Δερματολογικό Ιατρείο - Δερμοϊατρική Αθήνα

Δευτέρα - Παρασκευή

10:00 - 21:00

+30 210-7291711

info@dermoiatriki.com

Στάση μετρό Μέγαρο Μουσικής

Λ.Βασιλίσσης Σοφίας 64, Αθήνα 11528

Αρχείο

Μολυσματική τέρμινθος: Τι είναι, τα συμπτώματα και η θεραπεία

Μολυσματική τέρμινθος: Τι είναι, τα συμπτώματα και η θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι ένας ιός που επηρεάζεται το δέρμα και προκαλεί λοίμωξη. Συνήθως «προτιμά» τα παιδιά, μπορεί όμως να παρουσιαστεί σε κάθε ηλικία. Παρότι δεν είναι επικίνδυνη, ως λοίμωξη είναι μεταδοτική και χρειάζεται προσοχή για να μην εξαπλωθεί στα μέλη της οικογένειας ή μεταξύ των ερωτικών συντρόφων.

Σε τι οφείλεται και πώς μεταδίδεται η μολυσματική τέρμινθος

Πρόκειται για ιό που έχει τέσσερα στελέχη. Συχνότερα παρουσιάζεται σε παιδιά αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σεξουαλικά ενεργούς ενήλικες.

Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί με την άμεση δερματική επαφή αλλά και με τη χρήση μολυσμένων αντικειμένων, όπως πετσέτες, ρούχα και παιχνίδια. Στους ενήλικες συνήθως μεταδίδεται μέσω της στενής ή της ερωτικής επαφή.

Σημαντική σημείωση: Δεν είναι γνωστό για πόσο διάστημα ο ιός είναι μεταδοτικός, θεωρείται όμως πως η μεταδοτική φάση μπορεί να διαρκεί για όσο διάστημα υπάρχουν τα σπυράκια.

Τα συμπτώματα

Η μολυσματική τέρμινθος ξεκινά συνήθως σαν ένα ή περισσότερα στρογγυλά σπυράκια, γυαλιστερά και θολωτά, με ορατό «κεφαλάκι» στο κέντρο. Στη συνέχεια τα σπυράκια πολλαπλασιάζονται, δεν είναι επώδυνα και ίσως προκαλούν κνησμό. Στα παιδιά, τα σπυράκια παρουσιάζονται συνήθως στο πρόσωπο, τον κορμό και τα άκρα ενώ στους ενήλικες συχνότερα παρατηρούνται στο εσωτερικό των μηρών, γύρω από τα γεννητικά όργανα και τον πρωκτό.

Η θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος μπορεί να υποχωρήσει χωρίς θεραπεία κάνοντας έναν κύκλο που μπορεί να διαρκέσει από 18-24 μήνες. Καθώς όμως πρόκειται για λοίμωξη και μπορεί να μεταδοθεί από το ένα σημείο του σώματος στο άλλο, μεταξύ των μελών της οικογένειας ή στο σχολείο, συνήθως συστήνεται η θεραπεία της από το δερματολόγο.

Η διάγνωση και η θεραπεία

Συνήθως η κλινική εξέταση είναι αρκετή για να καταλήξει ο δερματολόγος στη διάγνωση της μολυσματικής τερμίνθου. Εάν χρειάζεται περισσότερες πληροφορίες μπορεί να πάρει ένα μικρό δείγμα ιστού για βιοψία.

Οι θεραπευτικές επιλογές συμπεριλαμβάνουν συνηθέστερα την μηχανική καταστροφή των βλαβών με ειδική λαβίδα (εκπυρήνηση), την τοπική εφαρμογή αλοιφών και τζελ ή κρυοθεραπεία με υγρό άζωτο που «καίει» τα σπυράκια. Μια ακόμη επιλογή είναι η χρήση υπερπαλμικού laser που επίσης εφαρμόζεται με τοπική αναισθησία στο ιατρείο.

Πώς θα αποφύγετε τη μετάδοση της μόλυνσης

 • Κρατάτε καλυμμένες με ρούχα ή γάζες τις προσβεβλημένες περιοχές του δέρματος.
 • Κάθε μέλος της οικογένειας θα πρέπει να χρησιμοποιεί διαφορετική πετσέτα όχι μόνο για το μπάνιο αλλά και για το πλύσιμο των χεριών.
 • Εάν ένα μέλος της οικογένειας πάσχει από μολυσματική τέρμινθο φροντίστε να αλλάζετε τακτικά τα κλινισκεπάσματα και τις πετσέτες.
 • Αποφύγετε την ανταλλαγή ρούχων.
 • Εάν η μόλυνση βρίσκεται στην περιοχή των γεννητικών οργάνων χρησιμοποιείτε πάντα προφυλακτικό.
Ιατρικό τατουάζ: Τι είναι και πότε συστήνεται

Ιατρικό τατουάζ: Τι είναι και πότε συστήνεται

Το ιατρικό τατουάζ είναι μια μη χειρουργική λύση αποκατάστασης για ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε χειρουργικές επεμβάσεις, έχουν υποστεί τραυματισμούς ή εγκαύματα και για ανθρώπους με νεοπλασματικές ασθένειες. Πρόκειται στην ουσία για τατουάζ που γίνεται με σκοπό την αισθητική αποκατάσταση του δέρματος και της εικόνας του σώματος και είναι πλέον γενικά αποδεκτό πως μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη διάθεση και την αυτοπεποίθηση των πρώην ασθενών.

Σε ποιες περιπτώσεις προτείνεται

Το ιατρικό τατουάζ έχει πολλές εφαρμογές. Ανάμεσά τους μπορεί να χρησιμοποιηθεί:

 • Σε αλωπεκίες και αραιώσεις μαλλιών, όπου θέλουμε να φαίνεται πιο «γεμάτο» το δέρμα της κεφαλής.
 • Πριν και μετά τη χημειοθεραπεία για την αποκατάσταση των φρυδιών.
 • Σε γυναίκες που έχουν κάνει αφαίρεση μαστού το τατουάζ αποκατάστασης άλω και θηλής είναι μια διαδικασία που τις βοηθά σημαντικά στην ψυχολογική ανάρρωση.
 • Σε περιπτώσεις απώλειας της φυσικής χρωστικής του δέρματος μετά από ορισμένες θεραπείες.
 • Το ιατρικό τατουάζ μπορεί να «καλύψει» αισθητικά εγκαύματα και ουλές στο δέρμα ή και στο τριχωτό της κεφαλής.
 • Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να βελτιώσει τη συμμετρία σε γενετικές καταστάσεις όπως το λαγόχειλο.

Ποιες είναι οι ιδιαιτερότητες του ιατρικού τατουάζ

Παρότι η τεχνική είναι παρόμοια με εκείνη του αισθητικού τατουάζ, στην περίπτωση της ιατρικής αποκατάστασης θα πρέπει να προηγηθεί εκτίμηση από τον δερματολόγο, επειδή κάποιες καταστάσεις, όπως για παράδειγμα ένα χειρουργείο ή η ακτινοβολία σε κάποια περιοχή επηρεάζουν την αντοχή του δέρματος. Επίσης, πριν από κάθε τατουάζ –ιατρικό ή αισθητικό- είναι σημαντικό να προηγείται εξέταση του δέρματος από τον δερματολόγο ώστε να αποκλειστεί πιθανή παθολογική κατάσταση που έχει διαφύγει της προσοχής του ενδιαφερόμενου. Με αυτές τις προϋποθέσεις, το αποτέλεσμα θα είναι όσο το δυνατό καλύτερο και το δέρμα κάτω από το τατουάζ υγιές.

HIFU για το σώμα –Σύσφιξη και απώλεια πόντων στο σώμα χωρίς νυστέρι

HIFU για το σώμα –Σύσφιξη και απώλεια πόντων στο σώμα χωρίς νυστέρι

To HIFU είναι μια μη παρεμβατική μορφή θεραπείας  σύσφιξης και μείωσης πόντων χωρίς νυστέρι και χωρίς πόνο. Θεωρείται πως σε ένα βαθμό μπορεί να υποκαταστήσει χειρουργικές πράξεις χωρίς πόνο και τομές. Η τεχνολογία HIFU (High IntensityFocused Ultrasound) βασίζεται στη χρήση υπερήχων . Οι υπέρηχοι διαπερνούν το δέρμα αφήνοντάς το ανέπαφο και προκαλούν μικρές «βλάβες» στις βαθύτερες στοιβάδες. Ως αποτέλεσμα, ο οργανισμός επιστρατεύει τις φυσικές διαδικασίες επιδιόρθωσης που σημαίνει πως στα σημεία αυτά αυξάνεται η παραγωγή κολλαγόνου και άλλων ουσιών, σημαντικών για τη σφριγηλότητα και την ελαστικότητα του δέρματος.

Πώς εφαρμόζεται η τεχνολογία HIFU στο σώμα

Η ενέργεια του μηχανήματος HIFU διοχετεύεται στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος και αυξάνοντας εσωτερικά τη θερμοκρασία προκαλεί στοχευμένες και ελεγχόμενες βλάβες στους ιστούς της περιοχής. Η θερμότητα αυτή έχει λιποδιαλυτική δράση καθώς στοχεύει με ακρίβεια στο υποδόριο λίπος και καταστρέφει το περίβλημα των λιποκυττάρων χωρίς ωστόσο να επηρεάζει τους ιστούς γύρω τους. Ταυτόχρονα, η «θερμική επίθεση» προκαλεί συρρίκνωση των ιστών και αύξηση της φυσικής παραγωγής κολλαγόνου. Το αποτέλεσμα είναι η ορατή και μετρήσιμη σύσφιξη της επιδερμίδας, μείωση πόντων και ελάττωση της κυτταρίτιδας.

Σε ποιες περιοχές ενδείκνυται

Η θεραπεία HIFU είναι πολύ αποτελεσματική για σύσφιξη και αντιμετώπιση της χαλάρωσης στα μπράτσα, την κοιλιά, το εσωτερικό των μηρών, τους γλουτούς, τους μηρούς, την πλάτη και τη μέση.

Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν τη θεραπεία

Πρόκειται για μη παρεμβατική τεχνική χωρίς πόνο. Ενδέχεται κατά τη διάρκειά της να νιώσετε μια ήπια αίσθηση καύσου. Μετά τη θεραπεία, θα συνεχίσετε χωρίς περιορισμό τις καθημερινές σας δραστηριότητες.

Η διάρκεια διαφέρει ανάλογα με τις περιοχές που στοχεύονται και μπορεί να είναι από 15 λεπτά έως και μία ώρα.

Τα αποτελέσματα γίνονται ορατά μετά τις πρώτες συνεδρίες καθώς χρειάζεται χρόνος για να αντιδράσει ο οργανισμός στο ερέθισμα από το μηχάνημα. Η ισορροπημένη διατροφή και η φυσική δραστηριότητα βοηθούν στο να γίνουν πιο γρήγορα εμφανή τα αποτελέσματα και να διαρκέσουν περισσότερο.

Πρόκειται για μία θεραπεία που μπορεί να γίνει μετά τον τοκετό. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι το δέρμα στην περιοχή εφαρμογής να είναι υγιές.

Μεσοθεραπεία για νεανικά μάτια

Μεσοθεραπεία για νεανικά μάτια

Η μεσοθεραπεία είναι μια δοκιμασμένη εδώ και χρόνια θεραπεία. Χρησιμοποιώντας πολύ λεπτή βελόνα, ο δερματολόγος εγχέει σε επιλεγμένα σημεία στο χόριο (το ενδιάμεσο στρώμα του δέρματος) βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και υαλουρονικό οξύ που έχουν διπλή δράση: Το δέρμα ενισχύεται χωρίς να παρεμβάλλεται η επιδερμίδα με συστατικά που το κάνουν πιο λαμπερό, πιο ενυδατωμένο και πιο υγιές ενώ το υαλουρονικό οξύ αντιστρέφει παροδικά τη χαλάρωση από το χρόνο. Η δεύτερη σημαντική δράση είναι πως οι μικροτραυματισμοί από τη βελόνα παρακινούν την αύξηση της παραγωγής κολλαγόνου στο δέρμα, με αποτέλεσμα σύσφιξη και διόρθωση της χαλάρωσης των ιστών. Η τεχνική της μεσοθεραπείας χρησιμοποιείται με επιτυχία στο πρόσωπο, στη διόρθωση του περιγράμματος και στα μάτια.

Μεσοθεραπεία για «σακούλες» κάτω από τα μάτια

Η συσσώρευση λίπους και υγρών σε συνδυασμό με τη φυσιολογική χαλάρωση της επιδερμίδας ευθύνονται κατά κύριο λόγο για τις γνωστές μας «σακούλες», το οίδημα που δημιουργείται κάτω από τα μάτια και δίνει κουρασμένη όψη στο πρόσωπο. Η μεσοθεραπεία για σακούλες κάτω από τα μάτια είναι μια μη επεμβατική θεραπεία που μπορεί να κάνει τη διαφορά, χωρίς παρενέργειες και αλλοιώσεις του προσώπου και του βλέμματος.

4 χρήσιμες πληροφορίες για τη μεσοθεραπεία για τα μάτια

 • Με την κλινική εξέταση ο δερματολόγος θα αξιολογήσει το πρόβλημα και θα επιλέξει το κατάλληλο «κοκτέιλ» ουσιών που θα εγχύσει στην περιοχή.
 • Πριν την εφαρμογή, χρησιμοποιείται αναισθητική κρέμα που κάνει σχεδόν ανώδυνη τη θεραπεία, η οποία διαρκεί συνολικά περίπου μία ώρα.
 • Μετά την εφαρμογή, ο δερματολόγος μπορεί να εφαρμόσει καταπραϋντική μάσκα στην περιοχή ώστε να μειωθεί ο ερεθισμός. Πρόκειται ουσιαστικά για lunch breakθεραπεία, αφού το οίδημα και ο ερεθισμός είναι συνήθως ελάχιστα. Σε λίγες περιπτώσεις μπορεί να δημιουργηθούν μικρές εκχυμώσεις (μελανιές) που υποχωρούν γρήγορα.
 • Το αποτέλεσμα της μεσοθεραπείας για τα μάτια είναι πιο λαμπερό και ξεκούραστο βλέμμα, μείωση στις σακούλες και τους μαύρους κύκλους, ανόρθωση του άνω βλεφάρου και του τόξου των φρυδιών.
 • Η μεσοθεραπεία στα μάτια μπορεί να συνδυαστεί με μεσοθεραπεία και HIFU για σύσφιξη και ανόρθωση του δέρματος του προσώπου για ακόμη πιο έντονο αποτέλεσμα.
Κύστεις στο δέρμα: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζονται

Κύστεις στο δέρμα: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζονται

Οι κύστεις στο δέρμα ή επιδερμικές κύστεις είναι καλοήθη μικρά -ή μεγαλύτερα- εξογκώματα κάτω από το δέρμα. Παρότι μπορεί να εμφανιστούν οπουδήποτε, συνήθως «προτιμούν» το τριχωτό της κεφαλής, το πρόσωπο, το λαιμό και τον κορμό. Οι κύστεις στο δέρμα δεν προκαλούν πόνο ούτε άλλες ενοχλήσεις γι’ αυτό και συνήθως οι λόγοι αφαίρεσής τους είναι αισθητικοί.

Σε τι οφείλονται οι κύστεις

Η επιδερμίδα, η ανώτερη στρώση του δέρματος, αποτελείται από ένα λεπτό, προστατευτικό στρώμα κυττάρων που ανανεώνονται συνεχώς. Σε κάποια σημεία, τα κύτταρα της επιδερμίδας αντί να απορριφθούν, εισχωρούν βαθύτερα στο δέρμα και αρχίζουν να συσσωρεύονται εκεί δημιουργώντας τελικά μια κύστη. Μια επιδερμική κύστη μπορεί επίσης να οφείλεται σε φλεγμονή ή τραυματισμό του δέρματος ή σε τρίχα που έχει στραφεί προς το δέρμα ή έχει πάθει φλεγμονή ο θύλακάς της.

Στη συνέχεια, τα επιδερμικά κύτταρα που αποτελούν ο τοίχωμα της κύστης εκκρίνουν κερατίνη, μια παχύρρευστη, κιτρινωπή ουσία που μπορεί να βγει κάποια στιγμή από το εσωτερικό της κύστης.

Είναι επιδερμική κύστη;

Συνήθως οι κύστεις στο δέρμα έχουν κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, ωστόσο μόνο ο δερματολόγος σας θα προσδιορίσει εάν είναι μια απλή κύστη κάνοντας κλινική εξέταση.  Ποια όμως είναι τα «συμπτώματα» της κύστης;

 • Στο κέντρο της κύστης σχηματίζεται ένα μαύρο «κεφαλάκι».
 • Μπορεί από την κύστη να τρέξει ένα πηχτό, κίτρινο και δύσοσμο υγρό.
 • Γύρω από την κύστη το δέρμα είναι ερεθισμένο, η περιοχή είναι πρησμένη και ευαίσθητη στην αφή.

Ποια είναι η αντιμετώπιση για την επιδερμική κύστη;

Συνήθως εάν η κύστη δεν έχει φλεγμονή και δεν ενοχλεί αισθητικά, δεν χρειάζεται να κάνετε κάτι. Εάν αρχίσει να μεγαλώνει, εάν σπάσει, μολυνθεί ή αρχίσει να σας πονάει τότε θα πρέπει να επισκεφθείτε το δερματολόγο σας. Γενικότερα συστήνεται η κλινική εκτίμηση του γιατρού για το αν η κύστη πρέπει να αφαιρεθεί ή μπορεί να παραμείνει. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί ο δερματολόγος να πάρει δείγμα ιστού, μια ανώδυνη διαδικασία, για να το εξετάσει μικροσκοπικά.

Για την αντιμετώπιση της κύστης, ο δερματολόγος μπορεί να εγχύσει στην κύστη με σύριγγα μια ουσία που θα μειώσει το οίδημα και τη φλεγμονή. Μια άλλη θεραπευτική επιλογή περιλαμβάνει την αποστράγγιση της κύστης. Πρόκειται για μια γρήγορη διαδικασία που γίνεται στο ιατρείο με τοπική αναισθησία και είναι ανώδυνη, υπάρχει όμως η πιθανότητα να «ξαναγεμίσει» η κύστη. Μια ακόμη επιλογή είναι η αφαίρεση ολόκληρης της κύστης, περιεχόμενο και τοίχωμα, με μια μικρή επέμβαση που γίνεται στο νοσοκομείο με τοπική αναισθησία.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ Η ΠΙΤΥΡΙΔΑ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ Η ΠΙΤΥΡΙΔΑ

Η πιτυρίδα είναι ένα πολύ συχνό πρόβλημα αισθητικής αλλά και υγείας του τριχωτού της κεφαλής. Σε πολλούς ανθρώπους η πιτυρίδα επηρεάζει αρνητικά την αυτοπεποίθηση και δυσκολεύει την καθημερινότητά τους. Στην περίπτωση της σμηγματορροϊκής δερματίτιδας, την πιο σοβαρή μορφή της κοινής πιτυρίδας, το πρόβλημα είναι ακόμη πιο έντονο.

Η πιτυρίδα στο μικροσκόπιο

Η πιτυρίδα είναι ένα πρόβλημα στο τριχωτό της κεφαλής που παρουσιάζεται σαν ήπιο ή πιο έντονο «ξεφλούδισμα» του δέρματος. Αυτό που βλέπουμε εμείς είναι οι νιφάδες, όπως λέγονται, οι οποίες είναι πιο ορατές στους ανθρώπους με σκουρόχρωμα μαλλιά και όταν φοράμε σκούρα ρούχα. Εκτός από το αισθητικό πρόβλημα, η πιτυρίδα μπορεί επίσης να προκαλέσει κνησμό.

Σε τι οφείλεται η πιτυρίδα

Η υγιεινή του κεφαλιού δεν έχει σχέση με την εμφάνιση ή όχι της πιτυρίδας. Παρότι όταν μεσολαβούν αρκετές ημέρες από το ένα λούσιμο στο επόμενο οι νιφάδες μπορεί να φαίνονται πιο έντονες, οι ειδικοί πιστεύουν πια πως η πιτυρίδα σχετίζεται με μια φλεγμονή του τριχωτού από τον μύκητα Malassezia. Η φλεγμονή αυτή προκαλεί ταχύτερη ανανέωση των κυττάρων. Τα νεκρά κύτταρα που συσσωρεύονται στην επιφάνεια του δέρματος του κρανίου είναι οι νιφάδες της πιτυρίδας. Η πιτυρίδα μπορεί να είναι ξηρή (με μικρότερες και λεπτές νιφάδες/φολίδες που πέφτουν στους ώμους) ή λιπαρή (με μεγαλύτερες σε μέγεθος νιφάδες που κολλάνε στην τρίχα ή στο τριχωτό).

Πρόσφατη έρευνα σχετικά με τα αίτια της πιτυρίδας που παρουσιάστηκε στο 14ο Πανελλήνιο Συνέδριο Δερματολογίας-Αφροδισιολογίας, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30338244 ανέδειξε σε μοριακό επίπεδο την άμεση σύνδεση της ισορροπίας μεταξύ των βακτηρίων και των μυκήτων στο τριχωτό της κεφαλής με την πιτυρίδα. Το άγχος και οι ορμονικές διακυμάνσεις, θεωρείται επίσης πως επιδεινώνουν το πρόβλημα της πιτυρίδας.

Η αντιμετώπιση της πιτυρίδας

Εάν το πρόβλημα της πιτυρίδας είναι έντονο, η κλινική εξέταση από το δερματολόγο θα βοηθήσει στον προσδιορισμό των αιτίων και της θεραπείας η οποία μπορεί να συνδυάζει τη χρήση εξειδικευμένων σαμπουάν και θεραπείας για το δέρμα του τριχωτού. Συνήθως τα αποτελέσματα από τη θεραπεία είναι ορατά μέσα στις πρώτες εβδομάδες, τόσο ως προς τον περιορισμό των νιφάδων όσο και προς τον κνησμό.

Μυκητίαση στα νύχια: Τι είναι, τα συμπτώματα και η θεραπεία

Μυκητίαση στα νύχια: Τι είναι, τα συμπτώματα και η θεραπεία

Η μυκητίαση των νυχιών, ονυχομυκητίαση όπως ονομάζεται επιστημονικά, είναι μια συχνή λοίμωξη των νυχιών. Συνήθως η λοίμωξη με μύκητες αφορά τους ενήλικες αφού στις μικρές ηλικίες τα νύχια μεγαλώνουν γρηγορότερα κι έτσι οι μύκητες απομακρύνονται φυσικά με την ανάπτυξη του νυχιού.

Τι είναι η ονυχομυκητίαση

Η ονυχομυκητίαση είναι μόλυνση της πλάκας του νυχιού και της επιφάνειας που βρίσκεται κάτω από αυτήν και μπορεί να προκληθεί από διάφορους τύπους μυκήτων, που βρίσκονται στο περιβάλλον. Ορισμένες ομάδες ανθρώπων είναι πιο επιρρεπείς, είτε για λόγους υγείας είτε εξαιτίας των καθημερινών τους συνηθειών. Ποιοι θα πρέπει να προσέχουν περισσότερο την υγεία των νυχιών τους:

·        Άνθρωποι που πάσχουν από αρτηριακές ή φλεβικές παθήσεις.

·        Οι διαβητικοί.

·        Όσοι αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα του κυκλοφορικού ή του ανοσοποιητικού τους συστήματος.

·         Οι αθλητές (κυρίως εξαιτίας των συχνών τραυματισμών στα δάχτυλα και τα νύχια).

·        Άνθρωποι που αθλούνται σε γυμναστήρια και κολυμβητήρια, εάν έχουν τη συνήθεια να κυκλοφορούν ξυπόλυτοι στους περιβάλλοντες χώρους και τα αποδυτήρια.

Τα συμπτώματα της μυκητίασης στα νύχια

 Όταν οι μικροοργανισμοί προβάλλουν τα νύχια προκαλείται πάχυνση του νυχιού, δυσχρωμία και ίσως δυσάρεστη οσμή. Γενικότερα οποιαδήποτε αλλαγή στα νύχια (αλλαγή υφής ή χρώματος) ή στο δέρμα των δαχτύλων (ερεθισμός που δεν υποχωρεί, ξεφλούδισμα, φουσκάλες ανάμεσα στα δάχτυλα, φαγούρα) χρειάζεται αξιολόγηση από δερματολόγο. Εάν δεν γίνει έγκαιρα διάγνωση και θεραπεία, το προσβεβλημένο νύχι μπορεί να ξεκολλήσει από το υγιές δέρμα (ονυχόλυση). Ένας ακόμη λόγος που είναι σημαντικό να επισκεφθείτε το δερματολόγο σας εάν υποψιάζεστε ονυχομυκητίαση είναι πως οι μύκητες μπορεί να εξαπλωθούν στο δέρμα ανάμεσα στα νύχια και στα άλλα νύχια του ποδιού ή του χεριού.

Πώς αντιμετωπίζονται οι ονυχομυκητιάσεις

Η θεραπεία των μυκητιάσεων των νυχιών ποικίλλει ανάλογα με το είδος τους και το πόσο έχει προχωρήσει η μόλυνση. Ο δερματολόγος θα ζητήσει  μικροσκοπική εξέταση και ίσως καλλιέργεια δείγματος ώστε να εντοπιστεί ο παθογόνος παράγοντας.   Οι μύκητες στα νύχια μπορούν να αντιμετωπιστούν με τη φαρμακευτική αγωγή, τοπική ή από του στόματος, που θα σας συστήσει ο δερματολόγος.  Κάποιες φορές η φαρμακευτική αγωγή συμπληρώνεται ή αντικαθίσταται με  λέιζερ.  Αυτή η προσέγγιση δεν εμπλέκει καμία επιβάρυνση για τον οργανισμό (φάρμακα) και η χρήση της είναι ασφαλής σε όλες τις ηλικίες και ανεξάρτητα από άλλα νοσήματα ή φάρμακα που μπορεί να παίρνει κάποιος. Είναι επίσης θεραπεία που μπορεί να εφαρμοστεί και στην εγκυμοσύνη και τη λοχεία.

Πρόληψη της ονυχομυκητίασης

•          Πλένετε επιμελώς τα χέρια και τα πόδια σας με νερό και σαπούνι και σκουπίζετε πολύ προσεκτικά μετά από κάθε πλύσιμο, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στην περιοχή ανάμεσα στα δάχτυλα.

•          Αποφεύγετε να κόβετε βαθιά τα νύχια σας. Αν υπάρχει τραυματισμός στο δέρμα ή σε νύχι απολυμαίνετε και προστατεύετε την περιοχή.

•          Αφήνετε τα πόδια σας γυμνά να αερίζονται, ιδιαίτερα αν έχουν ιδρώσει.

•          Μην περπατάτε ξυπόλητοι στους χώρους γύρω από την πισίνα, σε κοινόχρηστα μπάνια ή στο αποδυτήριο του γυμναστηρίου.

·        Οι μύκητες είναι κολλητικοί. Εάν έχετε μύκητες στα πόδια ή τα νύχια σας μην φοράτε κάλτσες, παντόφλες ή παπούτσια άλλων μελών της οικογένειάς σας.

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ατοπική δερματίτιδα

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ατοπική δερματίτιδα

Η ατοπική δερματίτιδα, αλλιώς γνωστή ως ατοπικό έκζεμα, είναι μία χρόνια φλεγμονώδης πάθηση του δέρματος. Μπορεί να παρουσιαστεί σε κάθε ηλικία, συνήθως όμως παρατηρείται στα βρέφη και πρόκειται για ένα δερματικό πρόβλημα που μπορεί έκτοτε να συνοδεύει τον άνθρωπο σε όλη του τη ζωή. Η ατοπική δερματίτιδα σχετίζεται με άλλες μορφές αλλεργίας όπως τροφική αλλεργία, άσθμα και ρινίτιδα.

Ποιότητα ζωής και ατοπική δερματίτιδα

Παρότι η ατοπική δερματίτιδα δεν απειλεί την υγεία του ασθενούς, παιδιού ή ενήλικα, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα της ζωής και την ψυχολογική διάθεση. Αυτά οφείλονται συνήθως στον κνησμό και την αρνητική του επίδραση στον ύπνο ενώ σε μεγαλύτερες ηλικίες, το παιδί ή ο ενήλικος, επηρεάζεται ψυχολογικά από την εικόνα του δέρματός του.

6 χαρακτηριστικά της ατοπικής δερματίτιδας

 • Στις περισσότερες από τις μισές περιπτώσεις, η ατοπική δερματίτιδα εκδηλώνεται στο πρώτο έτος της ζωής. Στα βρέφη παρουσιάζεται με ξηρότητα και τραχύτητα στο δέρμα ενώ οι βλάβες εμφανίζονται τους επόμενους μήνες.
 • Η ατοπική δερματίτιδα προκαλεί έντονο κνησμό, ερυθρότητα του δέρματος και «ρωγμές».
 • Οι ασθενείς έχουν αυξημένες πιθανότητες για δερματικές μολύνσεις όπως χρυσίζων σταφυλόκοκκος.
 • Σε παιδιά μεγαλύτερα από 2 ετών και ενήλικες τα σημεία που «προτιμά» είναι οι κλειδώσεις και οι πτυχές στο σώμα, π.χ. αγκώνες, λαιμός και αυχένας. Μπορεί επίσης να παρουσιαστεί στο πρόσωπο και  γύρω από τα μάτια. Στα βρέφη εμφανίζεται κυρίως στα μάγουλα και στο κεφάλι και ίσως και στο κορμό.
 • Χαρακτηρίζεται από περιόδους ύφεσης και έξαρσης των συμπτωμάτων. Ο ξηρός κρύος αέρας και οι χαμηλές θερμοκρασίες καθώς και η ξηρή ζέστη από κλιματιστικό ευνοεί την έξαρση των συμπτωμάτων της ατοπικής δερματίτιδας.
 • Εάν ο ένας γονιός έχει ατοπική δερματίτιδα ή άλλες αλλεργίες το παιδί έχει περίπου 30% περισσότερες πιθανότητες από το μέσο όρο να παρουσιάσει αυτή τη δερματική πάθηση.

Πώς αντιμετωπίζεται η ατοπική δερματίτιδα

Για την ατοπική δερματίτιδα δεν υπάρχει σήμερα ίαση, υπάρχουν όμως μέτρα που μπορούμε να εφαρμόσουμε ώστε να διατηρούνται τα συμπτώματα υπό έλεγχο.   Η διαρκής και επαρκής ενυδάτωση του δέρματος με τη χρήση δερμοκαλλυντικών που θα συστήσει ο δερματολόγος μπορεί να συμβάλει πολύ στον έλεγχο των συμπτωμάτων. Ένα θεραπευτικό πλάνο μπορεί εκτός από τη φαρμακευτική αγωγή να περιλαμβάνει συστάσεις για αλλαγές στην καθημερινότητα, ακόμη και ψυχολογική υποστήριξη και ενθάρρυνση από τον δερματολόγο προς τον ασθενή.

Εκτός από τα παραπάνω, υπάρχουν μερικές βασικές οδηγίες που μπορεί να απαλύνουν τα συμπτώματα:

Μπάνιο σε χλιαρό νερό

Χρήση ήπιων σαπουνιών για το σώμα με σύνθεση εξειδικευμένη ώστε να προστατεύει το φυσικό λιπιδικό φιλμ του δέρματος

Βαμβακερά ρούχα που θα επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει και δεν θα αυξάνουν τη φλεγμονή

Στα παιδιά, συχνό κόψιμο των νυχιών για να αποφεύγεται ο τραυματισμός του δέρματος από το ξύσιμο.

HIFU: Φυσική –και αναίμακτη- ανόρθωση προσώπου και λαιμού

HIFU: Φυσική –και αναίμακτη- ανόρθωση προσώπου και λαιμού

Το HIFU προσφέρει φυσικά και χωρίς την ταλαιπωρία του χειρουργείου ανόρθωση και βελτίωση του περιγράμματος του προσώπου και σύσφιξη στο δέρμα του λαιμού.

Τι είναι το HIFU

Πρόκειται για μια από τις πιο αποτελεσματικές νεότερες θεραπείες που, χωρίς να υποκαθιστά το χειρουργικό lifting, προσφέρει ωστόσο καλά αποτελέσματα σε δέρματα με ελαφρά έως μέτρια χαλάρωση. Η τεχνολογία HIFU (High IntensityFocused Ultrasound) βασίζεται στη χρήση υπερήχων . Οι υπέρηχοι διαπερνούν το δέρμα χωρίς να προκαλούν βλάβες και προκαλούν μικρές «ουλές» στις βαθύτερες στοιβάδες. Ως αποτέλεσμα, ο οργανισμός επιστρατεύει τις φυσικές διαδικασίες επιδιόρθωσης που σημαίνει πως στα σημεία αυτά αυξάνεται η παραγωγή κολλαγόνου και άλλων ουσιών, σημαντικών για τη σφριγηλότητα.

7 σημαντικά πλεονεκτήματα της μεθόδου HIFU

 • Διεγείρει τη φυσική παραγωγή κολλαγόνου
 • Δεν προκαλεί ερυθρότητα, ουλές ή έγκαυμα στο δέρμα
 • Χρησιμοποιείται συνολικά ή/και στοχευμένα στο πρόσωπο, όπου υπάρχει ανάγκη. Διορθώνει το περίγραμμα και τη χαλάρωση στο λαιμό, βελτιώνει την ελαστικότητα και την όψη της επιδερμίδας.
 • Μετά τη θεραπεία, επιστρέφετε άμεσα στις καθημερινές σας δραστηριότητες
 • Δεν απαιτείται χρόνος ανάρρωσης
 • Μια μικρή διαφορά θα είναι αμέσως ορατή, αν και το τελικό αποτέλεσμα θα φανεί περίπου σε 3-4 μήνες. Τόσο διάστημα απαιτείται για την ανάπλαση του κολλαγόνου.

Πόσο διαρκούν τα αποτελέσματα της θεραπείας HIFU;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα αποτελέσματα διαρκούν πάνω από ένα χρόνο. Ο δερματολόγος σας θα σας συστήσει ανάλογα με την ηλικία και τις ιδιαίτερες ανάγκες του δέρματός σας πότε θα ήταν καλό να κάνετε επανάληψη της θεραπείας ώστε να διατηρηθεί περισσότερο το αποτέλεσμα και να προληφθεί περαιτέρω χαλάρωση.

