Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σμηγματορροϊκές υπερκερατώσεις

Οι σμηγματορροϊκές υπερκερατώσεις είναι καλοήθεις βλάβες στο δέρμα. 

Η κλινική τους εικόνα θυμίζει αυτή του σπίλου που προεξέχει, μπορεί να έχει στρογγυλό, ωοειδές ή ακανόνιστο σχήμα, τραχιά επιφάνεια και χρώμα που μπορεί να διαφέρει από ανοιχτό καφέ έως μαύρο. Η διάμετρός τους συνήθως κυμαίνεται από λίγα χιλιοστά μέχρι ένα εκατοστό και συχνά στο ίδιο σημείο συνυπάρχουν πάνω από μία σμηγματορροϊκές υπερκερατώσεις. 

Οι σμηγματορροϊκές υπερκερατώσεις μπορεί να παρουσιαστούν σε διάφορα σημεία του σώματος, συχνότερα όμως εμφανίζονται στην πλάτη, στο λαιμό, στον τράχηλο και στο πρόσωπο. 

Πρόκειται για μια δερματική βλάβη που παρουσιάζεται κυρίως σε ενήλικες άνω των 50 ετών και οφείλεται στον πολλαπλασιασμό κυττάρων στην επιφάνεια της επιδερμίδας, ωστόσο δεν είναι γνωστό το αίτιό τους. Έχει, παρόλα αυτά, βρεθεί πως ίσως σχετίζεται με κάποιους ιούς HPV, με τη μεγάλη έκθεση στον ήλιο καθώς και με την κληρονομικότητα. 

Οι σμηγματορροϊκές υπερκερατώσεις συνήθως δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, μπορεί ωστόσο κατά περίπτωση να προκαλέσουν κνησμό, να ερεθιστούν ή να αιμορραγήσουν εάν βρίσκονται σε σημείο όπου προκαλείται τραυματισμός από ρούχα ή κοσμήματα. 

Η διάγνωση

Με την κλινική εξέταση ο δερματολόγος θα θέσει τη διάγνωση. Στην περίπτωση που η βλάβη έχει ορισμένα χαρακτηριστικά που προκαλούν αμφιβολία, ο γιατρός μπορεί να κάνει βιοψία. Μια πολύ σπάνια περίπτωση που σχετίζεται με την ξαφνική εμφάνιση πολλών σμηγματορροϊκών υπερκερατώσεων και καρκίνο των εσωτερικών οργάνων είναι το σύνδρομο Leser–Trelat.

Η θεραπεία

Η αφαίρεση των σμηγματορροϊκών υπερκερατώσεων δεν είναι ιατρικά απαραίτητη, στις περισσότερες περιπτώσεις όμως αποτελεί επιθυμία του ασθενούς για αισθητικούς λόγους. Η συνηθέστερη μέθοδος αφαίρεσης είναι με τη χρήση laser, διαδικασία που πραγματοποιείται στο ιατρείο του δερματολόγου με ή χωρίς τοπική αναισθησία και η οποία δεν αφήνει σημάδια και ουλές στο δέρμα.  Το laser καταστρέφει μόνο τη βλάβη, αφήνοντας ανέπαφο το υγιές δέρμα τριγύρω. Εάν η βλάβη είναι σε αρχικό στάδιο, ίσως ο δερματολόγος να επιλέξει την αφαίρεση με κρυοθεραπεία (υγρό άζωτο), που γίνεται στο ιατρείο και επίσης δεν αφήνει σημάδια και ουλές. 

Ρωτήστε τώρα έναν ειδικό

210 -7291711

Δείτε επίσης

Διαβάστε σχετικά