Πως πρέπει να φροντίζουμε το δέρμα μας στην εμμηνόπαυση;

Τέσσερα διαφορετικά θέματα έχουν σημασία στη φροντίδα του δέρματος στην εμμηνόπαυση. Ο καθαρισμός, η ενυδάτωση, η αντιγήρανση και η προστασία.

Τα οιστρογόνα έχουν σημαντικό ρόλο στην ενυδάτωση, στο πόση υγρασία κρατάει το δέρμα μας. Όταν πέφτουν τα επίπεδά τους, το δέρμα γίνεται πιο ξηρό, πιο λεπτό και ευαίσθητο. Επιπλέον παίζουν σημαντικό ρόλο στο πόσο κολλαγόνο συνθέτουμε. Το κολλαγόνο είναι μία βασική πρωτεΐνη στο δέρμα μας που δίνει στήριξη και σφριγηλότατα. Όταν ελαττώνεται το δέρμα αλλάζει… Το βλέπουμε πιο λεπτό, με περισσότερες ρυτίδες και χαλάρωση. Γνωρίζουμε ότι στα πρώτα 5 χρόνια από την εμμηνόπαυση χάνουμε περίπου το 30% του κολλαγόνου του δέρματος μας.

Πως πρέπει λοιπόν να φροντίζουμε το δέρμα μας στην εμμηνόπαυση…

 

  1. Το καθαριστικό πρέπει να είναι απαλό. Άλλωστε τα κοινά αλκαλικά σαπούνια σε συνδυασμό με ζεστό νερό ξηραίνουν σημαντικά το δέρμα, ακόμα και σε νεαρές ηλικίες. Πρέπει λοιπόν να χρησιμοποιούμε καθαριστικά που δεν ξηραίνουν, χωρίς αρώματα και παράγοντες που σε άλλες δεκαετίες ίσως είναι χρήσιμοι, όπως το σαλικυλικό οξύ, το λακτικό οξύ ή τα οξέα φρούτων.
  2. Η ενυδάτωση. Σκοπός της είναι να βελτιώσει την ξηρότητα και να φτιάξει τον φραγμό της επιδερμίδας. Εδώ χρησιμοποιούμε λιπίδια (για παράδειγμα ceramides) και συστατικά που συγκρατούν πολύ νερό όπως το υαλουρονικό οξύ και η γλυκερίνη. Στην εμμηνόπαυση επίσης έχουμε την ελάττωση των οιστρογόνων και την σχετική αύξηση των ανδρογόνων – οπότε κάποιες γυναίκες έχουν την τάση να εμφανίζουν ξαφνικά σπυράκια. Έχει μεγάλη σημασία λοιπόν τα ενυδατικά μας να παρέχουν τα απαραίτητα λιπίδια αλλά να μην είναι φαγεσορογόνα.
  3. Να εφαρμόζουμε προϊόντα αντιγηραντικά. Τι σημαίνει αυτό; Προϊόντα των οποίων τα συστατικά ενεργοποιούν την παραγωγή κολλαγόνου. Τέτοια είναι η ρετινόλη ή άλλα τοπικά ρετινοειδή που ϊσως ανήκουν στα φάρμακα, και η βιταμίνη C. Άλλη προσέγγιση είναι να εφαρμόζουμε ουσίες ή σύμπλοκα αναπλήρωσης που μιμούνται τα οιστρογόνα (χωρίς να είναι) γιατί μοιάζουν οι χημικές τους δομές.
  4. Ποτέ δεν είναι αργά να αρχίσει η καθημερινή εφαρμογή αντηλιακής προστασίας – υπάρχει σημαντικό περιθώριο πρόληψης στις 10ετίες 60-70-80. Τα αντηλιακά μας προστατεύουν από δυσχρωμίες, από σταδιακή λέπτυνση από ρυτίδες και χαλάρωση που προκαλούν οι υπεριώδεις ακτίνες.

 

Τέλος η φροντίδα του δέρματος έχει να κάνει και με άλλα θέματα που γενικότερα σχετίζονται με μια ζωή με καλή ποιότητα – την ευζωία. Σωστή διατροφή, αρκετός ύπνος, όχι τσιγάρο, ελάττωση στρες – όλα έχουν σημασία στην καλή κατάσταση του δέρματός μας

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Κανένα σχόλιο ακόμα, προσθέστε τη φωνή σας παρακάτω!


Πρόσθεσε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *