Τι είναι και σε τι οφείλεται
Η ακμή ενηλίκων είναι ακμή που εμφανίζεται μετά την ηλικία των 25 ετών. Ως επί το πλείστον, οι ίδιοι παράγοντες που προκαλούν ακμή στους εφήβους έχουν ρόλο και στην ακμή των ενηλίκων. Οι τέσσερις παράγοντες που συμβάλλουν άμεσα στην ακμή είναι: η υπερβολική παραγωγή σμήγματος, φραγμένοι πόροι, βακτήρια και φλεγμονή.
Υπάρχουν επίσης ορισμένοι έμμεσοι παράγοντες, μεταξύ των οποίων οι ορμόνες, το στρες και ο εμμηνορροϊκός κύκλος στις γυναίκες, καθώς και προϊόντα περιποίησης του δέρματος και το μακιγιάζ, τα οποία μπορεί να φράξουν τους πόρους. Σε ορισμένα άτομα η κατανάλωση ζάχαρης και γαλακτοκομικών συνδέεται με την έξαρση των φαινομένων. Ορισμένα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των κορτικοστεροειδών, των αναβολικών στεροειδών και του λιθίου, μπορούν επίσης να προκαλέσουν ακμή.
Ακμή και υποκείμενες παθήσεις
Πολλές δερματικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένης της ακμής, μπορεί να αποτελούν ενδείξεις για την ύπαρξη διαφόρων παθήσεων. Για παράδειγμα, η τριχόπτωση, η υπερβολική τριχοφυΐα, οι ακανόνιστοι εμμηνορροϊκοί κύκλοι, η ταχεία αύξηση ή απώλεια βάρους, σε συνδιασμό με ακμή χωρίς προηγούμενο ιστορικό, μπορεί να είναι σημάδια μιας υποκείμενης νόσου, όπως το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών ή ενδοκρινικές διαταραχές. Ενημερώστε το γιατρό σας εάν αντιμετωπίζετε επιπλέον συμπτώματα, καθώς η σωστή διάγνωση είναι υψίστης σημασίας για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Αντιμετώπιση της ακμής
Υπάρχουν πολλές θεραπευτικές επιλογές για την ακμή ενηλίκων. Συμβουλευτείτε τον Δερματολόγο σας, καθώς η θεραπεία εξαρτάται από τον τύπο και τη σοβαρότητα της ακμής.
Μπορεί να σας συνταγογραφήσει τοπικά φαρμακευτικά σκευάσματα ή να σας προτείνει εξειδικευμένες θεραπείες, όπως χημικό πίλιγκ, θεραπείες με laser κ.α. οι οποίες θα βοηθήσουν με την αντιμετώπιση της ακμής.
Πρόληψη
Μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να ελαττώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης ακμής:
- Μην πηγαίνετε ποτέ για ύπνο φορώντας μεικ-απ, αλλά να καθαρίζετε σχολαστικά το πρόσωπό σας κάθε βράδι.
- Όταν αγοράζετε καλλυντικά και προϊόντα περιποίησης δέρματος, να αναζητάτε τις φράσεις “μη φαγεσωρογόνο” ή “δεν φράζει τους πόρους”.
- Να αποφεύγετε τα έλαια προσώπου και τα προϊόντα μαλλιών που περιέχουν έλαια
- Να φοράτε καθημερινά αντηλιακό με SPF 50+
- Τέλος, υπάρχουν ενδείξεις ότι συγκεκριμένες διατροφικές αλλαγές μπορεί να βοηθήσουν, όπως πχ ελάττωση των γαλακτοκομικών προϊόντων και τροφίμων με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (αυτά που προκαλούν ταχύτερη αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα).