Αμέσως κάτω από την επιδερμίδα μας, στη δεύτερη στιβάδα του δέρματος υπάρχουν οι πρωτεΐνες κολλαγόνο και ελαστίνη. Το κολλαγόνο σχηματίζει ένα δίκτυο, ένα πλέγμα που στηρίζει το δέρμα, του δίνει σφριγηλότατα. Η ελαστίνη είναι μία πρωτεΐνη που δίνει ελαστικότητα, που δίνει δηλαδή την δυνατότητα στο δέρμα να επιστρέφει στη θέση του όταν το τραβήξουμε. Με τα χρόνια που περνούν οι πρωτεΐνες αυτές παράγονται με χαμηλότερο ρυθμό και διασπώνται πιο γρήγορα. Όταν λοιπόν ελαττώνονται εμφανίζονται στο δέρμα χαλάρωση και ρυτίδες. Κάποιοι άνθρωποι εμφανίζουν περισσότερο χαλάρωση, άλλοι περισσότερες ρυτίδες. Αυτό εξαρτάται από τα γονίδιά μας.

Η εμμηνόπαυση, η σημαντική δηλαδή ελάττωση των οιστρογόνων, επιταχύνει σημαντικά αυτή τη διαδικασία. Σκεφτείτε ότι οι γυναίκες στα πρώτα 5 χρόνια από την έναρξή της χάνουμε περίπου το 30% του κολλαγόνου του δέρματός μας. Και η ελαστικότητα του δέρματος στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες ελαττώνεται κατά 0.55% το χρόνο.

Ποιοι εξωτερικοί παράγοντες εντείνουν την χαλάρωση κατά την εμμηνόπαυση;

Επίσης, είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος του περιβάλλοντος στην ελάττωση αυτή των ουσιών που δίνουν νεανική εικόνα στο δέρμα μας. Η διατροφή, το τσιγάρο, ο ύπνος έχουν ξεκάθαρα ρόλο στη δερματική γήρανση. Όμως, ο πιο επιβαρυντικός παράγοντας από το περιβάλλον παραμένει η έκθεση στον ήλιοΗ υπεριώδης ακτινοβολία καταστρέφει την ελαστικότητα του δέρματος στις περιοχές που είναι χρόνια για δεκαετίες εκτεθειμένες, και είναι ο κύριος παράγοντας που ευθύνεται για την χαλάρωση και τις ρυτίδες στο πρόσωπο, λαιμό, χέρια καθώς και στην χαλάρωση του δέρματος στο σώμα.

Την χαλάρωση του δέρματος μπορεί επίσης να επηρεάσουν η μεγάλη απώλεια βάρους και η ανακατανομή του λίπους που συμβαίνει με την ηλικία. Είναι μύθος ότι η το τρέξιμο προκαλεί χαλάρωση καθώς και ότι η χαλάρωση συνδέεται με το πως κοιμόμαστε.

Τι κάνουμε για την χαλάρωση;

1. Πρόληψη με αποφυγή ήλιου.
2. Mακρόχρονη εφαρμογή τοπικών ρετινοειδών, αντιοξειδωτικών, πεπτιδίων.
3. Επιπλέον, ο δερματολόγος μας συμβουλεύει για πιθανές θεραπείες στο ιατρείο που στοχεύουν ακριβώς στην πρόληψη ή την διόρθωση της χαλάρωσης.

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Κανένα σχόλιο ακόμα, προσθέστε τη φωνή σας παρακάτω!


Πρόσθεσε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *