Δερματολογικό Ιατρείο - Δερμοϊατρική Αθήνα

Δευτέρα - Παρασκευή

10:00 - 21:00

+30 210-7291711

info@dermoiatriki.com

Στάση μετρό Μέγαρο Μουσικής

Λ.Βασιλίσσης Σοφίας 64, Αθήνα 11528

Αρχείο

Ευρυαγγείες στα πόδια: Τι είναι και πώς θα απαλλαγείτε οριστικά

Ευρυαγγείες στα πόδια: Τι είναι και πώς θα απαλλαγείτε οριστικά

Οι ευρυαγγείες στα πόδια μοιάζουν με μικρό κόκκινο ιστό αράχνης. Και παρότι μπορεί η εμφάνισή τους να σας προβληματίζει ή ακόμη και να σας εμποδίζει να κυκλοφορείτε με γυμνά πόδια, δεν πρόκειται για ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Τι είναι οι ευρυαγγείες στα πόδια

Συνήθως αυτές οι μικρές κόκκινες φλέβες που διακρίνονται με γυμνό μάτι δεν σχετίζονται με τη φλεβίτιδα ή με κάποιο πρόβλημα στο κυκλοφορικό σύστημα. Πρόκειται για τριχοειδή αγγεία που έχουν μεγαλύτερη διάμετρο από το φυσιολογικό και εντοπίζονται πιο κοντά στην επιφάνεια της επιδερμίδας γι’ αυτό και μπορούμε να τα διακρίνουμε. Συνήθως εντοπίζονται σε «ομάδες» και είναι πιο συχνές στις γυναίκες.

Σε τι οφείλονται οι ευρυαγγείες στα πόδια

Η ορθοστασία, η έκθεση στον ήλιο, η κληρονομικότητα, οι ορμονικές μεταβολές και οι κυήσεις είναι αίτια που συνδέονται με τις ευρυαγγείες στα πόδια. Το αυξημένο βάρος παίζει επίσης ρόλο.

Ευρυαγγείες και κιρσοί

Παρότι οι ευρυαγγείες είναι μια διαφορετική κατάσταση, μπορεί να συνυπάρχουν με κιρσούς (φλεβική ανεπάρκεια), οι οποίοι έχουν την εμφάνιση διογκωμένων φλεβών με «κόμπους» σε κάποια σημεία τους. Ο δερματολόγος θα κάνει τη διάκριση ανάμεσα στις δύο καταστάσεις και αν χρειάζεται θα σας παραπέμψει για υπερηχογράφημα φλεβών ώστε να επιβεβαιωθεί η διάγνωση.

Πώς αντιμετωπίζονται οι ευρυαγγείες

Πλέον, οι ευρυαγγείες στα πόδια αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά και μόνιμα με τη χρήση εξειδικευμένων μηχανημάτων laser που δρουν διοχετεύοντας θερμότητα στις μικρές αυτές φλέβες. Διακόπτεται έτσι η αιμάτωσή τους και τα φλεβίδια αυτά απορρίπτονται σταδιακά από τον οργανισμό. Το τελικό αποτέλεσμα είναι εμφανές μετά από 1-2 εβδομάδες.

Στα σημεία όπου έγινε παρέμβαση με το laser, το πρόβλημα έχει λυθεί οριστικά. Ωστόσο, εάν υπάρχει προδιάθεση του οργανισμού ή αν οι συνθήκες της καθημερινότητάς σας είναι επιβαρυντικές (π.χ. είστε πολλές ώρες όρθιοι ή εκτίθεστε παρατεταμένα στον ήλιο) τότε είναι πιθανό να παρουσιαστούν νέες ευρυαγγείες σε διαφορετικά σημεία.

Κάποιες φορές και συνήθως για μεγαλύτερης διαμέτρου αγγεία προτείνεται να συνδυάζεται το λέιζερ με σκληρυντικές ενέσεις.

Κρυολιπόλυση – Η μέθοδος, η εφαρμογή, τα αποτελέσματα

Κρυολιπόλυση – Η μέθοδος, η εφαρμογή, τα αποτελέσματα

Η κρυολιπόλυση είναι μια ιατρική θεραπεία που όταν εφαρμοστεί από εξειδικευμένο γιατρό μπορεί να έχει σημαντικό αποτέλεσμα στη μείωση του λίπους σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματος.

Τι είναι η κρυολιπόλυση

Από τη φύση τους, τα λιπώδη κύτταρα είναι πιο ευαίσθητα στο κρύο συγκριτικά με τα υπόλοιπα κύτταρα στο σώμα μας. Αυτό τους το χαρακτηριστικό εκμεταλλεύεται η τεχνολογία της κρυολιπόλυσης που με τη χρήση ελεγχόμενης ψύξης μπορεί να μειώσει τον αριθμό των λιποκυττάρων σε μία περιοχή. Το αποτέλεσμα είναι τοπική απώλεια πόντων και σύσφιξη.

Πώς γίνεται

Είναι μια ανώδυνη μέθοδος που γίνεται χωρίς νυστέρι και χωρίς κάποιου είδους αναισθησία. Με τη χρήση ειδικών ηλεκτροδίων εφαρμόζεται πολύ χαμηλή θερμοκρασία στις περιοχές του σώματος που έχουν επιλεχθεί, τα λιποκύτταρα κρυσταλλώνουν και νεκρώνουν. Στη συνέχεια απομακρύνονται φυσικά από το σώμα μέσω του λεμφικού συστήματος.

Πόσο διαρκεί η συνεδρία και πόσες πρέπει να γίνουν

Η συνεδρία στη στοχευμένη περιοχή διαρκεί περίπου μία ώρα, ανάλογα με το σημείο, και μετά μπορείτε να επιστρέψετε στις καθημερινές σας δραστηριότητες. Μετά την πρώτη συνεδρία ανά περιοχή, ο γιατρός θα συστήσει αναμονή περίπου 6 εβδομάδες ώστε να γίνει εκτίμηση του αποτελέσματος. Εάν χρειαστεί μπορούν να γίνουν έως και 3 συνεδρίες ανά περιοχή.

Πότε φαίνονται τα αποτελέσματα

Η κρυολιπόλυση ενεργοποιεί τη φυσική διαδικασία καταστροφής των κυττάρων γι’ αυτό και θα δείτε αποτελέσματα μετά από περίπου 2 μήνες.

Σε ποιες περιοχές συστήνεται

Η κρυολιπόλυση μπορεί να εφαρμοστεί ουσιαστικά όπου υπάρχουν λιποαποθήκες στο σώμα, τοπικό λίπος δηλαδή: στα μπράτσα, την κοιλιά, την πλάτη, τους γλουτούς, τους μηρούς, τα γόνατα. Ανάλογα με την περιοχή ο γιατρός θα χρησιμοποιήσει διαφορετικές κεφαλές στο μηχάνημα.

4 βασικά πλεονεκτήματα της μεθόδου

 • Είναι ανώδυνη και μη παρεμβατική, οπότε μπορεί να εφαρμοστεί σε όλους σχεδόν τους υγιείς ανθρώπους.
 • Εξασφαλίζει μόνιμο αποτέλεσμα – εφόσον διατηρήσετε σταθερό το βάρος σας.
 • Το αποτέλεσμα είναι φυσικό και δεν προκαλεί χαλάρωση στο δέρμα.
 • Εκτός από μείωση του λίπους θα παρατηρήσετε ορατή ελάττωση της κυτταρίτιδας.
8 βασικές πληροφορίες για το μελάνωμα

8 βασικές πληροφορίες για το μελάνωμα

Το μελάνωμα είναι η πιο επιθετική μορφή του καρκίνου του δέρματος και σχετίζεται άμεσα με την έκθεση στον ήλιο. Ωστόσο, όταν διαγνωστεί έγκαιρα, το μελάνωμα μπορεί να αντιμετωπιστεί πολύ αποτελεσματικά και με ασφάλεια.

Τι είναι το μελάνωμα;

Το μελάνωμα αναπτύσσεται στο δέρμα σε σημεία όπου αυξάνονται ανεξέλεγκτα τα μελανοκύτταρα και είναι μια δυνητικά επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος. Αυτό σημαίνει πως αν δεν διαγνωστεί έγκαιρα μπορεί να προκαλέσει μεταστάσεις σε άλλα όργανα του σώματος μέσω του λεμφικού συστήματος.

Τι μας βάζει σε υποψία για μελάνωμα

Κάθε άνθρωπος έχει στο σώμα του ελιές (σπίλους), λιγότερες ή περισσότερες. Οι ελιές αυτές είναι στη μεγάλη πλειοψηφία τους καλοήθεις. Όταν όμως μια ελιά αλλάξει χρώμα, σχήμα, μέγεθος, ή αν παρατηρήσετε οποιαδήποτε αλλαγή, τότε θεωρείται ύποπτη για κακοήθεια και θα πρέπει να την εξετάσει ο δερματολόγος σας. Ένας καλό τρόπος να ελέγχετε τις ελιές στο δέρμα σας, ειδικά αν έχετε πολλές, είναι η χαρτογράφηση σπίλων.

Πώς και πού εμφανίζεται το μελάνωμα;

Το μελάνωμα μπορεί να παρουσιαστεί είτε ως αλλαγή σε μια υπάρχουσα ελιά είτε ως μία νέα «ελιά». Συνήθως το μελάνωμα παρουσιάζεται στα εκτεθειμένα σημεία του σώματος, συχνότερα στον κορμό, στο κεφάλι και στο λαιμό στους άντρες και στους βραχίονες και στις κνήμες στις γυναίκες. Μπορεί να εμφανιστεί και στις παλάμες και στα πέλματα.

Σχετίζεται το μελάνωμα με τον ήλιο

Γνωρίζουμε σήμερα ότι η υπεριώδης (UV) ακτινοβολία του ήλιου είναι ένας παράγοντας κινδύνου για μελάνωμα. Γι’ αυτό και τα μεγαλύτερα ποσοστά μελανώματος συναντώνται στην Αυστραλία.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Το χρώμα του δέρματος, των ματιών και των μαλλιών αποτελούν παράγοντες κινδύνου με βασικό κανόνα πως όσο πιο ανοιχτόχρωμα είναι, τόσο μεγαλύτερη προσοχή χρειάζεται. Το μελάνωμα είναι επίσης πιο πιθανό σε ανθρώπους με οικογενειακό ιστορικό της νόσου, σε ανθρώπους με πολλές ελιές στο δέρμα ή σε ανθρώπους με μεγάλες ελιές ακανόνιστου σχήματος.

Πώς γίνεται η διάγνωση του μελανώματος;

Ο δερματολόγος θα αφαιρέσει την ύποπτη ελιά και θα κάνει βιοψία. Εάν αυτή βγει θετική, τότε θα χρειαστεί να προσδιοριστεί το βάθος στο οποίο έχει εισχωρήσει, καθώς και αν υπάρχουν μεταστάσεις στους γειτονικούς λεμφαδένες ή σε άλλα όργανα.

Η έγκαιρη διάγνωση αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες για πλήρη ίαση.

Ποια είναι η θεραπεία για το μελάνωμα;

Συνήθως προηγείται η χειρουργική αφαίρεση του μελανώματος και ενός τμήματος από το υγιές δέρμα γύρω του. Εάν το μελάνωμα έχει προχωρήσει ή υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για υποτροπές, τότε η ιατρική ομάδα μπορεί να συστήσει θεραπεία με αντικαρκινικά φάρμακα.

Πώς θα προστατευτείτε

 • Αποφεύγετε την έκθεση στον ήλιο τις μεσημεριανές ώρες της ημέρας και προτιμάτε δραστηριότητες στην σκιά.
 • Φοράτε καπέλο και γυαλιά ηλίου όταν κυκλοφορείτε.
 • Εφαρμόζετε πάντα αντηλιακό υψηλής προστασίας το οποίο θα πρέπει να ανανεώνεται αρκετές φορές μέσα στη μέρα αν είστε συνεχώς εκτεθειμένοι στον ήλιο. 
7 ερωτήσεις και απαντήσεις για τις ελιές στο δέρμα

7 ερωτήσεις και απαντήσεις για τις ελιές στο δέρμα

Οι σπίλοι, όπως ονομάζονται επιστημονικά οι ελιές στο δέρμα, είναι μια πολύ συνηθισμένη, καλοήθης βλάβη του δέρματος.

Τι είναι οι σπίλοι;

Πρόκειται για σημεία στο δέρμα όπου υπάρχει μεγαλύτερη συγκέντρωση μελανοκυττάρων. Το χρώμα τους μπορεί να είναι ανοιχτό ή πιο σκούρο καφέ ή ροζ. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουμε 10 με 40 ελιές στο σώμα μας, ορισμένες από τις οποίες μπορεί να αλλάζουν όψη ή να ξεθωριάζουν με το πέρασμα του χρόνου.

Πότε εμφανίζονται;

Τα μωρά σπάνια γεννιούνται με ελιές στο δέρμα. Οι σπίλοι συνήθως παρουσιάζονται στην παιδική και εφηβική ηλικία. Παρόλα αυτά, μπορεί κάποιος να εμφανίζει νέους σπίλους στη διάρκεια της ζωής του συνήθως μέχρι τα 58-60 έτη.

Είναι όλοι οι σπίλοι ίδιοι;

Όχι, μπορεί να έχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ τους. Οι δύο πιο συνηθισμένες κατηγορίες είναι οι κοινοί σπίλοι, που είναι καφέ και επίπεδοι και οι δυσπλαστικοί σπίλοι που παρότι είναι καλοήθεις μοιάζουν με καρκινικούς (έχουν διαφορετικό χρώμα, δεν είναι συμμετρικοί και παρουσιάζουν ασαφή όρια).

Πώς θα ξέρετε ότι οι ελιές στο δέρμα σας είναι «αθώες»;

Η χαρτογράφηση σπίλων είναι μια σημαντική διαδικασία, ειδικά σε ανθρώπους που έχουν περισσότερους σπίλους. Η διαδικασία αυτή είναι ανώδυνη και γίνεται στο ιατρείο του δερματολόγου. Εφόσον γίνει η χαρτογράφηση, θα μπορεί στη συνέχεια ο γιατρός σας να παρακολουθεί τυχόν «ύποπτους» σπίλους, να κάνει έλεγχο μία φορά το χρόνο για την εμφάνιση νέων ή αλλαγές στους υπάρχοντες.

Είναι όλοι οι σπίλοι πιθανός καρκίνος του δέρματος;

Όχι, ευτυχώς οι περισσότεροι είναι «αθώοι». Ωστόσο, παρότι αυτό δεν συμβαίνει συχνά, ένας σπίλος μπορεί να μετατραπεί σε κακοήθη.

Πότε πρέπει να αφαιρεθεί ένας σπίλος;

Εάν αλλάξει χρώμα, σχήμα, μέγεθος, αν αιμορραγήσει, όλα αυτά αποτελούν αιτίες για να αποφασίσει ο δερματολόγος σας να τον αφαιρέσει. Μπορεί επίσης ένας σπίλος να αφαιρεθεί για αισθητικούς λόγους, ειδικά αν βρίσκεται στο πρόσωπο.

Πώς αφαιρείται ένας σπίλος;

Ανάλογα με το είδος και το σημείο που βρίσκεται ο δερματολόγος μπορεί να τον αφαιρέσει με μια πολύ μικρή χειρουργική επέμβαση στο ιατρείο, με τοπική αναισθησία, ή με τη χρήση λέιζερ. Εάν ο σπίλος είναι «ύποπτος» τότε αφαιρείται μόνο χειρουργικά (χειρουργική εκτομή). Σε όλες όμως τις περιπτώσεις γίνεται βιοψία.

Μεταμόσχευση μαλλιών

Μεταμόσχευση μαλλιών

Η μεταμόσχευση μαλλιών είναι μία ιατρική τεχνική που αλλάζει πραγματικά τη ζωή πολλών ανδρών αφού το πρόβλημα της αραίωσης των μαλλιών, ειδικά στις μικρότερες ηλικίες, έχει ψυχολογικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Επιπλέον, η εμφύτευση μαλλιών, όπως λέγεται επίσης, είναι μία μόνιμη λύση για τα αραιά μαλλιά.

Τι είναι η μεταμόσχευση μαλλιών;

Με πολύ απλά λόγια, πρόκειται για μια τεχνική που γίνεται από εξιδεικευμένο δερματολόγο κατά την οποία αφαιρούνται προσεκτικά τριχοθυλάκια από περιοχές του τριχωτού της κεφαλής με φυσιολογική τριχοφυία σε περιοχές με τριχόπτωση. Κάθε μόσχευμα περιλαμβάνει μία ή δύο τρίχες, εξασφαλίζοντας απόλυτα φυσιολογική εμφάνιση.

Είναι επώδυνη διαδικασία;

Πρόκειται για μια ελάχιστα παρεμβατική διαδικασία που γίνεται με τοπική αναισθησία. Για τις επόμενες ημέρες μετά, χρειάζεται να είστε προσεκτικοί και να ακολουθήσετε τις οδηγίες του δερματολόγου σας, για παράδειγμα να αποφύγετε έντονες σωματικές δραστηριότητες, χρήση καπέλου.

Μετά από πόσο διάστημα θα δείτε διαφορά;

Η μεταμόσχευση μαλλιών είναι μια πολύ αποτελεσματική τεχνική, χρειάζεται όμως υπομονή. Όπως θα σας εξηγήσει ο δερματολόγος σας, θα χρειαστεί μία περίοδος περίπου 8 – 12 μηνών μέχρι να φανεί στο κεφάλι σας το τελικό αποτέλεσμα.

Είναι κατάλληλη για όλους;

Θεωρητικά ναι αλλά υπάρχουν και εξαιρέσεις. Ο γιατρός σας όμως θα σας βοηθήσει να καταλήξετε εάν η μεταμόσχευση μαλλιών είναι η καλύτερη επιλογή για εσάς. Για παράδειγμα, η ηλικία και η κληρονομικότητα είναι δύο στοιχεία που θα επηρεάσουν το αποτέλεσμα, οπότε χρειάζεται καλή συνεργασία με το γιατρό ώστε να καταλήξετε στη θεραπεία που σας ταιριάζει περισσότερο.

Από τη στιγμή που θα καταλήξετε στην επιλογή της μεταμόσχευσης μαλλιών, ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα παίζει η έκταση του προβλήματος και ο βαθμός αραίωσης των μαλλιών.

Ποιες είναι οι πιθανότητες επιτυχίας;

Αυτές αγγίζουν και το 95%, ώστε να δείτε στον καθρέφτη το αποτέλεσμα που επιθυμείτε. Η εμπειρία και η τεχνική του γιατρού παίζουν μεγάλο ρόλο στην επιτυχία της μεθόδου καθώς και η ακριβής τήρηση του πρωτοκόλλου.

Υπερτρίχωση στα παιδιά

Υπερτρίχωση στα παιδιά

Πολλά μωρά όταν γεννιούνται και κατά τους πρώτους μήνες της ζωής τους έχουν έντονη τριχοφυΐα στην πλάτη και τους ώμους ή ακόμη και στην ηβική περιοχή. Οι τριχοφυΐα αυτή υποχωρεί φυσιολογικά καθώς σχετίζεται με τις ορμόνες που πήρε το έμβρυο από τη μητέρα. Η υπερτρίχωση στην παιδική ή εφηβική ηλικία είναι μια διαφορετική περίπτωση.

Πότε μιλάμε για υπερτρίχωση στα παιδιά

Ιατρικά, η υπερτρίχωση στα παιδιά είναι διαφορετική κατάσταση από τον δασυχτριχισμό, την αυξημένη δηλαδή τριχοφυΐα στην παιδική ή εφηβική ηλικία σε σημεία που συνήθως εντοπίζεται η τριχοφυΐα στους άντρες, η οποία όμως δεν κρύβει παθολογικά αίτια. Η υπερτρίχωση, αντίθετα, μπορεί να αναπτυχθεί σε διάφορα σημεία στο σώμα και το πρόσωπο σε αγόρια και κορίτσια.

Οι μορφές της υπερτρίχωσης

Η επίκτητη γενικευμένη και η συγγενής υπετρίχωση είναι οι δύο βασικές μορφές που παρατηρούμε στην παιδική ηλικία. Στην πρώτη περίπτωση, η κατάσταση μπορεί να συνδέεται με νευρολογικές διαταραχές, νευρική ανορεξία, διαταραχές του θυρεοειδούς και αυτοάνοσα. Μπορεί επίσης να οφείλεται σε φαρμακευτική αγωγή. Η συγγενής υπετρίχωση μπορεί να σχετίζεται με την ύπαρξη συνδρόμων και αυτοάνοσων νοσημάτων. Πολύ πιο σπάνια, οφείλεται σε μια κληρονομική νόσο, τη χνοώδη υπερτρίχωση, όπου το χνούδι που παρατηρείται γενικευμένα στο πρόσωπο και το σώμα στη βρεφική ηλικία παραμένει ή γίνεται πιο έντονο καθώς το παιδί μεγαλώνει.

Ο ιδιοπαθής δασυτριχισμός είναι μία ακόμη περίπτωση υπερτρίχωσης στην παιδική ηλικία. Πρόκειται για τριχοφυΐα αντρικού τύπου που όμως δεν σχετίζεται με ορμονικές ή άλλες διαταραχές αλλά με αυξημένη διέγερση των τριχοθυλακίων εξαιτίας των ανδρογόνων, τα οποία όμως δεν βρίσκονται σε παθολογικά επίπεδα. Όταν η ανδρικού τύπου τριχοφυΐα στα νεαρά κορίτσια είναι έντονη θα πρέπει να αποκλείονται ενδοκρινικές ανωμαλίες, παθήσεις των επινεφριδίων και σύνδρομα, ανάμεσά τους το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

Πώς αντιμετωπίζεται η υπερτρίχωση στα παιδιά

Στην παιδική ηλικία χρειάζεται προσεκτική αντιμετώπιση, καθώς η χρήση χημικών ουσιών και λέιζερ είναι καλό να αποφεύγεται. Η αποτρίχωση με κερί ή το κόψιμο των τριχών με ψαλίδι ή ξυράφι είναι ενδεδειγμένες μέθοδοι. Στην εφηβεία και τα επόμενα χρόνια, εφόσον έχουν αντιμετωπιστεί τυχόν ιατρικά αίτια, η αποτρίχωση με λέιζερ ή η ηλεκτρόλυση θα δώσουν το επιθυμητό αποτέλεσμα και θα υπάρχει μόνιμη ανακούφιση και απαλλαγή από την τριχοφυΐα. Σε κάθε περίπτωση, πριν φτάσουμε στην αντιμετώπιση χρειάζεται ιατρική εκτίμηση και διερεύνηση.

Scalp micropigmentation

Scalp micropigmentation

Ο μικροχρωματισμός του δέρματος του κρανίου, ή scalp micropigmentation (SMP), είναι μία μέθοδος κάλυψης της αραίωσης των μαλλιών στο τριχωτό της κεφαλής με μια τεχνική που μοιάζει με εκείνη του τατουάζ.

Τι ακριβώς είναι το scalp micropigmentation

Χρησιμοποιώντας μια πολύ λεπτή βελόνα με ειδική οργανική χρωστική ουσία στην άκρη της, ο εξειδικευμένος δερματολόγος τοποθετεί μικροσκοπικές «κουκίδες» (τριχοκουκίδες ή τριχογραμμές) ανάμεσα και γύρω στα υπάρχοντα μαλλιά. Το χρώμα τους είναι ακριβώς το ίδιο με τα υπάρχοντα μαλλιά και το αποτέλεσμα είναι πολύ ρεαλιστικό, δημιουργώντας μια εικόνα πλήρους κάλυψης του κρανίου από μαλλιά.

Πότε συστήνεται το scalp micropigmentation

Η μέθοδος είναι κατάλληλη για άντρες και γυναίκες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις παρακάτω περιπτώσεις:

Όταν υπάρχει μικρή έως μέτρια αραίωση των μαλλιών

Σε περιπτώσεις αλωπεκίας

Στην κάλυψη ουλών, τραυματισμών ή σημαδιών από εγκαύματα στο τριχωτό της κεφαλής καθώς και για την κάλυψη σημαδιών από μεταμόσχευση μαλλιών

Για τη βελτίωση του φυσικού περιγράμματος της τριχοφυΐας στο κεφάλι

Είναι επίσης μια ενδεδειγμένη επιλογή για άντρες που επιθυμούν να ξυρίζουν τα μαλλιά τους αλλά υπάρχουν σημεία με αραίωση.

Τατουάζ και scalp micropigmentation

Παρότι στη βάση τους είναι δύο παρεμφερείς τεχνικές, η βασική διαφορά είναι πως στο μικροχρωματισμό του δέρματος η ποσότητα της χρωστικής είναι ελάχιστη και σκοπός είναι ένα πολύ φυσικό αποτέλεσμα που δεν θα μην διακρίνεται ανάμεσα στα υπάρχοντα μαλλιά. Επίσης οι βελόνες που χρησιμοποιούνται στο μικροχρωματισμό είναι πολύ πιο μικρές και λεπτές.

Συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις

Είναι επώδυνη η διαδικασία;

Συνήθως ο ενδιαφερόμενος δεν πονάει, υπάρχει όμως μια ανεκτή ενόχληση.

Πόσες συνεδρίες θα χρειαστούν;

Αυτό εξαρτάται από την κάθε περίπτωση. Συνήθως, μαζί με την επίσκεψη για τη διάγνωση και το σχεδιασμό της διαδικασίας, ο μικροχρωματισμός ολοκληρώνεται σε δύο επισκέψεις.

Υπάρχει χρόνος ανάρρωσης;

Όχι, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες αμέσως μετά τη θεραπεία.

Θα πρέπει να είναι ξυρισμένο το κεφάλι για να φαίνεται φυσικό το αποτέλεσμα;

Όχι, γι’ αυτό η μέθοδος συστήνεται σε πολλές περιπτώσεις αραίωσης καθώς και σε γυναίκες.

Τριχωτό της κεφαλής: Δερματικά προβλήματα και οι λύσεις τους

Τριχωτό της κεφαλής: Δερματικά προβλήματα και οι λύσεις τους

Το δέρμα στο κρανίο παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία των μαλλιών, αλλά όχι μόνο. Πρόκειται για μια περιοχή που συχνά παραμελούμε και τα προβλήματα υγείας που μπορεί να παρουσιάσει είναι αρκετά και ενοχλητικά.

Ξηροδερμία: Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κνησμό και μικροσκοπικές νιφάδες, μικρότερες από εκείνες της πιτυρίδας .

Συμβαίνει όταν το δέρμα στο τριχωτό της κεφαλής είναι πολύ ξηρό. Συχνά συνδέεται με καταστάσεις όπως δερματίτιδα εξ επαφής, έντονο κρύο και μεγάλη ηλικία. Είναι όμως πιθανό να έχετε τα συμπτώματα της ξηροδερμίας και σε άλλες περιοχές του δέρματος, όπως γύρω από τη μέση, τα πόδια και τα χέρια.

Τι μπορείτε να κάνετε: Επιβεβαιώστε με τη βοήθεια του δερματολόγου σας το πρόβλημα και ακολουθήστε τις συμβουλές του.

Δερματίτιδα εξ επαφής: Προκαλεί κνησμό και ερεθισμό στο τριχωτό του κρανίου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση πιθανότατα συμβαίνει εξαιτίας ευαισθησίας σε κάποιο συστατικό στα είδη περιποίησης των μαλλιών που χρησιμοποιείτε ή σε βαφές μαλλιών.

Τι μπορείτε να κάνετε: Ο δερματολόγος θα προσπαθήσει να εντοπίσει τι είναι αυτό που προκαλεί την αντίδραση του δέρματος ενώ θα αντιμετωπίσει το σύμπτωμα με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

Διαβάστε επίσης: Τροφές για υγιή και δυνατά μαλλιά

Ερεθισμένο, λιπαρό δέρμα και κολλώδεις νιφάδες στα μαλλιά: Συνήθως αυτό αποτελεί σύμπτωμα της σμηγματορροϊκής δερματίτιτδας. Πρόκειται για μία κατάσταση κατά την οποία στις ρίζες των μαλλιών διακρίνονται λευκές ή κίτρινες νιφάδες οι οποίες «κολλούν» επάνω στην τρίχα. Η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα μπορεί να συνοδεύεται από κνησμό και να παρουσιαστεί εκτός από το δέρμα του τριχωτού της κεφαλής ανάμεσα στα φρύδια, στα πλαϊνά της μύτης και στο πίσω μέρος των αφτιών. Συνήθως η πάθηση σχετίζεται με αυξημένες αποικίες βλαστομυκήτων, μικροοργανισμών που συνήθως υπάρχουν στο δέρμα του κρανίου χωρίς να προκαλούν πρόβλημα υγείας.

Τι μπορείτε να κάνετε: Με την κλινική εξέταση ο δερματολόγος θα κάνει τη διάγνωση για τη σμηματορροϊκή δερματίτιδα και θα εντοπίσει τυχόν φλεγμονή που μπορεί να έχει δημιουργηθεί στην περιοχή. Στη συνέχεια, υπάρχουν πολλές θεραπευτικές επιλογές που στην πλειοψηφία των περιπτώσεων αποδεικνύονται αποτελεσματικές και θα δώσουν μόνιμη λύση στο πρόβλημά σας.

Ψωρίαση στο τριχωτό της κεφαλής

Το σύμπτωμα: Έχετε εντοπισμένο κνησμό σε συγκεκριμένα σημεία στο κεφάλι, συνήθως στη βάση του αυχένα ή κάτω από τα αφτιά και παρατηρείτε πως το δέρμα στις περιοχές αυτές ξεφλουδίζει και είναι ερεθισμένο.

Γιατί συμβαίνει: Η ψωρίαση είναι ένα αυτοάνοσο δερματικό νόσημα που χαρακτηρίζεται από την πιο γρήγορη από το φυσιολογικό ανανέωση των κυττάρων του δέρματος.

Έτσι, δημιουργούνται ασημί πλάκες από νεκρά κύτταρα στο δέρμα που προκαλούν έντονο κνησμό. Η ψωρίαση μπορεί να εκδηλωθεί σε πολλά σημεία στο δέρμα και το τριχωτό της κεφαλής είναι ένα από αυτά.

Τι μπορείτε να κάνετε: Το πρώτο βήμα είναι η επίσκεψη στο δερματολόγο ο οποίος θα επιβεβαιώσει ότι είναι ψωρίαση. Στη συνέχεια, ανάλογα με την έκταση της βλάβης θα συστήσει την κατάλληλη θεραπεία που θα ανακουφίσει τα συμπτώματα.

Οι 5 απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα για υγιή και δυνατά μαλλιά

Οι 5 απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα για υγιή και δυνατά μαλλιά

Η τριχόπτωση και η αραίωση των μαλλιών  είναι ένα πρόβλημα που αφορά γυναίκες και άντρες. Και παρότι σε μεγάλο βαθμό είναι θέματα που σχετίζονται με τις ορμόνες, την ηλικία και τα επίπεδα στρες στον οργανισμό, η διατροφή είναι ένας σημαντικός «βοηθός» στο στόχο για υγιή και δυνατά μαλλιά.

Σωστή διατροφή για υγιή μαλλιά

Η έλλειψη σιδήρου είναι μια από τις συχνότερες και όχι τόσο γνωστές αιτίες τριχόπτωσης στις γυναίκες. Εκτός από αυτόν, ο θύλακας της τρίχας θα είναι υγιής και δυνατός εάν η διατροφή μας είναι πλούσια σε βιταμίνες, λιπαρά οξέα, πρωτεΐνες και ιχνοστοιχεία. Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει η διατροφή μας να περιλαμβάνει ποικιλία τροφών και πολλά φρέσκα λαχανικά και φρούτα.

Τα απαραίτητα μέταλλα και βιταμίνες για υγιή μαλλιά

Μαγνήσιο και ψευδάργυρος Η έλλειψή τους σχετίζεται με αδύνατα μαλλιά και τριχόπτωση ενώ φαίνεται πως ιδιαίτερα ο ψευδάργυρος παίζει σημαντικό ρόλο στη σύνθεση της κερατίνης (βασικής δομικής πρωτεΐνης των μαλλιών).

Πού θα τα βρείτε: Πλούσια σε μαγνήσιο είναι το σπανάκι, το λάχανο, το άγριο ρύζι, το φαγόπυρο, η βρόμη, το αβοκάντο και η μπανάνα, μεταξύ άλλων, ενώ την απαραίτητη ποσότητα ψευδαργύρου θα την πάρετε κυρίως από το κόκκινο κρέας και τα θαλασσινά.

Βιοτίνη ή Β7 Είναι απαραίτητη καθώς συμβάλει στην ανάπτυξη των κυττάρων και σχετίζεται με την ανάπτυξη της τρίχας. Είναι η απαραίτητη βιταμίνη για δυνατά και πλούσια μαλλιά. Ένα επιπλέον όφελος που μας προσφέρει είναι πως η επαρκής πρόσληψή της βοηθά πολύ και στην υγεία των νυχιών.

