Τα κονδυλώματα αποτελούν ιογενή λοίμωξη η οποία θεωρείται ένα από τα πιο συχνά πλέον, σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Έως και 80% των σεξουαλικώς ενεργών ατόμων έρχονται σε επαφή με τον ιό HPV στη διάρκεια της ζωής τους, όμως δεν εμφανίζουν όλοι κονδυλώματα. Η ανοσολογική άμυνα του ατόμου παίζει βασικό ρόλο στην εμφάνιση κονδυλωμάτων. Η σωστή διάγνωση και θεραπεία των κονδυλωμάτων βοηθά στην καταπολέμηση του ιού, αλλά και της διασποράς του, ενώ ο τακτικός έλεγχος με τεστ Pap είναι απαραίτητος για κάθε γυναίκα με ιστορικό κονδυλωμάτων , πάντα σε συνεργασία με το γυναικολόγο.

Η διάγνωση των κονδυλωμάτων είναι κυρίως κλινική και μπορεί να επιβεβαιωθεί με βιοψία. Το σημείο λήψης της βιοψίας επιλέγεται προσεκτικά και εφαρμόζεται τοπική αντισηψία και αναισθησία. Η λήψη μπορεί να γίνει με στρογγυλό μαχαιρίδιο διαμέτρου έως 5mm (Punch biopsy) ή χειρουργικά , ενώ σε κάθε περίπτωση μπαίνουν ράμματα στο σημείο της τομής. Τα ράμματα αφαιρούνται κατά το χρόνο που θα υποδείξει ο δερματολόγος, ενώ το υλικό που λαμβάνεται αποστέλλεται στον ιστοπαθολόγο. Το υλικό μπορεί να σταλεί για ανοσοϊστοχημεία, ανοσοφθορισμό ή και για μοριακό έλεγχο ανάλογα με το τι απαιτείται για τη διάγνωση του προβλήματος.

Πώς γίνεται η θεραπεία των κονδυλωμάτων;

Στη Δερμοϊατρική Αθηνών εξειδικευόμαστε στη θεραπεία των κονδυλωμάτων. Εκτός από τη φαρμακευτική θεραπεία που περιλαμβάνει τοπικές κρέμες, εφαρμόζουμε καθιερωμένες τεχνικές, όπως η κρυοθεραπεία, όπου χρησιμοποιούμε υγρό άζωτο σε ψεκασμό για την “καυτηρίαση” της κάθε βλάβης. Το κέντρο μας διαθέτει εξαιρετική εμπειρία στην εφαρμογή Laser CO2 στη θεραπεία των κονδυλωμάτων, με άριστα αποτελέσματα από την πρώτη κιόλας θεραπευτική συνεδρία. Η θεραπεία της κάθε βλάβης γίνεται με τη χρήση τοπικής αναισθησίας, ενώ ακολουθεί τοπική φροντίδα στο σπίτι, συνήθως με αντιβιοτική κρέμα ή σκόνη.

Τι πρέπει να περιμένω μετά τη θεραπεία των κονδυλωμάτων;

Μετά τη θεραπεία των κονδυλωμάτων με τοπική κρέμα, η περιοχή εμφανίζεται ελαφρά κόκκινη και με αίσθημα καύσου, πράγμα φυσιολογικό, όμως απαραίτητο για τη θεραπευτική δράση του φαρμάκου. Στην περίπτωση κρυοθεραπείας ή χρήσης Laser CO2, τα σημεία που έγινε η θεραπεία εμφανίζουν μικρές κρούστες που σταδιακά πέφτουν και δίνουν τη θέση τους σε υγιές δέρμα χωρίς βλάβες. Η όλη διάρκεια της αποθεραπείας είναι περίπου 10 ημέρες, ενώ καλό είναι ο ασθενής να απέχει από τη σεξουαλική επαφή μέχρι την πλήρη επούλωση. Στην αποτελεσματικότητα της θεραπείας των κονδυλωμάτων, σημαντικό ρόλο φαίνεται να έχει και η συμμόρφωση του ασθενούς αναφορικά με την τήρηση της αγωγής. Ο ασθενής προσέρχεται για επανέλεγχο σε διάστημα 20-30 ημερών, ενώ μπορεί να χρειαστούν επαναλήψεις της θεραπείας μέχρι το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Στη Δερμοϊατρική Αθηνών, οι εξειδικευμένοι δερματολόγοι μας θα σας βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του προβλήματός σας. Διαθέτουμε τη γνώση, την εμπειρία και τον κατάλληλο εξοπλισμό και είμαστε δίπλα σας σε ό,τι χρειαστείτε.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΘΑ ΧΑΡΟΥΜΕ ΝΑ ΣΑΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΟΥΜΕ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας 64, 11528, Αθήνα

ΤΗΛΕΦΩΝΟ

210-7291711

EMAIL

info@dermoiatriki.com

SOCIAL