Τι είναι και πώς αντιμετωπίζονται

Ουσιαστικά όταν μιλάμε για πανάδες αναφερόμαστε κυρίως στο μέλασμα. Πρόκειται για ένα συνηθισμένο δερματολογικό πρόβλημα το οποίο εκδηλώνεται με καφέ-γκρι «μπαλώματα» στο δέρμα, συνήθως στο πρόσωπο.

Σε τι οφείλεται το μέλασμα

Το μέλασμα δηλαδή οι πανάδες, σχετίζονται κυρίως με την έκθεση στον ήλιο και με τις ορμόνες, γι’ αυτό και είναι πιο συνηθισμένες στις γυναίκες. Εκδηλώνεται όταν τα κύτταρα που δίνουν το σκούρο χρώμα στην επιδερμίδα, τα μελανοκύτταρα, παράγουν τοπικά περισσότερο χρώμα. Οι άνθρωποι με πιο σκουρόχρωμη επιδερμίδα είναι πιο επιρρεπείς στο μέλασμα καθώς έχουν πιο δραστήρια μελανοκύτταρα από εκείνους με την πιο ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα. Είναι πρόβλημα μόνο εμφάνισης, αφού δεν συνδέεται με κάτι επικίνδυνο για την υγεία. Τι άλλο πυροδοτεί το μέλασμα:

Οι ορμονικές αλλαγές: Οι πανάδες σχετίζονται με αλλαγές στις ορμόνες. Οι έγκυες συχνά παρουσιάζουν μέλασμα, το οποίο σε αυτή την περίπτωση αποκαλείται και «μάσκα της εγκυμοσύνης». Τα αντισυλληπτικά χάπια και τα φάρμακα ορμονικής υποκατάστασης μπορεί επίσης να πυροδοτήσουν μέλασμα.

Σε ποια σημεία εντοπίζεται

Κυρίως στο πρόσωπο: Μάγουλα, στη ράχη της μύτης και στο μέτωπο. Μπορεί επίσης να παρουσιαστεί σε σημεία του σώματος που είναι πολύ εκτεθειμένα στον ήλιο, όπως οι πήχεις και ο λαιμός.

Πώς αντιμετωπίζεται

Η θεραπεία για το μέλασμα διαφέρει ανάλογα με την έκταση και την ένταση του προβλήματος. Η ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ μη παρεμβατική, τοπική θεραπεία που συχνά προτείνουμε στο ιατρείο είναι η χρήση της λ-κυστεαμίνης, ενός βιολογικού αντιοξειδωτικού. Εφαρμόζεται με ασφάλεια και το καλοκαίρι. Η αποτελεσματικότητα της τοπικής χρήσης της κυστεαμίνης για τη θεραπεία του μελάσματος αποδείχτηκε πρόσφατα σε δύο διπλά τυφλές, τυχαιοποιημένες και ελεγχόμενες κλινικές δοκιμές, τα αποτελέσματα των οποίων έχουν δημοσιευτεί στο περιοδικό Journal of Dermatological Treatment

Η κυστεαμίνη είναι ένα φυσικό μόριο με εξαιρετικό προφίλ ασφαλείας και γνωστή επίδραση κατά των μεταλλάξεων των κυττάρων. Δεδομένου της υψηλής αποτελεσματικότητας της κρέμας με κυστεαμίνη είναι πιθανό να αντικαταστήσει στο άμεσο μέλλον άλλους παράγοντες αποχρωματισμού της επιδερμίδας.

Ωστόσο, ο δερματολόγος σας είναι εκείνος που θα εκτιμήσει τη θεραπεία και τους συνδυασμούς που θα σας δώσουν το καλύτερο αποτέλεσμα καθώς για την αντιμετώπιση του μελάσματος μπορεί να χρησιμοποιηθούν συνδυαστικά το peeling και το fractional laser.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΘΑ ΧΑΡΟΥΜΕ ΝΑ ΣΑΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΟΥΜΕ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας 64, 11528, Αθήνα

ΤΗΛΕΦΩΝΟ

210-7291711

EMAIL

info@dermoiatriki.com

SOCIAL