Τι είναι η ψωρίαση
Η ψωρίαση είναι μια χρόνια, μη μεταδοτική ασθένεια που εμφανίζεται στο δέρμα, τις αρθρώσεις και τα νύχια. Είναι αυτοάνοση ασθένεια, δηλαδή προκαλείται από μια υπερδιέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Το ακριβές αίτιο της ψωρίασης δεν είναι γνωστό, αλλά συνδέεται με την κληρονομικότητα. Βέβαια υπάρχουν παράγοντες ενεργοποίησης, όπως τραυματισμοί του δέρματος, λοιμώξεις και ιώσεις, ενδοκρινικοί παράγοντες ή λήψη ορισμένων φαρμάκων, κατάχρηση αλκοόλ ακόμα και το στρες.

Συμπτώματα
Η ψωρίαση προκαλεί υπέρμετρο πολλαπλασιασμό των δερματικών κυττάρων στην ανώτερη στοιβάδα του δέρματος, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται ψωριασικές πλάκες-ερυθρές καλυμμένες με αργυρόχροες ή λευκές φολίδες, δηλαδή σκληρά στην αφή σημεία με νιφάδες ή λέπια. Εμφανίζεται οπουδήποτε στο σώμα αλλά συχνότερα σε σημεία όπως οι αγκώνες, τα γόνατα, το κεφάλι, ακόμα και οι παλάμες και τα πέλματα. Το δέρμα είναι σκληρό και σκασμένο και παρουσιάζει συχνά κνησμό. Ορισμένες φορές ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει ψωριασική αρθρίτιδα, η οποία προκαλεί πόνο, οίδημα και δυσκαμψία των αρθρώσεων. Επίσης μπορεί να προσβάλει και τα νύχια.

Ζώντας με την νόσο
Όπως και με άλλες χρόνιες αυτοάνοσες ασθένειες, η ψωρίαση μπορεί να επηρεάσει τη συναισθηματική υγεία, τις διαπροσωπικές σχέσεις και τον τρόπο που χειρίζεται κανείς το άγχος. Για μερικούς ανθρώπους, η καθημερινότητα του πάσχοντας από ψωρίαση μπορεί να είναι μια πρόκληση, ειδικά το καλοκαίρι, όπου ντυνόμαστε ελαφρά ή με μαγιό. Καθώς εσφαλμένα υπάρχει σχετικό στίγμα για την ψωρίαση, στο μυαλό πολλών συνδέεται με την ψώρα και υπάρχει ο φόβος της μεταδοτικότητας. Αποτέλεσμα είναι ότι οι ασθενείς με ψωρίαση συχνά νιώθουν αισθήματα άγχους, ντροπής, συστολής στην παραλία, κατάθλιψης, απομόνωσης ή φόβου.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν διάφοροι τρόποι διαχείρισης της ασθένειας έτσι ώστε ο ασθενής που υποφέρει από ψωρίαση να έχει μια ποιοτική ζωή και την υποστήριξη που χρειάζεται. Είναι σημαντικό με σωστή ενημέρωση να παγιωθεί η αντίληψη στην κοινωνία ότι δεν πρόκειται για μεταδοτική ασθένεια. Πολλοί ασθενείς συμβουλεύονται ψυχολόγο αν νιώθουν ότι χρειάζονται περισσότερη βοήθεια με το ψυχολογικό κομμάτι της διαχείρισης της νόσου.

Είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για τον πάσχοντα από ψωρίαση να βρει τις κατάλληλες κοινότητες και να συνομιλεί με συν-πάσχοντες, γιατί με αυτό τον τρόπο ακούγονται διαφορετικές ιστορίες υπό το πρίσμα της κοινής εμπειρίας στην ασθένεια και διευρύνεται η κατανόηση. Η ψυχολογική υπστρήριξη που λαμβάνει κανείς συμμετέχοντας σε ομάδες ασθενών προσφέρει ελπίδα και αλληλεγγύη. Υπάρχουν δίκτυα ασθενών που προσφέρουν ενημέρωση και υποστήριξη, όπως ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ασθενών με Ψωρίαση και Ψωριασική Αρθρίτιδα, «Επιδέρμια»..

Είδη ψωρίασης και θεραπεία
Υπάρχουν διάφοροι τύποι ψωρίασης και είναι πιθανό κάποιος να πάσχει από περισσότερους από έναν τύπους ταυτόχρονα- όπως και περισσότερους από έναν τύπους στη διάρκεια της ζωής του.

Η παρακολούθηση της πορείας της νόσου από έναν έμπειρο στην ψωρίαση Δερματολόγο είναι το κλειδί για την εύρεση της κατάλληλης θεραπείας με στόχο να διατηρούνται τα συμπτώματα της ψωρίασης υπό έλεγχο. Είναι σημαντικό να κλείνετε τακτικά ραντεβού για επαναξιολόγηση της θεραπείας που ακολουθείτε για να συζητάτε με το γιατρό σας για το πώς δουλεύει η συγκεκριμένη θεραπεία και πώς αντιδρά το σώμα σ΄αυτή.

Καθώς πρόκειται για μια χρόνια νόσο, είναι σημαντικό ο ασθενής να έχει -εκτός από έναν εξαιρετικό Δερματολόγο- υπομονή, έγκυρη ενημέρωση και την υποστήριξη οικογένειας και φίλων, η οποία μπορεί να είναι ανεκτίμητη.

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Κανένα σχόλιο ακόμα, προσθέστε τη φωνή σας παρακάτω!


Πρόσθεσε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *