Δερματολογικό Ιατρείο - Δερμοϊατρική Αθήνα

Δευτέρα - Παρασκευή

10:00 - 21:00

+30 210-7291711

info@dermoiatriki.com

Στάση μετρό Μέγαρο Μουσικής

Λ.Βασιλίσσης Σοφίας 64, Αθήνα 11528

Αρχείο

Πανάδες / μέλασμα: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζονται

Πανάδες / μέλασμα: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζονται

Ουσιαστικά όταν μιλάμε για πανάδες αναφερόμαστε κυρίως στο μέλασμα. Πρόκειται για ένα συνηθισμένο δερματολογικό πρόβλημα το οποίο εκδηλώνεται με καφέ-γκρι «μπαλώματα» στο δέρμα, συνήθως στο πρόσωπο.

Σε τι οφείλεται το μέλασμα

Το μέλασμα δηλαδή οι πανάδες, σχετίζονται κυρίως με την έκθεση στον ήλιο και με τις ορμόνες, γι’ αυτό και είναι πιο συνηθισμένες στις γυναίκες. Εκδηλώνεται όταν τα κύτταρα που δίνουν το σκούρο χρώμα στην επιδερμίδα, τα μελανοκύτταρα, παράγουν τοπικά περισσότερο χρώμα. Οι άνθρωποι με πιο σκουρόχρωμη επιδερμίδα είναι πιο επιρρεπείς στο μέλασμα καθώς έχουν πιο δραστήρια μελανοκύτταρα από εκείνους με την πιο ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα. Είναι πρόβλημα μόνο εμφάνισης, αφού δεν συνδέεται με κάτι επικίνδυνο για την υγεία. Τι άλλο πυροδοτεί το μέλασμα:

Οι ορμονικές αλλαγές: Οι πανάδες σχετίζονται με αλλαγές στις ορμόνες. Οι έγκυες συχνά παρουσιάζουν μέλασμα, το οποίο σε αυτή την περίπτωση αποκαλείται και «μάσκα της εγκυμοσύνης». Τα αντισυλληπτικά χάπια και τα φάρμακα ορμονικής υποκατάστασης μπορεί επίσης να πυροδοτήσουν μέλασμα.

Σε ποια σημεία εντοπίζεται

Κυρίως στο πρόσωπο: Μάγουλα, στη ράχη της μύτης και στο μέτωπο. Μπορεί επίσης να παρουσιαστεί σε σημεία του σώματος που είναι πολύ εκτεθειμένα στον ήλιο, όπως οι πήχεις και ο λαιμός.

Πώς αντιμετωπίζεται

Η θεραπεία για το μέλασμα διαφέρει ανάλογα με την έκταση και την ένταση του προβλήματος. Η ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ μη παρεμβατική, τοπική θεραπεία που συχνά προτείνουμε στο ιατρείο είναι η χρήση της λ-κυστεαμίνης, ενός βιολογικού αντιοξειδωτικού. Εφαρμόζεται με ασφάλεια και το καλοκαίρι. Η αποτελεσματικότητα της τοπικής χρήσης της κυστεαμίνης για τη θεραπεία του μελάσματος αποδείχτηκε πρόσφατα σε δύο διπλά τυφλές, τυχαιοποιημένες και ελεγχόμενες κλινικές δοκιμές, τα αποτελέσματα των οποίων έχουν δημοσιευτεί στο περιοδικό Journal of Dermatological Treatment

Η κυστεαμίνη είναι ένα φυσικό μόριο με εξαιρετικό προφίλ ασφαλείας και γνωστή επίδραση κατά των μεταλλάξεων των κυττάρων. Δεδομένου της υψηλής αποτελεσματικότητας της κρέμας με κυστεαμίνη είναι πιθανό να αντικαταστήσει στο άμεσο μέλλον άλλους παράγοντες αποχρωματισμού της επιδερμίδας.

Ωστόσο, ο δερματολόγος σας είναι εκείνος που θα εκτιμήσει τη θεραπεία και τους συνδυασμούς που θα σας δώσουν το καλύτερο αποτέλεσμα καθώς για την αντιμετώπιση του μελάσματος μπορεί να χρησιμοποιηθούν συνδυαστικά το peeling και το fractional laser

Αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας: 5 δεδομένα που πρέπει να γνωρίζουμε

Αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας: 5 δεδομένα που πρέπει να γνωρίζουμε

Η κυτταρίτιδα απασχολεί περίπου το 90% των γυναικών, είναι ένα από τα πιο «οικουμενικά» προβλήματα αισθητικής του γυναικείου φύλου. Ο λόγος που η κυτταρίτιδα προτιμά τις γυναίκες σχετίζεται με τις ορμόνες και κυρίως τα οιστρογόνα γι’ αυτό και δεν παρουσιάζεται συχνά στους άντρες ενώ και στις γυναίκες υποχωρεί μετά την εμμηνόπαυση – όταν αλλάζει η ορμονική ισορροπία.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας

Τι είναι: Η κυτταρίτιδα είναι στην πραγματικότητα μία φλεγμονή του συνδετικού ιστού, του ιστού που λειτουργεί σαν «δίχτυ» και διαχωρίζει την επιδερμίδα από το λιπώδη ιστό. Όταν έχουμε κυτταρίτιδα, το δίχτυ αυτό χαλαρώνει και τα λιποκύτταρα εισχωρούν «άτακτα» ανάμεσά του, δημιουργώντας τη γνωστή όψη του φλοιού πορτοκαλιού.

Πού εντοπίζεται: Η κυτταρίτιδα εντοπίζεται κυρίως στους γλουτούς και τους μηρούς, όπου υπάρχει η μεγαλύτερη συγκέντρωση λιποκυττάρων στις περισσότερες γυναίκες. Μπορεί όμως εμφανιστεί στην κοιλιά, τα χέρια και γύρω από τη μέση.

Η κυτταρίτιδα είναι ίδια σε όλες τις γυναίκες; Όχι, γι’ αυτό και διακρίνεται σε τρεις μορφές, ανάλογα με τη βαρύτητά της. Οι ορμονικές τιμές, η ηλικία, ο μεταβολισμός και η κληρονομικότητα παίζουν ρόλο στην εμφάνιση της κυτταρίτιδας, ενώ οι καλές διατροφικές συνήθειες και η τακτική φυσική δραστηριότητα μπορούν να την περιορίσουν σημαντικά.

Αρκεί η διατροφή και η άσκηση για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας; Σε νεαρές γυναίκες με ελαφριάς μορφής κυτταρίτιδα, πιθανόν αρκεί. Επειδή όμως πρόκειται για φλεγμονή και εμπλέκονται οι ορμόνες και τα λιποκύτταρα, στις περισσότερες περιπτώσεις δημιουργείται ένα σύνθετο πρόβλημα που αντιμετωπίζεται πιο αποτελεσματικά από τους δερματολόγους, με τις ενδεδειγμένες θεραπείες.

Ποιες είναι οι θεραπείες για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας; Ο δερματολόγος σας μπορεί να σας προσφέρει εξατομικευμένη απάντηση σε αυτή την ερώτηση κρίνοντας τι ταιριάζει περισσότερο στη δική σας περίπτωση. Γενικότερα, μια δημοφιλής και αποτελεσματική μέθοδος για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας είναι η μεσοθεραπεία σώματος όπου με τη χρήση ειδικών φαρμακευτικών διαλυμάτων και ενίσχυση της μικροκυκλοφορίας στην περιοχή επιτυγχάνεται ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. Μία δεύτερη αποτελεσματική θεραπεία για την κυτταρίτιδα είναι οι ραδιοσυχνότητες  μια μέθοδος που αντιμετωπίζει παράλληλα τη χαλάρωση του δέρματος.

Χαρτογράφηση σπίλων

Χαρτογράφηση σπίλων

Η χαρτογράφηση σπίλων είναι ένα σημαντικό «εργαλείο» πρόληψης στα χέρια των δερματολόγων που βοηθά στον έγκαιρο εντοπισμό διαφόρων μορφών καρκίνου του δέρματος, όπως το μελάνωμα.

Τι είναι η ψηφιακή χαρτογράφηση σπίλων

Πρόκειται για μια σύγχρονη μέθοδο απεικόνισης και εντοπισμού των σπίλων (ελιών) σε όλο το σώμα. Είναι μια μη παρεμβατική εξέταση, που χρησιμεύει στην παρακολούθηση τυχόν αλλαγών σε υπάρχουσες ελιές ή την εμφάνιση νέων, που θα μπορούσαν να είναι καλοήθεις ή μη. Η εξέταση γίνεται στο δερματολογικό ιατρείο, κρατάει λίγα λεπτά και επαναλαμβάνεται στα χρονικά διαστήματα που θα προσδιορίσει ο δερματολόγος ανάλογα με τον αριθμό και την εικόνα των σπίλων καθώς και το ιατρικό ιστορικό του κάθε ενδιαφερόμενου.

Χρειάζεται να κάνουν όλοι χαρτογράφηση σπίλων

Σύμφωνα με την Ελληνική Δερματολογική Εταιρεία, η χαρτογράφηση σπίλων είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο που μπορεί να διαγνώσει έγκαιρα τυχόν αλλαγές σε ελιές, ωστόσο δεν είναι απαραίτητη εξέταση σε όλο τον πληθυσμό. Πότε κρίνεται απαραίτητη:

 • Συστήνεται σε ανθρώπους με αυξημένο αριθμό σπίλων στο δέρμα τους, πάνω από 30-40 ελιές στο σώμα.
 • Σε ανθρώπους με οικογενειακό ή προσωπικό ιστορικό καρκίνου του δέρματος.
 • Όταν υπάρχουν δυσμορφικοί σπίλοι ή σπίλοι με διάμετρο μεγαλύτερη των 6 χιλιοστών.
 • Σε ανθρώπους που λόγω εργασίας έχουν μεγάλη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία.

Ωστόσο, καθώς πρόκειται για μια μη παρεμβατική εξέταση, μπορεί να την κάνει οποιοσδήποτε στο πλαίσιο του προληπτικού ιατρικού του τσεκ απ.

Μελάνωμα και σπίλοι: Οι σημαντικές διαφορές

Μελάνωμα και σπίλοι: Οι σημαντικές διαφορές

Οι περισσότεροι έχουμε στο δέρμα μας σπίλους, «ελιές» όπως τις λέμε στην καθομιλουμένη. Τι πρέπει να γνωρίζουμε γι’ αυτούς τους σπίλους και ποιες οι διαφορές τους με το μελάνωμα.

Τα μωρά γεννιούνται χωρίς καθόλου σπίλους στο δέρμα τους, με ελάχιστες εξαιρέσεις, ωστόσο μέσα στα επόμενα χρόνια της ζωής τους μπορεί να αρχίσουν να εμφανίζονται σε διάφορα σημεία του σώματος ή του προσώπου. Οι περισσότεροι ενήλικες έχουν κατά μέσο όρο 10-40 σπίλους στο σώμα τους, οι οποίοι δεν χρειάζεται να προκαλέσουν κάποια ανησυχία. Τα πράγματα όμως είναι διαφορετικά όταν μιλάμε για το μελάνωμα, καθώς η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά στην εξέλιξη του ασθενούς και την ίαση.

Σε τι οφείλονται οι ελιές

Οι σπίλοι  είναι μικρά καφέ ή ροδαλά σημάδια σημεία του δέρματος όπου υπάρχει μεγαλύτερη συγκέντρωση μελανοκυττάρων και σχετίζονται κυρίως με την έκθεση στον ήλιο.

Πώς μοιάζουν οι φυσιολογικοί σπίλοι

 • Συνήθως βρίσκονται σε σημεία που «βλέπει» ο ήλιος, όπως οι βραχίονες, οι ώμοι, η πλάτη, το πρόσωπο.
 • Μπορεί να είναι επίπεδοι ή να προεξέχουν από την επιφάνεια του δέρματος.
 • Το σχήμα τους είναι συμμετρικό, αν δηλαδή χωρίσετε μια ελιά με μια νοητή ευθεία στη μέση, τα δύο μισά θα είναι ίδια.
 • Παραμένουν ίδιοι με το πέρασμα του χρόνου.

Το μελάνωμα

Το μελάνωμα είναι η πιο επιθετική μορφή του καρκίνου του δέρματος και σχετίζεται με την υπερβολική έκθεση χωρίς προστασία στην ηλιακή ακτινοβολία. Εάν διαπιστώσετε πως κάποια ελιά στο σώμα ή στο πρόσωπό σας αλλάζει σχήμα, μεγαλώνει, ματώνει, σας πονάει ή για κάποιον λόγο κάνει «αισθητή την παρουσία της» απευθυνθείτε χωρίς καθυστέρηση στο δερματολόγο.

Δυσπλαστικοί σπίλοι και μελάνωμα

Οι δυσπλαστικοί σπίλοι διαφοροποιούνται από τους φυσιολογικούς καθώς παρουσιάζουν χαρακτηριστικά δυσπλασίας: Το σχήμα τους είναι ανομοιόμορφο και δεν έχουν σαφή όρια και είναι μεγαλύτεροι σε μέγεθος ενώ μπορεί να παρουσιαστούν σε σημεία που δεν εκτίθενται στον ήλιο. Οι δυσπλαστικοί σπίλοι έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εξελιχθούν σε μελάνωμα, και καθώς στα πρώτα στάδια ο διαχωρισμός τους μπορεί να είναι πιο δύσκολος χρειάζονται παρακολούθηση από τον δερματολόγο σας.

Μυρμηκίες ή μυρμηγκιές

Μυρμηκίες ή μυρμηγκιές

Οι μυρμηγκιές εμφανίζονται ως επίπεδες ή εξογκωμένες βλάβες στο δέρμα.

Οφείλονται σε ιούς της οικογένειας των ανθρωπίνων θηλωμάτων. Στην ίδια οικογένεια ανήκουν και ιοί που προκαλούν τα κονδυλώματα. Όμως, στην περίπτωση των μυρμηγκιών, οι βλάβες είναι πάντα καλοήθεις, δηλαδή δεν προκαλούν κανένα κίνδυνο για την υγεία.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις μυρμηκίες

 • Στην όψη, οι μυρμηγκιές μπορεί να είναι επίπεδες ή να προεξέχουν, να είναι λίγες ή περισσότερες συγκεντρωμένες σε μία περιοχή.
 • Οι κοινές μυρμηγκιές είναι μικρά στρογγυλά εξογκώματα με τραχιά επιφάνεια και συνήθως τις βλέπουμε στα δάχτυλα των χεριών, τις κλειδώσεις (αγκώνες και γόνατα) ή στο πρόσωπο. Στα ίδια σημεία μπορούν να αναπτυχθούν επίπεδες (ομαλές) μυρμηγκιές.
 • Οι μυρμηγκιές στα πόδια είναι επίπεδες και αναπτύσσονται εσωτερικά προς το δέρμα και μπορεί να κάνουν επώδυνο το περπάτημα.
 • Τα παιδιά και οι άνθρωποι σε ανοσοκαταστολή ή με εξασθενημένο ανοσοποιητικό είναι πιο επιρρεπείς σε μυρμηγκιές.
 • Καθώς οι μυρμηγκιές οφείλονται σε ιό, μπορούν να μεταδοθούν από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ο ιός εισχωρεί στο εσωτερικό του δέρματος μέσα από μικροσκοπικές αμυχές και ρωγμές της επιδερμίδας που μπορεί να είναι αόρατες με γυμνό μάτι.
 • Η διάγνωση γίνεται με την κλινική εξέταση και τη χρήση δερματοσκοπίου καθώς οι βλάβες είναι χαρακτηριστικές.

Η θεραπεία

Εξετάζοντάς τες ο δερματολόγος θα καταλήξει στον ενδεδειγμένο τύπο θεραπείας. Οι μυρμηγκιές αντιμετωπίζονται με τη χρήση λέιζερ ή με ψεκασμό της βλάβης με υγρό άζωτο (κρυοθεραπεία) και ο γιατρός θα προτείνει αυτό που είναι καταλληλότερο για την κάθε περίπτωση. Συχνά χρησιμοποιούνται και τοπικά σκευάσματα που καταστρέφουν το δέρμα στο σημείο της βλάβης.

Μυρμηγκιές και πισίνα

Οι ιοί που προκαλούν τις μυρμηγκίες μπορούν να επιζήσουν σε υγρά εδάφη, όπως είναι τα αποδυτήρια της πισίνας ή του γυμναστηρίου και οι χώροι αυτοί είναι οι πιο συχνοί «ένοχοι» για τις μυρμηγκιές στα πέλματα. Ο καλύτερος τρόπος προστασίας είναι να φοράτε πάντα σαγιονάρες και να μην κυκλοφορείτε ξυπόλυτοι στα αποδυτήρια ή τα ντους. Επιπλέον, χρησιμοποιείτε πάντα καθαρή πετσέτα για να κάθεστε στους πάγκους των αποδυτηρίων.

Θηλώματα στο λαιμό: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζονται

Θηλώματα στο λαιμό: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζονται

Τα θηλώματα είναι καλοήθη ογκίδια τα οποία μπορεί να παρουσιαστούν σε άντρες και γυναίκες κάθε ηλικίας. Εκτιμάται ότι πάνω από τους μισούς ανθρώπους, θα εμφανίσουν θηλώματα σε κάποια στιγμή της ζωής τους.

 

Είναι τα θηλώματα ελιές;

Παρότι θα μπορούσε κάποιος να τα «μπερδέψει», τα θηλώματα δεν είναι σπίλοι (ελιές) αλλά μαλακά ογκίδια, προεξοχές, με μίσχο, που προεξέχουν δηλαδή από την επιφάνεια του δέρματος. Το χρώμα τους είναι καφετί, λίγο ή περισσότερο πιο σκούρο από το δέρμα. Προσοχή: Κάθε αλλαγή στο δέρμα σας θα πρέπει να αξιολογείται από τον δερματολόγο ο οποίος θα διαγνώσει με ασφάλεια εάν πρόκειται για σπίλο, για θήλωμα ή για κάτι άλλο.

 

Σε τι οφείλονται τα θηλώματα;

Δεν είναι ξεκάθαρο ακριβώς που οφείλονται τα θηλώματα αλλά πιθανόν έχουν να κάνουν με πολλαπλασιασμό ιών της οικογένειας HPV οι οποίοι όμως δεν μπορούν να προκαλέσουν νόσο στον οργανισμό.  Ίσως σχετίζονται και με την τριβή του δέρματος, γι αυτό αυτό και εμφανίζονται γύρω από το λαιμό στα σημεία του γιακά ή εκεί όπου συνήθως υπάρχει ένα κολιέ. Τα ευνοεί η περίοδος της εγκυμοσύνης, ο διαβήτης και το αυξημένο σωματικό βάρος. Εάν εμφανίζετε θηλώματα καλό είναι να τηρείτε σχολαστικά τους κανόνες υγιεινής, να αποφεύγετε να τα αγγίζετε και να μην τα ξύνετε εάν σας προκαλούν κνησμό.

 

Πρέπει να αφαιρεθούν τα θηλώματα στο λαιμό;

Παρότι είναι αβλαβή, λόγω της θέσης τους μπορεί να τραυματίζονται από κοσμήματα ή ρούχα και σε κάποιες περιπτώσεις προκαλούν κνησμό και αίσθημα καύσου στο δέρμα. Όταν, δε, είναι περισσότερα, η αφαίρεσή τους μπορεί να προκύψει για λόγους αισθητικούς.

 

Πώς αφαιρούνται;

Η διαδικασία είναι πολύ απλή και γίνεται στο ιατρείο του δερματολόγου με εφαρμογή αναισθητικής αλοιφής τοπικά, αν και αυτό δεν είναι απαραίτητο γιατί η ενόχληση είναι μικρή. Η αφαίρεσή τους μπορεί να γίνει με τη χρήση λέιζερ ή με κρυοπηξία. Δεν αφήνει σημάδι και μπορείτε να επιστρέψετε κατευθείαν στις δραστηριότητές σας.

Ατοπική δερματίτιδα και βιολογικές θεραπείες

Ατοπική δερματίτιδα και βιολογικές θεραπείες

Οι βιολογικές θεραπείες έχουν μπει δυναμικά στον τομέα των δερματοπαθειών και η ατοπική δερματίτιδα είναι ένα από τα νοσήματα που μπορούν να βελτιώσουν.

Η ατοπική δερματίτιδα, αλλιώς γνωστή ως ατοπικό έκζεμα, είναι μία χρόνια φλεγμονώδης πάθηση του δέρματος. Συχνά εμφανίζεται στα βρέφη και υποχωρεί πριν την εφηβεία αλλά αρκετές φορές επιμένει και στην ενήλικο ζωή. Έχει εξάρσεις και υφέσεις με εμφάνιση κόκκινων βλαβών στο δέρμα και έντονο κνησμό. Η ατοπική δερματίτιδα ίσως σχετίζεται με άλλες μορφές αλλεργίας όπως τροφική αλλεργία, άσθμα και ρινίτιδα. (Διαβάστε εδώ περισσότερα για την πάθηση αυτή)

 

Οι ελλείψεις στη θεραπεία

Η ατοπική δερματίτιδα αντιμετωπίζεται συνήθως με την τοπική εφαρμογή μαλακτικών αλοιφών και κορτικοστεροειδών, ενώ χρησιμοποιείται επίσης η φωτοθεραπεία και η θεραπεία με άλλα ανοκοκατασταλτικά φάρμακα από το στόμα. Οι βιολογικές θεραπείες φαίνεται πως θα έρθουν στο προσεχές χρονικό διάστημα και στην Ελλάδα να ανακουφίσουν τις ακάλυπτες ανάγκες των ανθρώπων με σοβαρή ατοπική δερματίτιδα. Μέχρι σήμερα, οι σοβαρές μορφές ατοπικής δερματίτιδας επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών, ωστόσο οι υπάρχουσες θεραπείες δεν αποδεικνύονται πάντα αποτελεσματικές.

 

Τι είναι οι βιολογικές θεραπείες

Οι βιολογικές θεραπείες (μονοκλωνικά αντισώματα, όπως ονομάζονται επιστημονικά) είναι ό,τι νεότερο έχει να επιδείξει η ιατρική έρευνα. Πρόκειται για στοχευμένες θεραπείες που, με απλά λόγια, χρησιμοποιούν αντισώματα που έχουν φτιαχτεί από μικροοργανισμούς για να ελέγξουν ορισμένες ασθένειες του ανοσοποιητικού. Χορηγούνται υποδόρια (μέσω του δέρματος) ή ενδοφλέβια (μέσω των φλεβών) και είναι πολύ αποτελεσματικές στην αντιμετώπιση των χρόνιων φλεγμονών, ανάμεσά τους η ατοπική δερματίτιδα και η ψωρίαση.

 

Τι περιμένουμε από τις βιολογικές θεραπείες για την ατοπική δερματίτιδα

Τα τελευταία δύο χρόνια έχει εγκριθεί από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων (FDA) και στην συνέχεια από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) η χρήση μονοκλωνικών αντισωμάτων ως στοχευμένες βιολογικές θεραπείες για την ατοπική δερματίτιδα και το έκζεμα σε ενήλικες ασθενείς με μέτριες ως σοβαρές βλάβες.

Δερματίτιδα στα χέρια

Δερματίτιδα στα χέρια

Η δερματίτιδα στα χέρια αποκαλείται και έκζεμα. Είναι ένα συχνό δερματολογικό πρόβλημα που σύμφωνα με στοιχεία από τη Βρετανική Δερματολογική Εταιρεία, επηρεάζει έναν στους 20 ανθρώπους. Μπορεί να ξεκινήσει στην παιδική ηλικία είναι όμως συχνότερο στους ενήλικες και κυρίως στις γυναίκες. Στις περισσότερες περιπτώσεις το πρόβλημα είναι ήπιο, μπορεί όμως σε κάποιους να παρουσιάζει σοβαρά συμπτώματα και να είναι πολύ ενοχλητική στην καθημερινότητα.

Γιατί ονομάζεται «έκζεμα της νοικοκυράς»;
Στην καθομιλουμένη μπορεί κάποιοι να αποκαλούν με αυτό τον όρο τη δερματίτιδα στο χέρι κυρίως επειδή παρουσιάζεται συχνότερα σε ανθρώπους που η δουλειά τους περιλαμβάνει συχνή επαφή με νερό και απορρυπαντικά ή άλλα καθαριστικά.

Σε τι οφείλεται
Η δερματίτιδα εξ επαφής προκαλείται από την άμεση επαφή με κάποιον χημικό ή ερεθιστικό παράγοντα ή/και την επαναλαμβανόμενη επαφή με το νερό. Τα αρώματα, τα λαστιχένια γάντια ή ακόμη και κάποια κοσμήματα μπορεί επίσης να προκαλέσουν δερματίτιδα. Φαίνεται επίσης πως η κληρονομικότητα παίζει κάποιον ρόλο καθώς υπάρχει τάση για δερματίτιδα σε οικογένειες που κάποια από τα μέλη τους έχουν ατοπική δερματίτιδα στην βρεφική ηλικία, αλλεργικό άσθμα και ρινίτιδα.

Ποια είναι τα συμπτώματα
Σε αυτά περιλαμβάνεται ο κνησμός, ο ερεθισμός και η ξηροδερμία, ενώ αν το πρόβλημα είναι πιο σοβαρό μπορεί να δημιουργηθούν επώδυνες ρωγμές στο δέρμα, σαν μικρά σκισίματα.

