Πολλές γυναίκες στην εμμηνόπαυση περιγράφουν μία αλλαγή στο δέρμα τους από λιπαρό ή μεικτό δέρμα σε ξηρό. Αυτό συμβαίνει γιατί όταν τα οιστρογόνα ελαττώνονται το δέρμα παράγει λιγότερο σμήγμα (δηλαδή λιπίδια) και έχει μικρότερη ικανότητα να συγκρατεί νερό. Η φροντίδα λοιπόν πρέπει να προσαρμόζεται ανάλογα.

1. Πρώτον, ο καθαρισμός πρέπει να γίνεται με κατάλληλα απαλά προϊόντα. Τα κοινά αλκαλικά σαπούνια σε συνδυασμό με ζεστό νερό ξηραίνουν σημαντικά το δέρμα, ακόμα και σε νεαρές ηλικίες. Πρέπει λοιπόν να χρησιμοποιούμε καθαριστικά που δεν ξηραίνουν, χωρίς αρώματα και παράγοντες που σε άλλες δεκαετίες που ίσως έχουμε ακμή ή λιπαρότητα είναι χρήσιμοι όπως το σαλικυλικό οξύ, το λακτικό οξύ ή τα οξέα φρούτων. Ένα λάθος καθαριστικό μπορεί να απομακρύνει από το δέρμα λιπαρά μόρια ή σμήγμα που όμως χρειαζόμαστε, διαφορετικά το δέρμα γίνεται πιο ξηρό και ίσως εμφανίζει ερεθισμό και κοκκινίλες.

2. Δεύτερον, έχει ρόλο ένα καλό ενυδατικό. Τι σημαίνει όμως αυτό; Ποιο είναι το καλό ενυδατικό; Η εξωτερική μεριά του δέρματος, αυτή που αγγίζουμε, έχει σειρές από κύτταρα στενά στοιβαγμένα το ένα πάνω στο άλλο και ανάμεσά τους υπάρχουν λιπίδια. Τέτοια για παράδειγμα είναι τα κεραμίδια.  Όταν αγγίζουμε το δέρμα μας και το αισθανόμαστε ξηρό πρακτικά πιάνουμε τις άκρες των κερατινοκυττάρων που ετοιμάζονται να πέσουν και οι οποίες έχουν ξεκολλήσει, ή διπλώσει γιατί δεν συγκρατούνται στη θέση τους από τα λιπίδια – δεν λειτουργεί σωστά ο φραγμός της επιδερμίδας.  Τότε η περιεκτικότητα της επιδερμίδας σε νερό δεν είναι η ιδανική, δηλαδή μεταξύ 20-35%. Ο ρόλος ενός καλού προϊόντος στην εμμηνόπαυση είναι διπλός:

  1. 1. Να δίνει αρκετά λιπίδια στην επιδερμίδα και να αποκαθιστά την αναλογία των λιπαρών οξέων Ωμέγα 3-6-9.
  • a.      Στόχος είναι να αναπληρώνεται η απώλειά τους και η αναλογια τους, έτσι ώστε να λειτουργεί σωστά ο δερματικός φραγμός.
  1. 2.   Τα ενυδατικά πρέπει να περιέχουν και υγροσκοπικούς παράγοντες, δηλαδή ουσίες που μπορούν να συγκρατούν πολύ νερό, όπως το υαλουρονικό οξύ και η γλυκερίνη.

 

Επιπλέον, κάποιες γυναίκες στην εμμηνόπαυση παραπονούνται ότι το δέρμα τους έγινε ξαφνικά ευαίσθητο. Δηλαδή πράγματα που στο παρελθόν δεν τους ενοχλούσαν ξαφνικά το δέρμα δεν τα ανέχεται, έχουν την αίσθηση ότι τους τσιμπάειτραβάει ή εμφανίζει κοκκινίλες και σπυράκια. Για παράδειγμα τις ενοχλούν τα μάλλινα ρούχα ή προϊόντα που στο παρελθόν ήταν ανεκτά χωρίς προβλήματα. Αυτό οφείλεται, στο ότι όταν δεν έχουμε οιστρογόνα συνθέτουμε λιγότερα λιπίδια και στο ότι το δέρμα γίνεται λεπτότερο. Έχουμε χαμηλότερο ρυθμό πολλαπλασιασμού των εξωτερικών κυττάρων (κερατινοκυττάρων) αλλά και λιγότερο κολλαγόνο σε βαθύτερα στρώματα του δέρματος. Χρειαζόμαστε λοιπόν τον απαλό καθαρισμό και τα σωστά ενυδατικά χωρίς αρώματα ή ερεθιστικές ουσίες.

Προτεινόμενες αναρτήσεις