαγές που χρειάζεται να κάνουμε ώστε να είμαστε 100% προετοιμασμένες. Κάτι πολύ σημαντικό, είναι να γνωρίζουμε πως η εμμηνόπαυση συνοδεύεται από τη μείωση των οιστρογόνων, των ορμονών που δρουν –μεταξύ άλλων- προστατευτικά στην καρδιά. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να είμαστε πιο τυπικές στις προληπτικές εξετάσεις και να προσέχουμε περισσότερο τη διατροφή μας, αυξάνοντας την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, ω3 λιπαρών οξέων από τα λιπαρά ψάρια και τους ξηρούς καρπούς και να τρώμε καλής ποιότητας πρωτεΐνη.

Εμμηνόπαυση και δέρμα

Εκτός από υγιέστερη καρδιά, όλα τα παραπάνω θα βοηθήσουν το σώμα και το δέρμα μας να μην επηρεαστεί αρνητικά από τις ορμονικές αλλαγές! Σύμμαχός μας σε αυτή την προσπάθεια είναι ο δερματολόγος, ο γιατρός που φροντίζει το μεγαλύτερο όργανο του σώματός μας, το δέρμα. Κατά την εμμηνόπαυση, εξαιτίας της απώλειας των οιστρογόνων, επιταχύνεται η γήρανση του δέρματος και διαφοροποιείται η δομή του. Μειώνονται το κολλαγόνο και η ελαστίνη, οι ίνες που χαρίζουν σφριγηλόγητα και ελαστικότητα στο δέρμα, με συνέπεια τη χαλάρωση κυρίως στα ζυγωματικά, το λαιμό και το περίγραμμα του προσώπου.

Και παρότι η φυσική γήρανση είναι αναπόφευκτη –και καλοδεχούμενη ως μια φυσιολογική πορεία του οργανισμού μας- έχουμε κάθε λόγο και «όπλο» να την καθυστερήσουμε μερικές δεκαετίες ακόμη!

Παγώστε το χρόνο

Η DHEA (δεϋδροεπιανδροστερόνη) είναι γνωστή ως «ορμόνη της νεότητας» και όταν η γυναίκα μπει στην εμμηνόπαυση, έχει πλέον μειωθεί στο 10% της αρχικής της ποσότητας στον οργανισμό. Η ορμόνη αυτή έχει μπει τα τελευταία χρόνια στο μικροσκόπιο των ερευνητών και έχουν βρεθεί διαφορετικοί και αποτελεσματικοί τρόποι για την αναπλήρωσή της. Ωστόσο, δεν είναι το μοναδικό όπλο στη φαρέτρα των ειδικών για αντιγήρανση.

Οι δερματολόγοι έχουν επιπλέον πολλές ακόμη επιλογές αναφορικά με την πρόληψη και την αντιμετώπιση της χαλάρωσης, της γήρανσης και της αφυδάτωσης της επιδερμίδας, καθόλου ή ελάχιστα παρεμβατικούς, που χωρίς σημάδια και πόνο μπορούν να επιβραδύνουν το πέρασμα του χρόνου και να χαρίσουν στην επιδερμίδα μας τη χαμένη της λάμψη.

Μην αφήνετε τα πρόσωπό σας στην τύχη του! Επισκεφθείτε το δερματολόγο σας έγκαιρα και καταστρώστε μαζί το εξατομικευμένο σχέδιο δράσης κατά της πρόωρης γήρανσης.

Πανάδες στο πρόσωπο: Μπορούν να εξαφανιστούν;

Πανάδες στο πρόσωπο: Μπορούν να εξαφανιστούν;

Το καλοκαίρι έφυγε, σε πολλές από εμάς όμως εκτός από ευχάριστες αναμνήσεις και στιγμές, άφησε πίσω του ένα δυσάρεστο «αναμνηστικό»: δυσχρωμίες και πανάδες στο πρόσωπο. Τα καλά νέα είναι πως οι πανάδες στο πρόσωπο μπορούν να «σβήσουν» εύκολα, ανώδυνα και με εξαιρετικό αποτέλεσμα.

Τι είναι οι πανάδες

Οι πανάδες είναι μια δυσχρωμία στο δέρμα η οποία προκαλείται από αύξηση της συγκέντρωσης της μελανίνης, της ουσίας που δίνει στο δέρμα μας το χρώμα του, σε ένα σημείο. Είναι μία καλοήθης αλλαγή στην επιδερμίδα, που όμως μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη διάθεση και την ψυχολογία της γυναίκας.

Σε τι οφείλονται οι πανάδες

Η μεγάλη έκθεση στον ήλιο είναι ο συνήθης ένοχος για τις πανάδες στο πρόσωπο. Το δέρμα αντιδρά στην ηλιακή ακτινοβολία παράγοντας επιπλέον μελανίνη η οποία τελικά δημιουργεί επίπεδα καφέ σημάδια, μικρά ή μεγαλύτερα, περισσότερο ή λιγότερο έντονα.

Οι ορμονικές αλλαγές, όπως για παράδειγμα στην εγκυμοσύνη και την εμμηνόπαυση, είναι επίσης υπεύθυνες για τη δημιουργία πανάδων και δυσχρωμιών στο δέρμα.

Αυτό το ξέρατε; Οι πανάδες και οι δυσχρωμίες μπορεί να εντοπιστούν όχι μόνο στο πρόσωπο αλλά και στο λαιμό, το ντεκολτέ και το επάνω μέρος της παλάμης.

Είναι απαραίτητο να πάω στο δερματολόγο για τις πανάδες;

Εάν έχετε από το παρελθόν πανάδες και δυσχρωμίες ή αν είναι πιο πρόσφατες, η επίσκεψη στο δερματολόγο θα σας δώσει λύση. Ωστόσο, εκτός από το αισθητικό αποτέλεσμα, είναι πολύ σημαντικό να αξιολογήσει τις δυσχρωμίες ο δερματολόγος καθώς σε σπάνιες περιπτώσεις αυτό που εμείς βλέπουμε ως δυσχρωμία μπορεί να είναι μια αλλοίωση στο δέρμα που χρειάζεται ιατρική παρέμβαση.

Ποια είναι η θεραπεία για τις πανάδες

Ο δερματολόγος θα αξιολογήσει τις πανάδες και τις δυσχρωμίες και θα προτείνει τη λύση που ενδείκνυται για τη δική σας επιδερμίδα, αφού κάθε δέρμα έχει ξεχωριστά χαρακτηριστικά και απαιτεί προσωποποιημένη αντιμετώπιση για να μην υπάρχουν στο μέλλον δυσάρεστες εκπλήξεις.

Η αντιμετώπιση για τις πανάδες από τον ήλιο μπορεί να περιλαμβάνει θεραπεία με λευκαντικές κρέμες στο ιατρείο ή στο σπίτι, peelings, μικροδερμοαπόξεση ή/και χρήση laser. Οι θεραπείες αυτές είναι ανώδυνες και αποτελεσματικές και δεν σας εμποδίζουν να έχετε τη φυσιολογική σας καθημερινότητα.

Η ιδανική εποχή για να «σβήσετε» τις πανάδες είναι από το τέλος του φθινοπώρου και ο χειμώνας, όπου είναι μειωμένη η ηλιακή ακτινοβολία.

Health tip: Είτε έχετε πανάδες είτε όχι, το αντηλιακό προσώπου θα πρέπει να είναι το αγαπημένο σας… αξεσουάρ όλο το χρόνο, αφού προστατεύει όχι μόνο την εμφάνιση αλλά και την υγεία του δέρματός σας.