Τι μπορείτε να κάνετε

 • Αποφεύγετε όσο μπορείτε το νερό και την επαφή με ερεθιστικούς παράγοντες. Αν δεν σας ενοχλούν, φοράτε ελαστικά γάντια όταν κάνετε δουλειές που έχουν σχέση με νερό.
 • Εάν έχετε διαπιστώσει ότι σας ενοχλεί κάτι συγκεκριμένο, π.χ. ένα κόσμημα, το ρολόι σας ή ένα συγκεκριμένο απορρυπαντικό, σταματήστε να το χρησιμοποιείτε.

Πώς γίνεται η διάγνωση
Ο γιατρός σας θα επιβεβαιώσει με την κλινική εξέταση ότι πρόκειται για δερματίτιδα και εάν υποπτεύεται πως ευθύνεται κάποιο συγκεκριμένο αλλεργιογόνο γι’ αυτήν και όχι απλά η ερεθιστική δράση από σαπούνια και νερό) ίσως να σας υποβάλει σε δερματικά τεστ για αλλεργίες.

Ποια είναι η θεραπεία
Για τον κνησμό, ο δερματολόγος θα σας συστήσει μια ενυδατική και ήπια καταπραϋντική αλοιφή. Αν αυτό δεν είναι αρκετό ίσως χρειαστεί τοπική θεραπεία με κορτικοστεροειδή ή άλλα φάρμακα που καταστέλλουν τοπικά την αντίδραση του ανοσοποιητικού. Σε κάθε περίπτωση επισκεφθείτε το δερματολόγο για να αξιολογήσει την κατάσταση, καθώς οι μικροσκοπικές
ρωγμές του δέρματος που συνοδεύουν τη δερματίτιδα μπορεί να επιτρέψουν την μόλυνση με σταφυλόκοκκο ή άλλο βακτήριο που θα επιδεινώσει το πρόβλημα.

Ευρυαγγείες στα πόδια: Τι είναι και πώς θα απαλλαγείτε οριστικά

Ευρυαγγείες στα πόδια: Τι είναι και πώς θα απαλλαγείτε οριστικά

Οι ευρυαγγείες στα πόδια μοιάζουν με μικρό κόκκινο ιστό αράχνης. Και παρότι μπορεί η εμφάνισή τους να σας προβληματίζει ή ακόμη και να σας εμποδίζει να κυκλοφορείτε με γυμνά πόδια, δεν πρόκειται για ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Τι είναι οι ευρυαγγείες στα πόδια

Συνήθως αυτές οι μικρές κόκκινες φλέβες που διακρίνονται με γυμνό μάτι δεν σχετίζονται με τη φλεβίτιδα ή με κάποιο πρόβλημα στο κυκλοφορικό σύστημα. Πρόκειται για τριχοειδή αγγεία που έχουν μεγαλύτερη διάμετρο από το φυσιολογικό και εντοπίζονται πιο κοντά στην επιφάνεια της επιδερμίδας γι’ αυτό και μπορούμε να τα διακρίνουμε. Συνήθως εντοπίζονται σε «ομάδες» και είναι πιο συχνές στις γυναίκες.

Σε τι οφείλονται οι ευρυαγγείες στα πόδια

Η ορθοστασία, η έκθεση στον ήλιο, η κληρονομικότητα, οι ορμονικές μεταβολές και οι κυήσεις είναι αίτια που συνδέονται με τις ευρυαγγείες στα πόδια. Το αυξημένο βάρος παίζει επίσης ρόλο.

Ευρυαγγείες και κιρσοί

Παρότι οι ευρυαγγείες είναι μια διαφορετική κατάσταση, μπορεί να συνυπάρχουν με κιρσούς (φλεβική ανεπάρκεια), οι οποίοι έχουν την εμφάνιση διογκωμένων φλεβών με «κόμπους» σε κάποια σημεία τους. Ο δερματολόγος θα κάνει τη διάκριση ανάμεσα στις δύο καταστάσεις και αν χρειάζεται θα σας παραπέμψει για υπερηχογράφημα φλεβών ώστε να επιβεβαιωθεί η διάγνωση.

Πώς αντιμετωπίζονται οι ευρυαγγείες

Πλέον, οι ευρυαγγείες στα πόδια αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά και μόνιμα με τη χρήση εξειδικευμένων μηχανημάτων laser που δρουν διοχετεύοντας θερμότητα στις μικρές αυτές φλέβες. Διακόπτεται έτσι η αιμάτωσή τους και τα φλεβίδια αυτά απορρίπτονται σταδιακά από τον οργανισμό. Το τελικό αποτέλεσμα είναι εμφανές μετά από 1-2 εβδομάδες.

Στα σημεία όπου έγινε παρέμβαση με το laser, το πρόβλημα έχει λυθεί οριστικά. Ωστόσο, εάν υπάρχει προδιάθεση του οργανισμού ή αν οι συνθήκες της καθημερινότητάς σας είναι επιβαρυντικές (π.χ. είστε πολλές ώρες όρθιοι ή εκτίθεστε παρατεταμένα στον ήλιο) τότε είναι πιθανό να παρουσιαστούν νέες ευρυαγγείες σε διαφορετικά σημεία.

Κάποιες φορές και συνήθως για μεγαλύτερης διαμέτρου αγγεία προτείνεται να συνδυάζεται το λέιζερ με σκληρυντικές ενέσεις.

Κρυολιπόλυση – Η μέθοδος, η εφαρμογή, τα αποτελέσματα

Κρυολιπόλυση – Η μέθοδος, η εφαρμογή, τα αποτελέσματα

Η κρυολιπόλυση είναι μια ιατρική θεραπεία που όταν εφαρμοστεί από εξειδικευμένο γιατρό μπορεί να έχει σημαντικό αποτέλεσμα στη μείωση του λίπους σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματος.

Τι είναι η κρυολιπόλυση

Από τη φύση τους, τα λιπώδη κύτταρα είναι πιο ευαίσθητα στο κρύο συγκριτικά με τα υπόλοιπα κύτταρα στο σώμα μας. Αυτό τους το χαρακτηριστικό εκμεταλλεύεται η τεχνολογία της κρυολιπόλυσης που με τη χρήση ελεγχόμενης ψύξης μπορεί να μειώσει τον αριθμό των λιποκυττάρων σε μία περιοχή. Το αποτέλεσμα είναι τοπική απώλεια πόντων και σύσφιξη.

Πώς γίνεται

Είναι μια ανώδυνη μέθοδος που γίνεται χωρίς νυστέρι και χωρίς κάποιου είδους αναισθησία. Με τη χρήση ειδικών ηλεκτροδίων εφαρμόζεται πολύ χαμηλή θερμοκρασία στις περιοχές του σώματος που έχουν επιλεχθεί, τα λιποκύτταρα κρυσταλλώνουν και νεκρώνουν. Στη συνέχεια απομακρύνονται φυσικά από το σώμα μέσω του λεμφικού συστήματος.

Πόσο διαρκεί η συνεδρία και πόσες πρέπει να γίνουν

Η συνεδρία στη στοχευμένη περιοχή διαρκεί περίπου μία ώρα, ανάλογα με το σημείο, και μετά μπορείτε να επιστρέψετε στις καθημερινές σας δραστηριότητες. Μετά την πρώτη συνεδρία ανά περιοχή, ο γιατρός θα συστήσει αναμονή περίπου 6 εβδομάδες ώστε να γίνει εκτίμηση του αποτελέσματος. Εάν χρειαστεί μπορούν να γίνουν έως και 3 συνεδρίες ανά περιοχή.

Πότε φαίνονται τα αποτελέσματα

Η κρυολιπόλυση ενεργοποιεί τη φυσική διαδικασία καταστροφής των κυττάρων γι’ αυτό και θα δείτε αποτελέσματα μετά από περίπου 2 μήνες.

Σε ποιες περιοχές συστήνεται

Η κρυολιπόλυση μπορεί να εφαρμοστεί ουσιαστικά όπου υπάρχουν λιποαποθήκες στο σώμα, τοπικό λίπος δηλαδή: στα μπράτσα, την κοιλιά, την πλάτη, τους γλουτούς, τους μηρούς, τα γόνατα. Ανάλογα με την περιοχή ο γιατρός θα χρησιμοποιήσει διαφορετικές κεφαλές στο μηχάνημα.

4 βασικά πλεονεκτήματα της μεθόδου

 • Είναι ανώδυνη και μη παρεμβατική, οπότε μπορεί να εφαρμοστεί σε όλους σχεδόν τους υγιείς ανθρώπους.
 • Εξασφαλίζει μόνιμο αποτέλεσμα – εφόσον διατηρήσετε σταθερό το βάρος σας.
 • Το αποτέλεσμα είναι φυσικό και δεν προκαλεί χαλάρωση στο δέρμα.
 • Εκτός από μείωση του λίπους θα παρατηρήσετε ορατή ελάττωση της κυτταρίτιδας.