Όταν τα οιστρογόνα ελαττώνονται πολύ στην εμμηνόπαυση, το δέρμα παράγει λιγότερο κολλαγόνο και ελαστίνη. Το κολλαγόνο σχηματίζει ένα δίκτυο, ένα πλέγμα στήριξης κάτω από την επιφάνεια του δέρματος. Η ελαστίνη είναι μία πρωτεΐνη  που δίνει ελαστικότητα, που δίνει δηλαδή την δυνατότητα στο δέρμα να επιστρέφει στη θέση του όταν το τραβήξουμε. Όταν αυτές οι πρωτεΐνες ελαττώνονται εμφανίζονται ρυτίδες και χαλάρωση. Τι μπορούμε να κάνουμε γι αυτό; Υπάρχει συγκεκριμένη ρουτίνα που πρέπει να ακολουθούμε στο σπίτι, καθημερινά και μακροχρόνια, η οποία καθυστερεί τα σημάδια της γήρανσης. Υπάρχουν και πράξεις που κάνει κάποιος στο δερματολογικό ιατρείο, οι οποίες ανάλογα με την περίπτωση δίνουν αντιγηραντικά αποτελέσματα. Σε ότι αφορά στη δουλειά που προτείνουμε να κάνει κάποιος στο σπίτι αυτή αφορά:

 

  • Εφαρμογή τοπικών ρετινοειδών το βράδυ. Τα ρετινοειδή είναι παράγωγα της βιταμίνης Α και είναι οι ουσίες με τις περισσότερες αποδείξεις για δράση στην αντιγήρανση. Τα κύτταρα της επιδερμίδας συνήθως χρειάζονται έναν μήνα για να ολοκληρώσουν τον κύκλο ζωής τους δηλαδή για να φτάσουν στην έξω μερια της και να πέσουν. Με τα ρετινοειδή, αυτό συμβαίνει πιο γρήγορα, σε 2 εβδομάδες επιταχύνεται δηλαδή ο ρυθμός πολλαπλασιασμού τους. Τα ρετινοειδή επίσης εμποδίζουν την αποδόμηση του κολλαγόνου και βοηθούν στη σύνθεση νέου, καταπολεμώντας έτσι τις ρυτίδες.
  • Εφαρμογή κατάλληλων αντιοξειδωτικών, όπως η βιταμίνη C ή το φερουλικό οξύ ή άλλα μόρια. Αυτά βοηθούν να εξουδετερώνονται οι οξειδωτικές ρίζες που παράγονται από την έκθεση στον ήλιο, βοηθούν ίσως και στις δυσχρωμίες και κάνουν το δέρμα πιο φωτεινό πιο λαμπερό.
  • Για την αντιμετώπιση των ρυτίδων μπορούμε να επίσης να αναζητήσουμε προϊόντα που στη σύνθεσή τους περιέχουν πεπτίδια. Τα πεπτίδια είναι μικρά μόρια πρωτεϊνών που βοηθούν στην παραγωγή κολλαγόνου.
  • Φυσικά το καλό ενυδατικό που περιέχει υαλουρονικό οξύ, γλυκερίνη για να συγκρατούν πολύ νερό και λιπίδια για να ενισχύουν τον φραγμό της επιδερμίδας δεν μπορεί να λείπει από την καθημερινή περιποίηση
  • Δεν ξεχνάμε ότι το 90% των σημαδιών γήρανσης που έχουμε στο πρόσωπό μας οφείλονται στην έκθεση στον ήλιο. Το να ασχολούμαστε λοιπόν με αντιγήρανση προϋποθέτει ότι  χρησιμοποιούμε κάποια μορφή προϊόντος με αντηλιακή προστασία (το οποίο παρέχει προστασία και από τους καρκίνους του δέρματος).

 

Στο δερματολογικό ιατρείο οι επιλογές είναι πολλές και εξατομικεύονται ανάλογα με τις ανάγκες κάθε προσώπου. Στοχεύουν είτε την ενίσχυση παραγωγής κολλαγόνου διάχυτα στο δέρμα είτε συγκεκριμένα σε ρυτίδες και χαλάρωση.

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Κανένα σχόλιο ακόμα, προσθέστε τη φωνή σας παρακάτω!


Πρόσθεσε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *