Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ψωρίαση

Τι είναι και πως εμφανίζεται

Είναι μία νόσος που προκαλείται από ανισορροπία τους ανοσοποιητικού συστήματος. Δεν είναι μεταδοτική, η πιθανότητα να την εμφανίσει κάποιος κληρονομείται. 

Εμφανίζεται πιο συχνά με κόκκινες πλάκες που έχουν πάνω τους άσπρο λέπι. Υπάρχουν και μορφές όπου οι βλάβες είναι μικρές και στρογγυλές χωρίς ή με λίγο λέπι (σαν σταγόνες) ή έχουν πύον. Η ψωρίαση μπορεί να προσβάλει τα νύχια (ψωριασική ονυχία) και τις αρθρώσεις (ψωριασική αρθρίτιδα). 

Διάγνωση 

Συνήθως η διάγνωση γίνεται με την εξέταση από το δερματολόγο, χωρίς εξετάσεις αίματος. Αν υπάρχει αμφιβολία τότε ο δερματολόγος ίσως ζητήσει βιοψία, δηλαδή να εξεταστούν στο μικροσκόπιο λίγα κύτταρα από βλάβη. 

Θεραπείες για την ψωρίαση

Πολλές διαφορετικές θεραπευτικές επιλογές υπάρχουν για την ψωρίαση, ανάλογα με τη σοβαρότητά της και τις ιδιαιτερότητες κάθε ασθενούς. Ο δερματολόγος εκτιμά την κατάσταση και προτείνει την πιο κατάλληλη θεραπεία. Οι επιλογές αφορούν σε τοπικά φάρμακα (κρέμες ή αλοιφές), φωτοθεραπεία, φάρμακα από το στόμα ή φάρμακα που χορηγούνται σε ενέσιμη μορφή. Οι πιο πρόσφατες θεραπείες είναι τα βιολογικά φάρμακα που έχουν καταφέρει να ελέγξουν με ασφάλεια δύσκολα περιστατικά ψωρίασης.

Οι θεραπείες στην ψωρίαση εξασφαλίζουν έλεγχο της νόσου – το να μην έχει ο ασθενείς βλάβες αλλά δεν προσφέρουν πλήρη ίαση – δηλαδή την βεβαιότητα ότι με τη διακοπή των φαρμάκων η ψωρίαση δεν θα επανεμφανιστεί. 

Ψωρίαση και Συνοδά νοσήματα (Συννοσηρότητες). 

Η ψωρίαση αναμφίβολα συνδέεται με συννοσηρότητες. Αυτές περιλαμβάνουν ψωριασική αρθρίτιδα,  παχυσαρκία, προδιαθεσικούς παράγοντες για συμβάματα από το καρδιαγγειακό, νόσο του Crohn και κατάθλιψη. Η αναζήτηση πιθανής ύπαρξής τους και η σχετική ευαισθητοποίηση του ασθενούς αφορά τους δερματολόγους και είναι πλέον μέρος της φροντίδας υψηλού επιπέδου που δικαιούνται όλοι οι ασθενείς.

Παράγοντες που την επιδεινώνουν 

Η ψωρίαση επιδεινώνεται με το στρες, από λοιμώξεις και από φάρμακα (κάποια αντι-υπερτασικά και καρδιολογικά φάρμακα, λίθιο κα). Επίσης μπορεί να εμφανιστεί σε περιοχές τραυματισμών ή να γίνει χειρότερη μετά από τραυματισμούς. 

Ρωτήστε τώρα έναν ειδικό

210 -7291711

Δείτε επίσης

Διαβάστε σχετικά