Πού θα τη βρείτε: Το κόκκινο κρέας και το συκώτι, τα δημητριακά, ο κρόκος του αβγού και τα αμύγδαλα θεωρούνται καλές πηγές της.

Χαλκός Πρόκειται για ένα ιχνοστοιχείο, απαραίτητο για την αντοχή της τρίχας και για το σχηματισμό του θύλακα.

Πού θα τον βρείτε: Στο μοσχαρίσιο συκώτι, τα θαλασσινά, τους περισσότερους ξηρούς καρπούς, τα μανιτάρια και το κακάο.

Λιπαρά οξέα Δεν είναι απαραίτητα μόνο για την καλή υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος, αλλά συμβάλλουν στην καταπολέμηση χρόνιων δερματοπαθειών. Η έλλειψή τους θεωρείται επίσης βασική αιτία για τα άτονα, θαμπά μαλλιά.

Πού θα τα βρείτε: Τα λιπαρά ψάρια είναι η καλύτερη πηγή λιπαρών οξέων. Καλές πηγές τους είναι επίσης το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί και το αβοκάντο.

Τι είναι η παρωνυχία και πώς αντιμετωπίζεται

Τι είναι η παρωνυχία και πώς αντιμετωπίζεται

Η παρωνυχία, ή παρανυχίδες, είναι ένα καθημερινό πρόβλημα για πολλούς ανθρώπους. Πρόκειται για μία φλεγμονή που δημιουργείται στο δέρμα που περιβάλει τα νύχια και εντοπίζεται κυρίως στα δάχτυλα των χεριών. Η φλεγμονή αυτή μπορεί να είναι οξεία ή χρόνια.

Η οξεία και η χρόνια παρωνυχία

Στην οξεία παρωνυχία, η φλεγμονή αναπτύσσεται γρήγορα και μπορεί να προκύψει μετά από τραυματισμό της περιοχής (πολύ βαθύ κόψιμο ενός νυχιού, λάθος χειρισμός στο μανικιούρ, σφιχτό παπούτσι κ.λπ.). Στην εμφάνιση παρωνυχίας είναι πιο επιρρεπείς άνθρωποι με δερματικές παθήσεις όπως έκζεμα.

και ψωρίαση καθώς και άνθρωποι με προβλήματα στο κυκλοφορικό τους. Στο σημείο της φλεγμονής θα υπάρχει ερεθισμός και οίδημα, πόνος κατά την πίεση και πιθανώς πύον γύρω από το νύχι. Συνήθως η φλεγμονή οφείλεται στην προσβολή του τραύματος από λοίμωξη από χρυσίζων σταφυλόκοκκο. Εάν υπάρχουν συχνοί τραυματισμοί στην ευαίσθητη περιοχή γύρω τα νύχια είναι πιθανό να δημιουργηθούν ιατρικά προβλήματα όπως ανάπτυξη μυκήτων και άλλων μικροοργανισμών ενώ μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά η μήτρα του νυχιού και να αλλοιωθεί το πάχος του.

Στη χρόνια παρωνυχία, τα συμπτώματα παραμένουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ενώ μπορεί να εμφανίζονται και να υποχωρούν σε σύντομα διαστήματα.

Οι θεραπευτικές επιλογές

Εξετάζοντας το προσβεβλημένο νύχι ο δερματολόγος μπορεί να χορηγήσει την ανάλογη θεραπεία, από αντιβίωση τοπική ή από του στόματος σε κάποιες περιπτώσεις, ή κορτικοστεροειδή. Ανάλογα με την έκταση του προβλήματος ίσως χρειαστεί να προηγηθεί χειρουργικός καθαρισμός του νυχιού ώστε να απομακρυνθεί το πύον.

Πότε δεν πρέπει να καθυστερήσετε την επίσκεψη στον δερματολόγο

Οι άνθρωποι που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη κινδυνεύουν πολύ περισσότερο από τον γενικό πληθυσμό από τις πληγές, ειδικά στα πόδια καθώς μικρές ή μεγαλύτερες πληγές κλείνουν δυσκολότερα και μπορεί να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Πώς θα αποφύγετε τις παρανυχίδες

 • Διατηρείτε υγιές και ενυδατωμένο το δέρμα γύρω από τα νύχια.
 • Κόβετε τετράγωνα τα νύχια σας, ειδικά στα πόδια.
 • Μην τραβάτε ή κόβετε τυχόν πετσάκια.
 • Όταν κάνετε επαγγελματικό μανικιούρ ή πεντικιούρ βεβαιωθείτε πως τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται αποστειρώνονται σχολαστικά.
 • Φοράτε πλαστικά γάντια ή γάντια μιας χρήσης όταν έρχεστε σε επαφή με ισχυρά καθαριστικά ή χημικές ουσίες.