Σε ποιους απευθύνεται η θεραπεία HIFU;

Ανάλογα με το δέρμα αλλά συχνά μετά τα τριάντα πέντε βλέπουμε τα πρώτα σημάδια χαλάρωσης στο δέρμα στο πρόσωπο και το λαιμό. Αυτή είναι μια καλή στιγμή να ξεκινήσουμε τη θεραπεία καθώς προλαμβάνει και διορθώνει πιο αποτελεσματικά τη χαλάρωση. Η HIFU είναι εξίσου αποτελεσματική σε γυναίκες και άντρες μεγαλύτερης ηλικίας. Σε τέτοιες περιπτώσεις ίσως χρειαστεί παραπάνω από μία συνεδρίες.

Ακτινική υπερκεράτωση: Μια ακίνδυνη βλάβη που όμως θέλει την προσοχή μας

Ακτινική υπερκεράτωση: Μια ακίνδυνη βλάβη που όμως θέλει την προσοχή μας

Πρόκειται για μία δερματική βλάβη που συχνότερα οφείλεται στη μεγάλη έκθεση στον ήλιο χωρίς προστασία. Εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα από τον δερματολόγο υπάρχει ο κίνδυνος να εξελιχθεί σε καρκίνο του δέρματος.

Τι είναι η ακτινική υπερκεράτωση

Η ακτινική υπερκεράτωση (ή ακτινική κεράτωση) είναι μία αλλοίωση του δέρματος και ανήκει στην κατηγορία των μη μελανωματικών καρκίνων του δέρματος. Πρόκειται για μια προ-κακοήθη πάθηση, που εάν όμως μείνει χωρίς θεραπεία υπάρχει η πιθανότητα να εξελιχθεί σε καρκίνο του δέρματος. Θα την αντιληφθείτε στην αφή, καθώς συνήθως στο σημείο εκείνο το δέρμα είναι πιο τραχύ από τις υπόλοιπες περιοχές. Μπορεί επίσης να μοιάζει με μια υπερυψωμένη «φακίδα» πιο σκούρου χρώματος από το υπόλοιπο δέρμα. Σε λίγες μόνο περιπτώσεις, η βλάβη από την ακτινική υπερκεράτωση μπορεί να προκαλεί κνησμό, πόνο ή αίσθηση καύσου.

Η ακτινική κεράτωση μπορεί να εμφανιστεί ως μία εντοπισμένη βλάβη ή πολλαπλές βλάβες προσβάλουν μια περιοχή του δέρματος (πεδίο), συνήθως στις εκτεθειμένες στον ήλιο περιοχές, όπως το πρόσωπο, το τριχωτό της κεφαλής, το σώμα ή τα άκρα.

Σε τι οφείλεται

Το βασικότερο αίτιο είναι η μακροχρόνια έκθεση στον ήλιο χωρίς τη σωστή αντηλιακή προστασία. Η έκθεση αυτή είναι αθροιστική, γι’ αυτό και οι βλάβες συχνότερα εμφανίζονται σε άντρες και γυναίκες μετά τα 45 τους χρόνια. Το πρόβλημα παρουσιάζεται συχνότερα στα σημεία του σώματος που δέχονται τη μεγαλύτερη ηλιακή ακτινοβολία, όπως το πρόσωπο και το τριχωτό κεφαλής και τα άκρα.

Πώς γίνεται η διάγνωση

Με την κλινική εξέταση ο δερματολόγος μπορεί να καταλήξει εύκολα στη διάγνωση. Δυστυχώς πολλοί άνθρωποι με βλάβες ακτινικής υπερκεράτωσης δεν επισκέπτονται τακτικά το δερματολόγο τους και η νόσος συχνά υποδιαγιγνώσκεται.

Η πρόληψη

Η προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία, με τη χρήση αντηλιακών και καπέλου και την αποφυγή του ήλιου τις μεσημεριανές ώρες της ημέρας είναι το πρώτο βήμα. Το δεύτερο είναι η αυτοεξέταση και η επίσκεψη στο δερματολόγο εάν εντοπίσουμε κάποια αλλαγή στο δέρμα – το δικό μας ή των οικείων μας.

Είναι απαραίτητη η θεραπεία

Μπορεί η ακτινική κεράτωση να μην είναι επικίνδυνη, κανείς όμως δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί. Γι’ αυτό και οι διεθνείς επιστημονικές οδηγίες συνιστούν τη θεραπεία όλων των βλαβών από τον δερματολόγο. Ανάλογα με την έκταση και το σημείο της βλάβης ο δερματολόγος θα σας προτείνει την κατάλληλη θεραπεία, λέιζερ, κρυοπηξία, φωτοδυναμική θεραπεία ή τη χρήση τοπικών φαρμάκων. Όλες οι επιλογές προστατεύουν από την εμφάνιση καρκινικών βλαβών στο μέλλον.